Ford fiesta

Kraan en De Wit zegevieren in eerste race Hankook Finaleraces, De Wit en Hartog kampioenen

12:42 21-10-2018

Dominique Kraan heeft de eerste race van de Ford Fiesta Sprint Cup tijdens de Hankook Finaleraces op TT Circuit Assen gewonnen. De Klasse 1-coureur kwam in zijn Ford Fiesta ST Line vlak achter Marcel Dekker over de finish, die na de race werd gediskwalificeerd. Laurens de Wit werd naar de overwinning in Klasse 2 gepromoveerd en stelde daarmee net als Loek Hartog in Klasse 1 het kampioenschap veilig.

Bij de start verzilverde Jules Grouwels zijn pole-position, maar zag Marcel Dekker nog in de openingsronde aan hem voorbijgaan voor de leiding. In de kopgroep sloten Laurens de Wit, Dominique Kraan, Daan Pijl en Loek Hartog aan. Grouwels kon zijn goede startpositie niet omzetten in een resultaat: in de derde ronde raakte hij samen met Daan Pijl op De Bult de vangrail en viel uit.

Na de Safety Car bleef Dekker op kop. Achter hem deed De Wit een poging de tweede plaats van Kraan af te pakken en even lukte dat, maar Kraan had zijn positie al snel weer terug en begon Dekker binnen te halen. Kraan plaatste echter geen serieuze aanval op de leider. Dekker hield 14 ronden lang de leiding in handen en kwam met een voorsprong van enkele tienden als eerste over de finish.

Na de technische keuring werd de auto van Dekker gediskwalificeerd. Kraan werd als winnaar in het algemene klassement geklasseerd, Laurens de Wit als tweede en won de race in Klasse 2.

Klasse 1

Ondanks de Klasse 1-zege voor Kraan ging het kampioenschap naar Loek Hartog. De nieuw gekroonde kampioen kwam als derde algemeen en tweede in Klasse 1 binnen. Paul Sieljes kwam eenzaam op de derde plaats in zijn klasse over de eindstreep.

Dominique Kraan (KNAF-Deltion Academy by JKM): “Het was een leuke race, maar ook wel spannend. Ik had een goede start en kon naar Marcel Dekker rijden, maar na de Safety Car kwam het groepje weer bij elkaar. Laurens de Wit probeerde mij in te halen zodat Loek Hartog voor de titel de winst kon pakken. Ik kon toch nog met Marcel samenwerken en de snelste ronde zetten, wegrijden en de tweede plek pakken.

“Ik kon het gevecht met Marcel wel aangaan, maar de kans is dan groter dat de rest weer dichtbij komt. Nu hebben we allebei de eerste plek en daar had ik wel genoegen mee.”

Klasse 2

Na de technische keuring werd Marcel Dekker uit de uitslag gehaald. Laurens de Wit pakte daarmee de zege en de titel in Klasse 2 waardoor Bas Koeten Racing in het eerste seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup met beide titels naar huis gaat.

Arno van Daalen pakte na lang vechten enkele ronden voor het einde de tweede plaats in Klasse 2. Hij zat verderop in het veld in een grote groep coureurs die om op dat moment nog de laatste podiumplaats in Klasse 2 streden, waaronder Teun van Dam en Liroy Stuart die respectievelijk derde en vierde werden.

Marcel Dekker (Dekker Racing, winnaar Klasse 2): “Als je een goed karretje hebt, kan je winnen, dat hebben we vandaag laten zien! We hebben de afgelopen weken hard gewerkt om hier goed voor de dag te komen en te laten zien wat we kunnen. Als we de spullen voor elkaar hebben en het materiaal meewerkt, dan kunnen we winnen.”

Race 2

De laatste race van de Ford Fiesta Sprint Cup van 2018 wordt zondagmiddag om 15:55 uur verreden.