fr
nl
Ford fiesta

Nieuwe rijders maken op Assen kennis met de V-Max raceklassen

12:05 23-02-2022

De naweeën van Eunice en de voorboden van storm Franklin zorgden voor een drijfnat en winderig Assen, maar ook dat kon de sfeer tijdens de kennismakingsdag van V-Max Racing Management op het TT-circuit niet bederven. Nieuwe rijders en wat meer ervaren coureurs maakten van de gelegenheid gebruik om meters de maken in een van de klassen uit het V-Max-programma en waren unaniem enthousiast.

Door een samenwerking tussen de KNAF en V-Max Racing Management stond TT Circuit Assen op zondag 20 februari open voor rijders die kennis wilden maken met een van de raceklassen van V-Max. Johan Kraan Motorsports was daarbij aanwezig met een Mazda MX-5, het type auto waar Kraan voor komend V-Max-seizoen nog enkele plekjes vrij heeft. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Johan Kraan. MV Motorsport van Maikel Verkade had zelfs auto’s uit de Mazda MX-5 Cup, Ford Fiesta Sprint Cup en BMW M2 Cup in de pitboxen staan. De belangstelling om het drijfnatte circuit op te gaan was groot, en naast de nodige nieuwe gezichten, waren er ook enkele bekende namen die van de gelegenheid gebruik maakten om een eventuele nieuwe klasse te verkennen.

In een auto van MV Motorsport maakte de 18-jarige Luca Nieuwenhuizen zijn eerste meters in de Ford Fiesta Sprint Cup. “Ik kart al vanaf mijn 5de of 6de en ben in diverse klassen actief geweest”, aldus de uit het nabij Meppel gelegen Rogat afkomstige karter, die in 2018 de tweede plaats veroverde in de IAME X30 Junioren-klasse. “Ik wil de overstap maken naar de autorensport en ben me daar nu op aan het oriënteren. In 2022 blijf ik nog op internationaal niveau karten, maar wil dit jaar ook gebruiken om te zien of ik de plannen rond kan krijgen om in 2023 de overstap te maken naar de Fiesta Sprint Cup.”

In de pitbox bij MV Motorsport met Esmee Kosterman een bekend gezicht en een rijdster die dit seizoen zeker in actie gaat komen in de Ford Fiesta Sprint Cup. “Ik kom dit jaar uit voor het team van Maikel en heb er heel veel zin in. We gaan nog een aantal keren testen zodat ik goed voorbereid aan mijn tweede seizoen in de cup kan beginnen”, aldus de blije 16-jarige rijdster.

Met Laurens en Marnix de Wit waren er nog meer bekende gezichten op Assen. “We begeleiden de rijders die vandaag instappen en geven ze wat tips”, aldus Laurens, die na vele overwinningen en diverse titels de Fiesta Cup gaat verlaten en zijn geluk in een andere klasse gaat beproeven. Welke klasse dat is, zal snel duidelijk worden. Zijn plaats bij Bas Koeten Racing zal worden overgenomen door Stefan Barewijk, die daar Gianni van de Craats en de debutanten Sen Roodenburg en Senna van Soelen als teamgenoten krijgt. En Marnix, die vorig jaar bij de Finaleraces in Assen op overtuigende wijze zijn debuut in de Ford Fiesta Sprint Cup maakte? “Ik heb het zo druk met mijn studie dat ik de afgelopen maanden geen tijd heb gehad om partners te benaderen die een seizoen Fiesta Cup voor mij mogelijk moeten maken. Ook de komende periode wordt dat lastig terwijl ik me voor mijn studie die lange raceweekenden eigenlijk ook niet kan veroorloven. Maar als de kansen zich voordoen, sta ik absoluut klaar om in te stappen.”

Een auto die zeker de aandacht trok, was een Fiesta met daarop de naam JJ De Keersmaecker en daarachter een Belgische vlag. Het bleek te gaan om Juna-Jane De Keersmaecker, de nu nog 15-jarige dochter van de Belgische rallycross grootheid Michaël De Keersmaecker. “Ik word op 8 april 16 en kan dan pas mijn race-examen doen en licentie halen. Zo zijn de regels nu eenmaal bij ons”, aldus de jonge Belgische, die aardig op weg was om carrière te maken in een andere tak van sport met minder pk’s. “Ik heb ruim tien jaar op hoog niveau aan paardensport gedaan, springen wel te verstaan, zowel nationaal als Europees en ook voor het Belgische team. Een jaar of twee geleden begon dat wereldje me minder te bevallen. Ik ging in het verleden al wel eens met mijn vader mee naar de rallycross. Toen de paardensport minder leuk werd, ben ik weer eens mee geweest en raakte ik echt geïnteresseerd. Na een testdag met een BMW had ik de smaak helemaal te pakken en heb ik vaker gereden om ervaring op te doen, ik heb namelijk nooit gekart. Ik had de Fiesta Cup al eens gezien en vond dat niet alleen een leuke klasse, maar ook de meest geschikte instap. Dit waren mijn eerste meters op Assen en meteen in de stromende regen. De Fiesta is een leuke auto en het was heel leerzaam.”

Haar vader, die 20 jaar op het hoogste niveau aan rallycross heeft gedaan en daarin vele titels binnensleepte, vult zijn dochter aan. “Dit is toch het mooiste dat er is, samen met je dochter naar de circuits”, aldus Michaël, die de beschikking heeft over een Audi RS 3 LMS waarmee hij vorig jaar in actie kwam tijdens Supercar Madness op Circuit Zolder. “We runnen de Fiesta vanuit ons eigen team VM Motorsport/JDK Racing. Juna-Jane moet zeker in het begin van het seizoen zoveel mogelijk ervaring opdoen en dus veel rijtijd krijgen. We moeten dan ook nog even kijken aan welke races ze precies mee gaat doen. Wellicht beginnen we met de Belcar en daarna de Ford Fiesta Sprint Cup. We beschikken ook nog over een BMW M2 die klaar is om aan de Cup mee te doen. Rijders die geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen want de auto is te huur. Zelf zal ik in de Audi stappen. Bij welke wedstrijden dat is, zal afhangen van waar Juna-Jane op dat moment rijdt. Als ze de Fiesta Sprint Cup rijdt, zal dat dus de Supercar Challenge kunnen worden.”