fr
nl
Drivers news

Jari Benschop doet het in de Ford Fiesta Sprint Cup beter dan hij verwacht had

10:49 28-08-2019

De 19-jarige Jari Benschop is dit seizoen gestart in de Ford Fiesta Sprint Cup. Tot zijn 17e reed Benschop in karts, maar toen hij tijdens de Kale kabouter Kup op circuit Berghem in gesprek raakte met Rob Kamphues besefte hij dat het tijd was om de overstap te maken naar de autosport. En daarvan heeft Jari zeker geen spijt, want hij heeft het in de Ford Fiesta Sprint Cup prima naar zijn zin bij zijn team Bas Koeten Racing.

"Ik deed mee aan de Kale Kabouter Kup, een evenement dat georganiseerd wordt in samenwerking met de Stichting Groot Hart. Gezinnen met ernstig zieke kinderen (5-17 jaar) krijgen die dag een leuke afleiding en de sponsors rijden die dag een race over 100 ronden. Ik raakte in gesprek met Rob Kamphues, die zich altijd enorm inzet voor Stichting Groot Hart, en hij nodigde me uit om eens te komen kijken in de autosport. Die uitnodiging heb ik uiteraard aangenomen en ik ben eens gaan kijken bij Bas Koeten."

Het bleef natuurlijk niet bij kijken, Benschop ging testen in een BMW op Circuit Zandvoort en was direct verkocht. Hij besefte dat hij inderdaad toe was aan een nieuwe stap, oriënteerde zich op zijn mogelijkheden en stapte dit seizoen in bij de Ford Fiesta Sprint Cup. 

Na zijn goede ervaringen bij Bas Koeten was de keuze voor een team niet moeilijk en zo stond Jari Benschop met startnummer 33 (jawel, dat schept verwachtingen!) tijdens de Zolder Superprix aan de start van zijn eerste race in de Fiesta.

Hoewel het even wennen was aan de voorwielaandrijving blijkt Benschop een snelle leerling.
"Mijn doelstelling voor dit seizoen was om af en toe in de top 10 te finishen. Dat is in de 8 races die we nu gereden hebben slechts één keer niet gelukt. In de eerste Fiesta Cup race tijdens de Blancpain GT World Series Europe op Circuit Zandvoort in juli werd ik tweede en nu de laatste race op TT Circuit Assen tijdens de Gamma Racing Day werd ik derde. Dus ik mag zeggen dat het voor mij boven verwachting gaat", lacht de snelle junior cup coureur.

Bijzonder aan Benschop is dat hij een voorkeur heeft voor rijden in de regen. "Ik heb in de kart veel in de regen gereden en heb geleerd dan andere lijnen te rijden. Dat pakt ook in de autosport goed uit, want de race dat ik tweede werd op Zandvoort regende het ook en toen was ik echt in mijn element."

In de Fiesta trekt hij veel op samen met Jules Grouwels, die ook bij Koeten racet. "We zitten in de race vaak in hetzelfde groepje en komen elkaar dus niet alleen bij het team maar ook op de baan veel tegen. We hebben mooie, faire gevechten samen en dat maakt het extra leuk voor ons in de Ford Fiesta Sprint Cup. Ik hoop ook volgend seizoen in deze klasse te kunnen uitkomen, maar focus me vooral op nu. Dit seizoen wil ik zoveel mogelijk leren en vooral veel plezier hebben. Tot nu toe lukt dat prima!"