fr
nl
Race 1

Tomas De Backer met fraaie inhaalrace naar zege in race één

13:33 17-10-2021

Tomas de Backer heeft op Spa-Francorchamps de overwinning voor zich opgeëist in de eerste Ford Fiesta Sprint Cup-race van het Spa Racing Festival. De snelle Belg moest vanaf plek negen aan de wedstrijd beginnen, maar reed een sterke inhaalrace die hem toch de zege bracht. De tweede plaats ging met Nathan Vanspringel ook naar een thuisrijder, terwijl Polle Geusens het podium volledig Belgisch kleurde. Met een vierde plaats algemeen was Laurens de Wit de snelste Nederlander en pakte waarmee ook de overwinning in de Divisie 2. De Nederlandse Divisie 1 leverde opnieuw een zege op voor Nikodem Wierzbicki die als zesde algemeen de finish passeerde. Plek twee en drie gingen hier naar Daniëlle Geel en Gianni van de Craats.

Zoals gebruikelijk is de startopstelling voor de eerste Ford Fiesta Sprint Cup-wedstrijd de omgekeerde top vijf uit de kwalificatie per land. Daardoor mag Nathan Vanspringel als rijder die zich als vijfde van de Belgische groep kwalificeerde van poleposition vertrekken. De Belg wordt op de eerste rij geflankeerd door de nummer vijf van de Nederlandse groep (en 13de algemeen) Gianni van de Craats. Daarachter in de Belgische rij Philippe Huart, Kenny Herremans, Polle Geusens en de snelste man uit de kwalificaties, Tomas De Backer. Achter Van de Craats stellen zich in de Nederlandse rij op: Johan Land, Laurens de Wit, Aleksander Olejniczak en Nikodem Wierzbicki, de nummer één uit de kwalificatie bij de NK-deelnemers en op zaterdag (achter De Backer en Geusens) derde algemeen.

Even voor 10:00 uur springt op een koud maar zonnig Spa-Francorchamps het licht op groen voor de eerste Ford Fiesta Sprint Cup-wedstrijd van het Racing Festival. Nathan Vanspringel is uitstekend weg terwijl Van de Craats duidelijk met iets vertraging van zijn plek komt. Esmee Kosterman is de eerste die op de koude banden in de fout gaat als ze bij het opgaan van Raidillon spint. Milan de Laet, na een mindere kwalificatie toch al niet voorin het veld te vinden, wordt geraakt door Junior Planckaert en valt daardoor nog verder terug, terwijl Lisette Grinwis het volgende slachtoffer van de koude baan is en in de ranglijsten naar beneden duikelt.

Bij de eerste doorkomst leidt daarmee Nathan Vanspringel, voor Herremans, Huart, De Backer en pas op vijf de eerste Nederlander, De Wit. Geusens is op plek zes nog niet zo ver opgerukt, net zo min als Wierzbicki op zeven, terwijl Van de Craats al is teruggevallen naar plek negen.

De Backer, in de kwalificatie al erg snel, rukt verder op en neemt al snel achter Nathan Vanspringel de tweede plaats over. Daarachter Huart terwijl Herremans en De Wit twee keer van positie wisselen waardoor de volgorde toch weer blijft zoals die was. Geusens voegt zich ook bij dit strijdende tweetal, waarbij ook Wierzbicki aanhaakt. Daarachter valt een flink gat naar Geoffrey Vanspringel, Junior Planckaert en Van de Craats.

In ronde vijf is het dan zover en neemt De Backer de leiding over van Nathan Vanspringel die onmiddellijk ook Geusens op zijn bumper heeft. Op plek vier moet Herremans al een gaatje van bijna twee seconden toestaan en wordt op de huid gezeten door het Nederlandse duo De Wit en Wierzbicki.

Omdat in de gelijktijdig met de Fiesta’s gestarte Mazda’s een auto is gecrasht, is er met nog tien minuten te rijden een full course yellow. De volgorde blijft daardoor De Backer, Nathan Vanspringel, Geusens, Herremans, De Wit, Wierzbicki, Huart, Geoffrey Vanspringel en Planckaert terwijl Van de Craats de top tien completeert. Daarachter De Laet die weer wat plaatsen heeft goedgemaakt, Coekelbergs, De Witte en een vanuit hun goede startposities teruggevallen Land en Olejniczak.

Met nog slechts twee minuten op de klok wordt de wedstrijd weer vrijgegeven. De Wit heeft duidelijk goed opgelet want de Nederlander neemt achter De Backer, Nathan Vanspringel en Geusens de vierde plek over van Herremans. De Wit maakt het ook meteen Geusens lastig en rukt zelfs op naar plek drie. In de laatste ronde weet Geusens echter toch De Wit weer te passeren en daarmee is het podium met De Backer, Nathan Vanspringel en Geusens een compleet Belgische aangelegenheid. Op vier De Wit, gevolgd door Herremans, Wierzbicki, Huart, een na een mooi inhaalrace weer sterk naar voren gekomen De Laet, Geoffrey Vanspringel, Coekelbergs, Maxim De Witte, een eveneens goed naar voren gekomen Daniëlle Geel, Van de Craats, Land en Kosterman.

Het podium voor de Divisie 2 (25 jaar en ouder) is daarmee: De Wit, Land en de in de kwalificatie nog zo snelle Olejniczak. De Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar levert ook nu weer een overwinning op voor Wierzbicki, met de als 12de en 13de algemeen gefinishte Geel en Van de Craats op twee en drie.