fr
nl
Race 2

Tomas de Backer pakt ook in race twee de volle winst

18:35 17-10-2021

Tomas de Backer heeft op Spa-Francorchamps ook de tweede wedstrijd van de Ford Fiesta Sprint Cup op zijn naam geschreven. De snelle Belg werd op de hielen gezeten door zijn landgenoot Polle Geusens, die daarmee beslag legde op de tweede positie. Het podium werd gecompleteerd door de vanaf startplek dertien sterk naar voren gekomen Milan de Laet. Op een vierde plaats was Nikodem Wierzbicki de beste rijder uit het Nederlands kampioenschap en daarmee pakte de Pool de winst in de Divisie 1. Laurens de Wit sloot de tweede race af op plek vijf en was daarmee opnieuw de winnaar in de Divisie 2.

Bij de startopstelling voor de tweede Ford Fiesta Sprint Cup-wedstrijd van het Racing Festival mogen de rijders op Spa-Francorchamps dan wel plaatsnemen op de in de kwalificatie verdiende plekken. Omdat er nogal wat tijden zijn geschrapt is de volgorde niet zoals die na de kwalificatie werd gepubliceerd. Op poleposition wel gewoon de snelste man uit de kwalificatie en tevens winnaar van race één, Tomas De Backer, die geflankeerd wordt door Nikodem Wierzbicki. Op rij twee Polle Geusens en de verrassing uit de kwalificatie Aleksander Olejniczak. Op plek vijf Kenny Herremans met daarnaast pas op plek zes Laurens de Wit. Daarachter Philippe Huart, Johan Land, Nathan Vanspringel terwijl Gianni van de Craats de top tien compleet maakt. Op elf Geoffrey Vanspringel, gevolgd door Junior Planckaert en Milan De Laet en Esmee Kosterman.

Nog voordat het licht op groen springt is het veld al twee rijders kwijt. Op weg naar de grid crasht Herremans op koude banden, terwijl Geoffrey Vanspringel op de startgrid blijft staan en moet worden weggeduwd. Tevens komt meteen de melding dat er een groot oliespoor door een van de auto’s is neergelegd.

De start is voor De Backer, terwijl achter Wierzbicki Olejniczak en Geusens weet te verrassen en naar plek drie klimt. De Wit neemt voor Huart plek vijf in, terwijl Kosterman de eerste is die in de rondte gaat. De Wit is duidelijk uit op revanche, want de leider in de tussenstand klimt naar plek drie terwijl Olejniczak terugvalt naar plek tien.

Na de eerste schermutselingen leidt De Backer, op minder dan een seconde gevolgd door Wierzbicki en iets verder daarachter De Wit. Achter De Wit valt al een gat naar Geusens, een opgerukte De Laet, Nathan Vanspringel en Huart. Op acht Olejniczak die profiteert van een probleem bij Planckaert. Daarachter Land, Van de Craats en Borgmans nadat een naar voren gekomen Geel weer plaatsen moet prijsgeven. 

Wierzbicki laat de bumper van De Backer niet los en ligt op slechts 0,1 seconde van de leider. Op drie moet De Wit een gaatje toestaan waarbij de Nederlander langzaam wordt bijgehaald door Geusens. Op vijf De Laet gevolgd door Nathan Vanspringel, Huart, Olejniczak en Van de Craats die Land gepasseerd is.

Aan kop ontspint zich een fraaie strijd tussen De Backer en Wierzbicki. Op drie heeft Geusens inmiddels De Wit van het podium verdrongen waarbij de Nederlander nu ook een sterk rijdende De Laet groot in zijn spiegels heeft.

Met nog tien minuten te gaan leidt De Backer, maar heeft op een halve seconde Wierzbicki en de op dat moment snelste man in het veld, Geusens. Op vier ligt De Laet al op meer dan drie seconden, terwijl De Wit is teruggezakt naar vijf. Daarachter Nathan Vanspringel, Olejniczak, Huart, Van de Craats en Land.

De snelheid van Geusens is ook Wierzbicki teveel want de Belg neemt de tweede positie achter De Backer over van de Poolse rijder uit het NK. Geusens zit meteen op de bumper van De Backer en lijkt een aanval op de leidende positie te gaan ondernemen. 

Met nog vier minuten te gaan blijft het spannend aan de kop. De Backer leidt maar kan Geusens niet lossen. Op drie heeft Wierzbicki nu een straf van drie seconden te pakken voor het te vaak overschrijden van de track limits. De Laet ligt echter op vier seconden, dus het heeft nog niet direct consequenties. Op vijf De Wit. Daarachter worden de gaten al wat groter tussen Nathan Vanspringel, Olejniczak, Huart, Borgmans en Van de Craats.

In de slotfase kruipt Geusens weer richting de bumper van De Backer, terwijl Wierzbicki zijn derde positie in gevaar ziet komen omdat De Laet nu binnen de drie seconden is gekomen. In de slotronde weet De Backer zijn leidende positie met succes te verdedigen en pakt zo met Geusens op zijn bumper zijn tweede zege van de dag. De Laet is in de laatste ronde aan Wierzbicki voorbij gegaan en klimt zo, ongeacht de drie seconden straf van de Pool, naar plek drie, terwijl de Wit achter Wierzbicki de top vijf completeert.

Het podium voor de Divisie 2 (25 jaar en ouder) is daarmee: De Wit, Olejniczak en Land. De Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar levert ook nu weer een overwinning op voor Wierzbicki, met Van de Craats op twee en Geel op drie.