fr
nl
Ford fiesta

Verrassend snelle Belg Huart verslaat snelle Job Rappange

19:08 04-10-2019

Zoals wij het op Spa-Francorchamps wel vaker hebben meegemaakt regeert pluvius. Flinke regenbuien teisteren de Ardenner racebaan. Het 24 wagens tellende veld van de Nederlandse en Belgische Ford Fiesta Sprint Cup maakt zich gereed voor hun kwalificatie op een drijfnatte baan.

In de beginfase wisselt de volgorde voortdurend, maar het is duidelijk dat thuisrijders Bert Longin en David de Saeger zich aan de bovenkant van de rangorde melden.

Laurens de Wit is net als in de vrije training prima bezig en snelt naar de rapste tijd. Colin Caresani en Jop Rappange van Bas Koeten Racing melden zich op de vierde en vijfde plaats achter de beide Belgen.

Het is bijna niet bij te houden zo snel veranderen de kopposities. Zuiderbuur Kenny Herremans meldt zich als snelste gevolgd door Colin Caresani, die zich voelt als een vis in het Spa-water. Cor Euser Racing-rijder Daan Pijl meldt zich ook vooraan en pakt de koppositie. De regen is inmiddels gestopt en de condities worden beter, de tijden worden sneller.

Verrassend is een hele snelle tijd van Jop Rappange, die Daan Pijl van de koppositie verjaagt. Derde is de snelle Belg Philippe Huart, terwijl Caresani is teruggezakt naar de vierde positie voor Laurens de Wit en David de Saeger. Longin zakt in de rangschikking doordat hem twee snelle tijden worden afgenomen wegens het negeren van de track limits.

Het is de verrassend sterke Belg Philippe Huart die uiteindelijk de snelste tijd rijdt. In de laatste periode zorgen twee gele vlag situaties dat de tijden bijna niet meer worden verbeterd. Echt in de laatste meters pakt Laurens de Wit de derde plaats over van Daan Pijl.

De op de zevende positie geëindigde Rik Koen valt een beetje tegen, maar hij mag de eerste race vanwege de omgekeerde grid vanaf een eerste rij starten, met naast de jonge Nederlander de Belg Kenny Herremans op poleposition omdat een Belgische rijder de snelster tijd reed. Er volgen geen straffen voor track limits, race control is mild en tevreden over het rijgedrag van de coureurs.