fr
nl
Ford fiesta

Springplank voor jonge karters

17:16 07-03-2022

De Ford Fiesta Sprint Cup wordt steeds meer de springplank voor jonge karters die de overstap willen maken naar de autosport. Tijdens de laatste testdag op Circuit Zolder zagen wij een flink aantal Belgische en Nederlandse tieners kennis maken met de auto en een nieuw circuit. Deze debutanten gaan er alles aan doen om dit seizoen hoge ogen te gooien in de strijd om de diverse kampioenschappen. Wij spraken met een aantal snelle jongelingen die overlopen van de ambities.

Poolse strijd in Nederlands kampioenschap
Na de successen van Nikodem Wierzbicki en Aleksander Olejniczak in het vorige seizoen verwelkomen wij nog twee Poolse rijders in de strijd voor het Nederlandse kampioenschap. Het Poolse Alu-met Motorsport schrijft naast Olejniczak een tweede wagen in voor Filip Zagórski.

De 16-jarige Alan Czyż maakt het kwartet compleet en komt uit voor het familie team van Nowiccki Auto Serwis van vader Artur en oom Arek Nowicki, die de wagen dit seizoen gaan runnen.

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Alan al de nodige autosportervaring opgedaan. Na meer dan tien jaar karting, met één kampioenstitel en meerdere tweede plaatsen, schoof de rijder door naar de in Polen zo populaire Kia Picanto Cup, waar hij twee jaar geleden de titel behaalde. Na een flink aantal overwinningen in het Pools rallycross kampioenschap was het de bedoeling om in 2021 in te stappen in het Italiaans F4 kampioenschap. Na diverse testritten bleek echter dat dit te begrotelijk was, zodat er besloten werd om na de successen van zijn landgenoten in de Ford Fiesta Sprint Cup, een wagen aan te schaffen voor dit komende seizoen.

“De wagen voelt heel goed aan. De eerste keer op slicks én op een nieuw circuit was voor mij een beetje wennen. Ik heb ongelofelijk veel zin in deze nieuwe uitdaging en verheug me op de wedstrijden op Circuit Zolder, Zandvoort, Spa en Assen. Het éénmans team krijgt vanuit Polen ondersteuning van AC Komplex, Arman, Exibition A.B.Z., DOKTOR-FELGA” en BAMAR.

Sen Roodenburg
De 17-jarige Sen Roodenburg maakte op een V-Max testdag in 2020 kennis met de Ford Fiesta en wist direct dat karting, dat hij al sinds zijn zesde beoefent, daarmee niet meer voldoende was om zijn honger naar snelheid te stillen.

Na een jaar geduld hebben is Sen nu bij Bas Koeten Racing geheel op zijn plaats. “Het is echt een heel gezellig team, ik leer ontzettend veel en kijk er enorm naar uit om dit hele seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup in actie te komen. Mijn eerste doel is om de auto zo goed mogelijk te leren kennen. Ik weet namelijk dat de toppers in deze klasse echt ontzettend goed zijn. Bij die groep zou ik willen aansluiten, dus ik ga er alles aan doen om zo snel mogelijk te leren.”

Senna van Soelen
Senna van Soelen is de 16-jarige zoon van oud Supercar Challenge coureur Pieter. Wij kennen Senna van de testdag op Circuit Zandvoort in november 2020. Op uitnodiging van Dick van Elk maakte hij toen kennis met de autosport en het team van Bas Koeten Racing. De succesvolle karter heeft uiteindelijk gekozen voor de Ford Fiesta Sprint Cup. “Deze klasse dient prima als basis in de autosport en is een ideale springplank vanuit de karting. Ik heb hierin altijd al willen rijden. Het is voor mij de eerste keer op Circuit Zolder en ik vind het een heel uitdagend circuit. Het is een auto met betrekkelijk weinig PK en je moet daarom leren hard te gaan, heel licht de curbestones meenemen en vloeiende lijnen rijden. Ik leer ook veel door met de engineer naar de data te kijken. Bas Koeten Racing is een perfect team voor mij. Geen poeha en ze zeggen gelijk waar het op staat. Daar hou ik van.”

Senna van Soelen rijdt dit seizoen een dubbel programma. Niet alleen de Ford Fiesta Sprint Cup maar hij gaat ook nog een jaar door met karten. Op de vraag wat zijn doelstelling is antwoordt hij zelfverzekerd. “Ik ga voor het kampioenschap.”

Ook in België kent het startveld de nodige nieuwkomers. Het was fijn om Mike van Hooydonk na meer dan 40 jaar weer te ontmoeten. Mike, grondlegger van Inkart en nog vele andere indoorkartbanen in Europa en de grote man achter de Jesco slipschool en rijvaardigheidscursussen, moedigde zijn kleinzoon Quinn aan die zijn debuut maakt in de Ford Fiesta Sprint Cup.