Drivers news

Lisette Grinwis wil gewoon de snelste zijn

10:53 20-04-2021

“Niet kijken naar wat andere rijders doen en ook niet op hun tijden letten. Concentreer je alleen maar op jezelf, de rest is niet belangrijk.” Het zijn de woorden van teambaas Bas Koeten, in gesprek met Lisette Grinwis, net na de eerste vrije training, op het moment dat wij de hospitality unit van Bas Koeten Racing binnenlopen voor de afspraak met zijn nieuwe pupil in de Ford Fiesta Sprint Cup van 2021. “Ik kijk inderdaad teveel naar de tijden van andere rijders. Ik moet me meer op mezelf focussen”, klinkt het instemmend van de pas 15-jarige debutante. “Maar het was de eerste keer op een vochtige baan en dat is best wel lastig.”

Lisette Grinwis is zeker niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn die het autosportvirus al bij de geboorte meekrijgt. Zowel haar vader als opa waren in de sport actief en het duurde dan ook niet lang of de zeer jonge Lisette maakte haar eerste meters op een huurkart. “Ik vond het meteen leuk en heb daarna van mijn spaargeld mijn eerste kart gekocht. Mijn volgende kart, een Parolin Rocky, won ik bij een prijsvraag van Ziggo over de plaats waarop Max Verstappen zou finishen.” Lisette pakte de zaken meteen al serieus aan. “We gingen iedere week op woensdagmiddag en in de weekenden trainen op Lelystad. Ik deed aan wedstrijden mee en toen ik 11 was heb ik ook een competitie gewonnen”, blikt de in Assendelft woonachtige Lisette op de eerste jaren terug. Al snel is er ook de eerste kennismaking met de autosport. “Ik heb met een Starlet op het naast de kartbaan gelegen Midland Circuit gereden. Toen ik moest kiezen viel echter toch de keuze op de karting en ben ik daarmee doorgegaan.”

Een juiste keuze blijkt al snel want de dan 13-jarige Lisette schrijft zich in voor de door de FIA en KNAF georganiseerde ‘The Girls on Track Karting Challenge’. Van de meer dan 100 deelnemers overleeft ze de voorronden, weet in de finale tot de top twaalf en vervolgens de top zes door te dringen, en eindigt op plek drie. Die geeft recht op een reis naar de Europese finale in Le Mans. “Ik had een goede presentatie en ook het rijden ging uitstekend. Maar toch was ik wel verrast want er waren veel sterke deelnemers. Helaas wist ik in Le Mans niet tot de top zes door te dringen. Maar het was een geweldige ervaring en een mooie herinnering waar ik trots op ben. Het was ook mijn eerste kennismaking met de KNAF en dat bleek daarna weer waardevol want inmiddels behoor ik tot de KNAF Academy-selectie. We krijgen SIM-trainingen, workshops en meetings met onderwerpen als voeding, fysieke training en nog veel meer. Dat gaat onder leiding van topsportcoördinator Sanne van Paassen. Die is zo enthousiast en ik kan altijd bij haar terecht als ik ergens vragen over heb. Heel leerzaam en leuk.”

Het contact met Bas Koeten dateert al uit de periode op de karts en de teambaas uit het Noord-Hollandse Westwoud blijkt de opstap naar wat ze uiteindelijk wil, de autorensport. “De Fiesta Sprint Cup heeft zich al bewezen als opstapklasse. Het is wel erg wennen. In de karts ben ik natuurlijk achterwielaandrijving gewend en met een voorwielaandrijver moet ik eerst een paar automatische reacties afleren. Zo moet ik nu opeens gas blijven geven als de achterkant begint te glijden. Ik heb pas twee dagen getest en daarom was het net voor het eerst op een natte baan weer even lastig.” Aan ambitie echter geen gebrek bij Lisette, die op haar website niet voor niets heeft staan dat ‘ze de snelste wil zijn’. “In eerste instantie wil ik goed meekomen en meestrijden, maar mijn doel is wel om kampioen te worden bij de junioren. Het ging tot nu toe iedere training weer sneller.” Maar daar houdt het als het aan Lisette ligt zeker niet op. “Ik wil verder in de autosport en profcoureur worden. Of dat in toerwagens of formulewagens is, maakt me niet uit, ik vind het allebei vet.”

In de tweede vrije training hadden de wijze lessen van Bas Koeten effect en ging het een stuk beter. De kwalificatie werd echter onder natte en uiterst moeilijke omstandigheden verreden en daarin was de tijd te kort om aan de baancondities te wennen. In de tweede race eindigde Lisette vervolgens in de Junior Cup op plaats vijf. “Ik heb ontzettend veel geleerd en eigenlijk steeds weer stapjes vooruit gemaakt. Ik heb nu al zin in het volgende raceweekend, Spa-Francorchamps.” Maar zo’n jeugdige leeftijd heeft ook een nadeel, want eerst wachten voor Lisette nog de schoolexamens!