Kwalificatie

Tristan Földesi verrast met poleposition

15:53 13-04-2024

Tristan Földesi heeft tijdens de kwalificatie van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux uiterst verrassend de snelste tijd op de klokken gezet. De in de Cup debuterende Belg troefde daarmee niemand minder dan routinier Tomas De Backer af. Het onderlinge verschil bedroeg echter slechts 0,04 seconden. De eveneens in de Fiesta Cup debuterende Lukas Stiefelhagen deed het op Circuit Zandvoort met een derde plaats ook meer dan uitstekend. Calvin de Groot en Jenson de Leeuw, vorig jaar regelmatig podiumgangers, maakten de top vijf compleet.

De zaterdag van de Hankook Voorjaarsraces heeft al volop actie te zien gegeven als de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux zich opmaakt voor de kwalificatie van de twee op zondag te verrijden races. Nieuw is dat er in het zevende seizoen van de Cup is afgestapt van de reversed grid. Voortaan bepaalt de snelste ronde de startopstelling van race één en de één-na-snelste ronde de startopstelling van race twee.

Maar er is nog veel meer nieuws want het wordt even wennen aan de vele nieuwe namen in de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux.

Bekend van vorig seizoen en daarmee meteen favorieten voor de eerste poleposition van het jaar zijn Tomas De Backer, Jenson de Leeuw en Calvin de Groot.

De debuterende rijders zijn Martin Scanière, Nicolas Bever, Lukas Stiefelhagen, Sonny Gevaert, Peter Wuyts, Tristan Földesi en Mathias Ronzani.

De twee Belgische deelnemers Wuyts en Bever zijn de coureurs in de Gold Cup voor rijders ouder dan 35 jaar. Behalve De Backer, die net tussen de grenzen invalt, strijden alle andere deelnemers niet alleen voor het algemeen klassement maar ook voor de eer in de Junior Cup voor rijders van 15 tot en met 24 jaar.

In de eerste vrije training op vrijdag was het De Backer (TDB Nice Racing) die de eerste plaats voor zich had opgeëist, voor de verrassend snelle Földesi en De Groot, allebei uitkomend voor Oeste Racing. Deze laatste was op zaterdagochtend in vrije training twee op plek één te vinden, met De Backer op twee en de opnieuw sterk rijdende Földesi op drie.

Het is niet geheel verrassend De Backer die meteen snel onderweg is en plek één inneemt, met Stiefelhagen op een mooie tweede plaats en De Groot op drie.

De Leeuw neemt plek vier over terwijl Földesi ook nu weer goed onderweg is. Na een snelste eerste sector weet de debuterende Belg zelfs de eerste plek over te nemen van De Backer.

Achter Földesi volgt op 0,04 seconden De Backer met Stiefelhagen op 0,2 seconden op drie. De Groot moet op 0,5 seconden genoegen nemen met plek vier, gevolgd door De Leeuw op vijf. Daarachter Ronzani, Gevaert, Scanière, Bever en Wuyts.

Met nog zeven minuten te gaan staat De Leeuw in de pits en lijken, gezien het minimale aantal groene sectoren, verbeteringen er niet meer in te zitten.

Földesi blijft daarmee op een verrassende eerste plaats, voor De Backer en Stiefelhagen. Ook achter de top drie blijft alles zoals het was en daarmee volgen De Groot en De Leeuw op vier en vijf.

Daarachter Ronzani, Gevaert, Scarnieri, Bever en Wuyts. Terwijl deze volgorde al is bepaald, crasht met nog anderhalve minuut te gaan Gevaert in de Gerlachbocht, wat direct een code rood veroorzaakt. Gezien de resterende tijd wordt de kwalificatie ook niet meer hervat.