fr
nl
Ford fiesta

Belle en Jop Rappange naast broer en zus ook concurrenten in de Ford Fiesta Sprint Cup

11:43 11-06-2019

Als dochter en zoon van coureur Rob Rappange, bestuurder van een Mini in het Nederlands Kampioenschap Historische Toerwagens & GT's, is het natuurlijk niet vreemd dat de autosport een grote aantrekkingskracht uitoefent. Toch is de deelname van met name Belle niet vanzelfsprekend. Met als enige ervaring haar autorijles begon zij vorig jaar in de Ford Fiesta Sprint Cup. En ja, dan slaat het virus toch genadeloos toe. Het eerste jaar deelde zij de auto met de toen 17-jarige Jop, dit seizoen zijn zij met elk een eigen Fiesta ook concurrenten.

De inmiddels 18-jarige Jop Rappange houdt van karting. Hij rijdt nog steeds bij de Rotax Max senioren en kan dat prima combineren met de races in de Ford Fiesta Sprint Cup. De overgang van karten naar de autosport vond Jop best lastig: “In de kart zit je vaak de hele race bumper aan bumper en is er vaak contact. Nu ben ik wel gewend, maar in het begin vond ik de Fiesta moeilijk. Mijn mooiste race was vorig jaar op Circuit Zandvoort. Ik startte in de regen op slicks, dus dat was een uitdaging. Maar ik werd derde bij de junioren en daar was ik erg blij mee. Voor dit seizoen is mijn doelstelling een plek in de top 10.”

Voor Belle was vorig seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup een experiment. “Omdat ik pas kort mijn rijbewijs had wist ik niet of autosport wel iets voor me was. Daarom heb ik eerst samen met Jop gereden op één auto. Het ging best goed en ik heb ook echt de smaak te pakken gekregen. Mijn mooiste race was de tweede race op Zandvoort. Het ging echt geweldig, ik had mooie gevechten totdat mijn auto in de noodloop kwam. Dan leer je meteen dat euforie en teleurstelling dicht bij elkaar kunnen liggen.”

Omdat zowel Belle als Jop het enorm naar hun zin hadden werd een tweede Fiesta aangeschaft en dit seizoen zijn broer en zus dus concurrenten. Beide hopen ze in de top tien te kunnen rijden, dus ze gaan elkaar zeker nog tegenkomen op de circuits. Dat blijkt direct al op Circuit Zolder, want bij het insturen van de Villeneuve Chicane gaat het net goed als Jop zijn zus probeert uit te remmen. Dat is racen, gelukkig ging het goed, dus het wordt vast een mooi seizoen voor de familie Rappange.