Ford fiesta

Ford Fiesta Sprint Cup keert terug naar de kust

09:48 27-09-2022

Met de Trophy of the Dunes keert de Ford Fiesta Sprint Cup voor ronde vijf van de titelstrijd terug naar CM.com Circuit Zandvoort, de baan waar het seizoen vroeg in april werd afgetrapt. Na een zomerstop van bijna twee maanden staan de rijders en teams te popelen om weer tot actie over te gaan. Die actie was er in de eerste vier ronden van het kampioenschap meer dan genoeg, met daarbij ook nog veel verschillende winnaars waardoor de titelstrijd nog ongemeen spannend is. Blijven de rookies domineren, nemen de meer ervaren rijders het heft in handen, of gaan de Belgische deelnemers er in de duinen met de fel begeerde punten en trofeeën vandoor?

Na de openingsronde op CM.com Circuit Zandvoort volgde voor de Ford Fiesta Sprint Cup de Belgische uitstapjes richting Circuit Zolder en Spa-Francorchamps, waarna begin augustus TT-Circuit Assen werd aangedaan.

Nu, na een zomerbreak, keert de opstapklasse voor jong talent terug naar het duinencircuit voor ronde vijf van het kampioenschap. Met daarna binnen vier weken bezoeken aan Spa-Francorchamps en Assen, wacht de rijders een drukke en interessante periode waarin de titelstrijd beslist gaat worden.

Aan spanning en sensatie in de tot nu toe verreden acht wedstrijden van de Ford Fiesta Sprint Cup geen gebrek, waarbij met elk vier keer een deelnemer uit de Nederlandse en Belgische cup als winnaar, de algemene zeges keurig werden verdeeld. Aan ‘Nederlandse zijde’ waren dat de jonkies Gianni van de Craats, Sen Roodenburg en Alan Czyz, waarbij vanuit de Divisie 2 voor rijders van 25 jaar en ouder Aleksander Olejniczak op Spa-Francorchamps iedereen verraste. Vanuit de Belgische cup wisten tot nu toe Tomas De Backer (drie keer) en Philippe Huart (één keer) de algemene winst voor zich op te eisen.

Kijken we eerst naar de Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar, waarin door de steeds wisselende top drie de strijd ongemeen spannend is. Met 123 punten wordt de lijst aangevoerd door Senna van Soelen.

De onlangs 17 jaar geworden debutant scoorde weliswaar nog geen algemene zege, maar stond al wel twee keer op de hoogste trede van het Divisie 1-podium en pakte daarnaast nog vier andere top 3-klasseringen. Twee overwinningen waren er ook weggelegd voor zijn Bas Koeten Racing-teamgenoot Sen Roodenburg.

De 18-jarige debutant stond daarnaast twee keer op een lagere trede van het podium en door in alle andere wedstrijden punten te sprokkelen staat Roodenburg op slechts twee punten van de leider op plek twee van het kampioenschap. De derde positie (115 punten) is weggelegd voor de snelle en met zijn 16 jaar ook al zo jonge Pool Alan Czyz. De rijder van het familieteam Nowicki Auto Serwis pakte op TT-Circuit Assen zijn eerste zege, maar zag in race twee zijn auto bij een brand zwaar beschadigd raken.

De wat langere zomerstop kwam voor Czyz dan ook goed uit. Op plek vier (105 punten) is Gianni van de Craats ook nog volop in de race voor de titel. De tweedejaars Fiesta Cup-rijder domineerde de eerste twee wedstrijden op Circuit Zandvoort en leek regelrecht op weg naar het kampioenschap. De onlangs pas 17 jaar geworden Bas Koeten Racing-piloot werd daarna getroffen door de nodige pech en liet ook wat mindere uitslagen noteren. Op Zandvoort zal Van de Craats zeker willen laten zien dat het duinencircuit zijn domein is.

Op plek vijf in de titelstrijd staat Veeti Rajala, die op Assen zijn eerste Divisie 1-zege boekte. De net zo snelle als jonge Fin is nog wat wisselvallig terwijl ook pech hem al een paar keer dwars zat. Rajala krijgt op Zandvoort bij zijn team EJ Automotive by Raceland 29 gezelschap van een landgenoot, de 15 jarige Benjamin Sylvestersson. De in de Fiesta’s debuterende Fin was tot en met 2021 actief op de karts en heeft dit jaar al wat ervaring opgedaan in regionale toerwagenklassen.

De Divisie 1 wordt ook in Zandvoort weer gecompleteerd door Filip Zagórski (ALU-MET Motorsport) en de in de laatste races zo door pech achtervolgde Esmee Kosterman.

De 17-jarige MV Motorsport-pilote hoopt tijdens de Trophy of the Dunes haar onmiskenbaar aanwezige talent eindelijk weer eens echt te kunnen laten zien.

In de Divisie 2 voor rijders van 25 jaar en ouder gaat de tweestrijd tussen Stefan Barewijk (Technova College Racing) en Aleksander Olejniczak (ALU-MET Motorsport) onverminderd verder.

Met elk vier overwinningen werd de buit tot nu toe keurig verdeeld, maar omdat Barewijk net iets constanter scoorde, voert de Nederlander de ranglijst met een voorsprong van 19 punten aan.

Van de deelnemers aan het Belgisch kampioenschap zijn het met name De Backer, en in iets mindere mate Huart, die het de Nederlandse rijders in de strijd om de algemene overwinningen moeilijk maken. De Backer stond tot nu toe zes keer op de hoogste trede van het Belgische podium en zijn Ford Peerlings-teamgenoot Huart twee keer.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat De Backer met 31 punten voorsprong op Huart daar de stand aanvoert. Plek drie is voor Geoffrey Vanspringel, die op Zandvoort bij Vanspringel Motorsport eenmalig gezelschap krijgt van zijn in de cup terugkerende broer Nathan.

Deze uittredend kampioen kan op het duinencircuit ook om de algemene overwinningen mee gaan strijden. De top vijf in de Belgische titelstrijd wordt gecompleteerd door Benjamin Abeloos (Vanspringel Motorsport) en Tom Feyaerts (Garage Feyaerts). Iemand die zich zeker in de strijd om de podiumposities gaat mengen is Ellis Spiezia (NitroRacing).

Deze 16-jarige Amerikaan maakte op Spa-Francorchamps zijn debuut en stond daar met een derde plaats meteen op het ‘podium der Belgen’. In Assen deed Spiezia het met twee keer een tweede plaats achter De Backer zelfs nog een stukje beter. Het veld wordt gecompleteerd door Wim Coekelbergs (Azerti) en Tom Vanderheyden (Ford Peerlings), die op Assen zijn debuut beleefde.       

In het gezamenlijke Dutch Belgian Super Star klassement gaat na vier ronden De Backer aan de leiding (133 punten), gevolgd door Van Soelen (126 punten), Roodenburg (123 punten), Van de Craats (108 punten) en Czyz (107 punten). Ook hier is dus nog veel om voor te strijden en liggen er nog volop kansen voor de Nederlanders om de Belgische leider te achterhalen.

Op Circuit Zandvoort staan er op zaterdag 1 oktober om 11:20 en 14:15 uur eerst twee 30 minuten durende vrije trainingen gepland, waarna om 17:40 uur de Ford Fiesta Sprint Cup het dagprogramma afsluit met de 20 minuten durende kwalificatie. Op zondag opent de Ford Fiesta Sprint Cup om 9:00 uur het raceprogramma van de Trophy of the Dunes met een eerste wedstrijd over 30 minuten, om 14:10 uur gevolgd door de eveneens 30 minuten durende tweede wedstrijd van het weekend.

Zorg dat je erbij bent aankomend weekend. Van de Super Dikke GT kanonnen in de Supercar Challenge tot aan de spannende merkencups van Nederland en België, waarbij iedereen strijd met gelijk materiaal in de Ford Fiësta Sprint Cup, de BMW M2 Cup en de Mazda MX-5 Cup. Ook de liefhebbers van de historische autosport komen aan hun trekken met races in Historische Monoposto’s.

Tickets koop je direct online of op het circuit aan de kassa. Voor beide dagen zijn andere tickets vereist. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang tot het evenement. Parkeerkaarten kunnen op de speciale website van de Trophy of the Dunes worden gekocht.

Meer info: www.trophyofthedunes.nl

Uitgebreide videoverslagen van alle races worden door RTL7 uitgezonden in het nieuwe TV-programma Autosport NL.