fr
nl
Ford fiesta

Laurens de Wit snelste in hectische kwalificatie Ford Fiesta Sprint Cup op Assen

13:01 19-10-2019

Het ging er op de vrijdag tijdens de twee vrije trainingen al heftig aan toe. Vooral de tweede sessie werd een aantal malen onderbroken door gele vlaggen, full course yellow en een code rood. Grootste slachtoffer van de vrijdag werd Rik Koen, die zijn Fiesta flink beschadigde na een crash ingaan Ramshoek. De wagen werd gelijk teruggebracht naar de werkruimte van Cor Euser Racing in Herpen waar met behulp van een donorwagen bijna de gehele nacht werd doorgesleuteld om de wagen voor de kwalificatie weer op de baan te krijgen.

Daan Pijl en Laurens de Wit hebben zich in dit tweede seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup ontwikkeld tot de smaakmakers. Pijl won zes van de tien races algemeen en bij de rijders tot en met 24 jaar. Colin Caresani staat tweede op 34 punten achter Pijl, waarmee hij nog steeds een kleine kans heeft om Junior kampioen te worden. De Wit stond slechts één van de tien races niet op de hoogste podiumtrede bij de divisie 25 jaar en ouder.

De Wit is dan ook al ruimschoots kampioen in zijn klasse. Goed nieuws voor Bert Longin, kanshebber voor de Belgische titel, is inmiddels vanuit Australië in Assen aangekomen, weliswaar wat vermoeid maar helemaal klaar voor de titelstrijd.

Na het begin van de kwalificatie gaat het op koude banden gelijk mis met Hanne Terium. De Belgische racelady schiet er hard af op het rechte stuk tussen bocht 5 en 6, de Veenslang, bij het opwarmen van de banden. De dame is ongedeerd maar haar wagen is flink beschadigd. Na een code rood wordt de sessie met nog 17 minuten te gaan weer herstart.

Nadat de banden dit keer wel goed zijn opgewarmd gaan de overgebleven 24 wagens er goed voor zitten. De Belg Kenny Herremans opent de dans van de snelste ronden gevolgd door Rik Koen en Colin Caresani. Jop Rappange, die gisteren afwezig was vanwege tentamens pakt de derde plaats.

Nieuwkomer Boudewijn Kuster maakt indruk en pakt de snelste tijd voor Laurens de Wit, Caresani, Herremans en Rik Koen, die Daan Pijl voorblijft. Het begint te druppelen op Assen. Een aantal rijders krijgt een waarschuwing vanwege het afsnijden van de bochten. Ondanks de druppels weten Caresani en Koen nog wat tijd te winnen en pakken de tweede en derde positie. Philippe Huart valt stil in de Haarbocht en valt uit.

Met nog anderhalve minuut te gaan wordt de kwalificatie stilgelegd. We begonnen deze tijdsessie met een code rood en eindigen er ook mee. Giovanni van Lil gaat er hard af bij het insturen van de Ruskenhoek. De Fiesta gaat te hard over de curbestones, wordt gelanceerd en de wagen is flink beschadigd.

Kusters staat op dat moment als snelste genoteerd, maar de wedstrijdleiding gaat nog een hele serie rijders bestraffen voor het overschrijden van de track limits. Na enige tijd verschuift Kusters dan ook naar onderen, zelfs de 16e positie omdat hij zijn snelste tijden kennelijk toch wat meters tekort gemaakt heeft.

Laurens de Wit reed met een 2:03.436 uiteindelijk de snelste ronde. Daarmee is de poleposition voor de eerste race voor de nummer twee van de Nederlandse deelnemers en dat is Rik Koen.

Daarmee is het harde werk van Cor Euser Racing mooi beloond. Daan Pijl staat achter Koen, Van Lil zou naast Koen op de eerste rij mogen starten, maar aangezien zijn auto te erg beschadigd is zal die niet van start kunnen gaan.