Ford fiesta

Calvin de Groot gaat voor tweede seizoen met Oeste Kart

14:03 24-12-2023

Een mooier cadeau kon Calvin de Groot zo rond de feestdagen bijna niet krijgen. Oeste Kart en Jo Lambrecht gaan in 2024 verder op de ingeslagen weg en vertrouwen de Ford Fiesta met startnummer 143 voor een tweede seizoen toe aan de 20-jarige Nederlander!

Hoewel hij in de eindstanden van het zesde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux als vijfde eindigde – en derde werd in de Junior Cup-, mag Calvin de Groot toch wel beschouwd worden als een van de revelaties van 2023! In tegenstelling tot zijn directe concurrenten Tomas De Backer, Alan Czyz, Esmee Kosterman of Johan Land, verscheen De Groot tijdens de openingsronde op Circuit Zandvoort pas voor de eerste keer aan de start in de Ford-merkencup! Ondanks dit gebrek aan ervaring presteerde De Groot het om op het duinencircuit tussen de veel meer ervaren rijders mee te strijden en met een tweede plaats naast Czyz en De Backer direct een podiumpositie te scoren.

“Het weekend begon echter niet zo lekker”, herinnert De Groot zich maar al te goed. “Na problemen met onze auto zag het er even naar uit dat we niet aan de start zouden kunnen verschijnen. Via de mensen van V-Max Racing werden we in contact gebracht met Mikael Verkade van MV Motorsport en konden we daar een auto lenen, die we echter wel in eigen beheer wilden runnen. Door een gebrek aan ervaring en onvoldoende kennis van de auto, werd het een zeer stressvol weekend. In de eerste sessie stonden we nergens en pas na veel nachtelijk zoeken en sleutelen door de jongens die mij kwamen helpen en ingewonnen advies van Intrax, Hankook en andere teams, slaagden we erin tijdens de kwalificaties aansluiting te vinden met de toppers.”

In de bewuste race één, met omgekeerde grid en De Groot op plaats zes, speelden wisselende weersomstandigheden in zijn voordeel. “Dankzij mijn werkzaamheden op Zandvoort als instructeur en coach, ken ik het circuit als mijn broekzak. Niettemin besloot ik voorzichtig te starten, maar op de halfnatte baan voelde ik op plaatsen waar anderen het rustig aan deden, voldoende grip, maakte snelheid, kon zo aan mijn opmars beginnen en kreeg plots zicht op die tweede plaats. Voor mij was dat na die weken van hard werken en diverse tegenslagen één en al ontlading. Van pure blijdschap stonden in de uitloopronde de tranen in mijn ogen!”

Na een vierde plek in race twee op Zandvoort, ging het op Spa-Francorchamps achter het stuur van de échte Oeste Kart-Fiesta met een derde plaats achter het duo De Backer-Czyz uitstekend. In race twee was er contact met De Backer, met een lekke band en een vijfde plaats als resultaat. De Zolder Superprix draaide uit op een teleurstelling: in het gedrang van de start van race één liep De Groot zodanig veel schade op, dat het Zolderse weekend meteen voorbij was en er geen punten werden gescoord! Verlies aan motorvermogen was er dan weer de oorzaak van dat tijdens Jack’s Racing Day op TT Circuit Assen twee podiumplaatsen werden gemist. Terug op Circuit Zandvoort ging het vervolgens weer beter want tijdens de Trophy of the Dunes mocht De Groot tot twee keer toe met De Backer en Czyz richting het podium.

Daarna kwam het Racing Festival in de Belgische Ardennen. De Groot haalde er de poleposition en een fraaie overwinning in race één, voor Czyz en nieuwkomer Jenson de Leeuw. Omdat er echter iets fout was gegaan bij de herstartprocedure, werd, helaas voor De Groot, de uitslag herzien en ging de winst naar Esmee Kosterman, voor De Groot en De Backer. “In de uitslagen staat deze overwinning niet vermeld, maar voor mezelf en voor Oeste Kart ging ik op de baan als eerste over de eindstreep en mocht ik op het podium de grootste beker omhoog houden. Dat moment ga ik niet zo snel meer vergeten. Helaas kon ik die prestatie in race twee niet herhalen omdat ik met een probleem stilviel langs de baan. Bij de Finaleraces veroverde ik nog de poleposition, werd in race één derde, maar moest in de laatste race van het seizoen opgeven.

Als ik de balans opmaak, ben ik niettemin heel tevreden. Voor zowel mezelf als het team, met de hulp van mijn vader Mark en enkele trouwe vrienden-monteurs, was het een zeer leerzaam jaar. Met vallen en opstaan hebben we de Fiesta in Cup-versie en de werking van zo’n weekend Fiesta-races onder de knie gekregen. Ja, ik ben trots op wat we samen hebben bereikt.” Minstens zo trots is De Groot op de mensen om hem heen, met op de eerste plaats zijn vader Mark én (stille kracht) zijn moeder Natacha, die erin slaagden om race na race het nodige budget bij elkaar te krijgen en hiervoor zelfs overgingen tot een overigens geslaagde crowdfunding!

Het fraaie debuut van De Groot is voor Oeste Kart-baas Jo Lambrecht het bewijs dat hij de juiste keuze maakte door de ex-karter vanuit de populaire C1 Racing Cup te laten doorstromen naar de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux. “In de Fiesta Cup start iedereen met gelijkwaardig materiaal. Het is de rijder, die in een veld waarin iedereen dicht bij elkaar ligt, voor elke meter moet knokken en zo het verschil maakt”, stelt Lambrecht. “Als debutant heeft Calvin met zijn prestaties getoond dat de Fiesta Cup de ideale leerschool blijft voor iemand die na karting of C1 wil doorgroeien naar een hoger niveau in de autosport. Wij zijn dan ook vastbesloten om Calvin in 2024 voluit voor de overwinningen en de Benelux-titel te laten gaan. In het kader van de Fiesta Cup als kweekvijver, werken wij ondertussen aan de inzet van een tweede Fiesta voor, uiteraard, een jongeling, afkomstig uit de karting of C1!”