fr
nl
Drivers news

Twee keer zilver voor Liroy Stuart op Spa-Francorchamps

11:29 04-10-2018

Liroy Stuart heeft het Ford Fiesta Sprint Cup-raceweekend op het legendarische Spa-Francorchamps met twee tweede plaatsen afgesloten. De coureur van het Wensink Racing Team hield zich daarmee staande in de strijd om het kampioenschap.

Na twee goede trainingssessies waarin Stuart in zijn Ford Fiesta ST Line de snelste tijd van beide sessies noteerde, zette hij in de kwalificatie de zesde tijd neer. Verkeer en gele vlaggen maakte het moeilijk om een goede tijd te rijden, maar de derde startrij in beide races gaf hoop voor twee goede resultaten.

Race 1 ging op zaterdag in de namiddag van start. Om banden voor de tweede race te sparen, startte Stuart op gebruikt rubber. Desondanks kwam hij goed naar voren en mengde zich vooraan het veld in een groep met Nederlandse en Belgische Ford Fiesta Sprint Cup-deelnemers. Door de gevechten die daar ontstonden verloor Stuart de aansluiting met leiders Laurens de Wit en Loek Hartog. In de laatste ronde waren de twee leiders weer bijgehaald en pakte Stuart in de laatste bochtencombinatie de vierde plek algemeen waarmee hij zichzelf verzekerde van de tweede plaats in Klasse 2.

De tweede race, verreden op zondagmiddag, begon Stuart vanaf de zesde plaats. Na een goede start sloot hij bij teamgenoot Paul Sieljes aan. Het duo had zich voorgenomen om elkaar te helpen door op de lange rechte stukken bij elkaar in de slipstream te gaan zitten. Al slipstreamend liepen zij bij de achtervolgers weg, maar De Wit en Hartog die vanaf de eerste startrij waren gestart en direct vrij baan hadden, waren toen al te ver weg. Met vrijwel gelijke rondentijden bleef het gat van Stuart en Sieljes naar de koplopers gelijk. In de eindfase kwam Dominique Kraan, een directe concurrent van Sieljes in Klasse 1, nog dichtbij. Om teammaatje Sieljes, die in de laatste bocht even stilviel, te helpen gaf Stuart hem een zetje. Het was nét genoeg om Sieljes als tweede in Klasse 1 over de finish te laten komen. Stuart zelf ging op de finishlijn aan Sieljes voorbij en pakte plaats drie algemeen en de tweede positie in Klasse 2.

“Er zat dit weekend niet meer in dan twee keer de tweede plaats,” aldus Liroy Stuart. “Het was ook wennen met de nieuwe software die we gekregen hebben: je moet je rijstijl een beetje aanpassen, iets anders rijden dan voorheen. Het was toch wel moeilijk om die te vinden. Gelukkig hadden wij dat denk ik als een van de weinige teams goed voor elkaar.”

Op 20 en 21 oktober wordt het eerste seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup afgesloten tijdens de Hankook Finale Races op TT Circuit Assen. Door in Spa-Francorchamps in het spoor van Klasse 2-kampioenschapsleider Laurens de Wit te blijven, maakt Liroy Stuart nog een statistische kans op het kampioenschap, al heeft hij zijn zinnen vooral gezet op de raceoverwinning.

“We gaan naar Assen toe en daar heb ik de vorige race ook goed gepresteerd—ik deed met moeite in de top 3 mee. Als we daar nu wel een goede turbo en de snelheid hebben dan denk ik dat we nog wel wat beter kunnen scoren dan de vorige keer. Paul en ik waren toen in de trainingssessies de snelsten. Hopelijk kunnen we voor het einde van het seizoen nog een overwinning pakken,” besluit Stuart.

Foto's: Rob Blank