Ford fiesta

Sen Roodenburg pakt de winst in spannende tweede Fiesta-race

15:59 02-10-2022

Sen Roodenburg heeft met een mooie inhaalrace de winst gepakt in de tweede Ford Fiesta Sprint Cup-wedstrijd van het Trophy of the Dunes-weekend op CM.com Circuit Zandvoort. De Bas Koeten Racing-piloot begon de race vanaf plek vijf, maar nam na enkele inhaalacties de leiding over van Tomas De Backer om uiteindelijk met een marge van twee seconden de overwinning veilig te stellen. Na een felle strijd om de tweede positie werd deze plek een prooi van de snelle Pool Alan Czyz, terwijl De Backer genoegen moest nemen met een derde plek op het algemene podium. Philippe Huart passeerde als vierde de finish terwijl Esmee Kosterman een fraaie inhaalrace die begon op plek twaalf beloond zag met een vijfde plaats algemeen en een derde positie in de Divisie 1. Op plek zes verzekerde Aleksander Olejniczak zich van de winst in de Divisie 2.

Na de door Nathan Vanspringel gewonnen eerste fraaie race van de Ford Fiesta Sprint Cup op CM.com Circuit Zandvoort, met Sen Roodenburg en een dolgelukkige Esmee Kosterman eveneens op het algemene podium, is het te hopen dat de tweede wedstrijd van de Trophy of the Dunes net zo’n mooi verloop kent.

Nu mag de snelste man uit de kwalificatie wel op poleposition plaatsnemen. Daarmee op plek één Senna van Soelen, die geflankeerd wordt door Tomas De Backer. Op rij twee Alan Czyz, die Nathan Vanspringel naast zich weet. Op rij drie Sen Roodenburg en Philippe Huart.  Op rij vier Tomasz Magdziarz en Ellis Spiezia die op hun beurt gevolgd worden door Aleksander Olejniczak, Tom Feyaerts, Veeti Rajala, Esmee Kosterman, Stefan Barewijk, Gianni van de Craats, Filip Zagorski, Benjamin Sylvestersson, Geoffrey Vanspringel en Tom Vanderheyden. Daarmee staan er diverse rijders die eerder op de dag in de top eindigden, nu een stuk verder naar achteren op de grid en mogen er dus de nodige inhaalraces worden verwacht.

Helaas blijft de eerste startplaats leeg. De uitvalbeurt van Van Soelen bleek veroorzaakt te zijn door een kapotte motor en hoewel het team van Bas Koeten Racing met man en macht aan het werk was, bleek de tijd toch te kort om de auto weer raceklaar te krijgen.

Op een inmiddels zonovergoten Circuit Zandvoort springen om 14:10 uur de lichten op groen voor de tweede 30 minuten durende race van het weekend. Vanaf zijn tweede plek is De Backer uitstekend weg en neemt de leiding, terwijl Czyz aansluit en daarmee de weg voor Nathan Vanspringel blokkeert. In de eerste ronde doet Roodenburg meteen goede zaken door de derde plaats van Vanspringel over te nemen. Ook Olejniczak kent een goed begin en komt achter Huart en Magdziarz als zevende door.

Al snel dicht Czyz het gat naar De Backer terwijl Huart Vanspringel nog een plaatsje terugverwijst en Barewijk ten koste van Spiezia oprukt naar plek acht. In de derde ronde zet Roodenburg de snelste rondetijd op de klokken en loopt in op het leidende duo De Backer, Czyz. Op vier is Huart inmiddels al op vier seconden gereden. De Belg wordt gevolgd door Vanspringel, Magdziarz, Olejniczak, Barewijk, Spiezia, Van de Craats, Rajala en Kosterman.

In ronde vier breekt bij Nathan Vanspringel een wiel af. De Belg raakt de bandenstapels, schiet gelukkig zonder iemand te raken door het veld naar de andere kant van de baan. Het betekent niet alleen een uitvalbeurt voor de winnaar van race één, maar ook dat de safetycar de baan in komt en het veld weer bij elkaar brengt.

Met nog 13 minuten op de klok gaat het veld weer van start, met De Backer aan de leiding, gevolgd door Roodenburg, die Czyz gepasseerd is, Huart, Olejniczak, Magdziarz, Barewijk, Van de Craats, Spiezia, Kosterman, Rajala, Geoffrey Vanspringel, Vanderheyden, Feyaerts, Sylvestersson en een langzaam rijdende Zagorski.

Meteen ontspint zich een fraaie strijd om de leiding als zowel Roodenburg als Czyz aandringen bij De Backer. Even later is het zover en neemt Roodenburg de koppositie over, met De Backer op twee en Czyz op drie. Barewijk is Magdziarz gepasseerd en ligt achter Huart en Olejniczak op plek zes. Ook Kosterman is weer met een opmars bezig en laat ook Magdziarz achter zich om achter Van de Craats de achtste plek over te nemen.

Roodenburg weet na een ronde een klein gaatje van 0,4 seconden te slaan richting De Backer die fel op de huid gezeten wordt door Czyz. Huart is inmiddels alweer op vier seconden gezet en heeft een treintje van Olejniczak, Barewijk, Van de Craats en Kosterman op zijn bumper zitten. Daarachter moet Magdziarz een gaatje toestaan.

Van de Craats rukt ten koste van Barewijk op naar plek zes, waarbij de laatste even later door Kosterman wordt teruggezet naar plek acht. Met nog een ronde te gaan heeft Roodenburg ruim een seconde afstand genomen van Czyz, die De Backer te grazen heeft genomen.

Achter Huart en Olejniczak blijft Kosterman doorklimmen want de snelle dame ligt op plek zes, is Van de Craats gepasseerd en heeft zelfs zicht op Olejniczak.

Roodenburg weet zijn voorsprong in de laatste ronde nog verder uit te bouwen en pakt zo met een marge van ruim twee seconden een welverdiende overwinning. Czyz legt beslag op de tweede positie en wordt gevolgd door De Backer. Op vier Huart terwijl Kosterman een geweldige inhaalrace bekroont met nog een passeeractie in de laatste ronde op Olejniczak en daarmee beslag legt op de vijfde plaats algemeen en de derde in de Divisie 1. Achter Olejniczak passeert Van de Craats als zevende de finish, met op acht Magdziarz en daar weer achter Rajala, een teruggezakte Barewijk, Spiezia, Geoffrey Vanspringel, Vanderheyden, Feyaerts en Sylvestersson.

Daarmee pakt Roodenburg de algemene zege en de winst in de Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar, met Czyz op twee en Kosterman op een prachtige derde positie. Het podium van de Divisie 2 voor rijders van 25 jaar en ouder wordt ingenomen door Olejniczak, Magdziarz en Barewijk. Het Belgische podium is voor De Backer, Huart en Spiezia.