Race 2

Winst voor Calvin de Groot in enerverende tweede Fiesta-race

15:17 14-04-2024

Een positie in de top drie was in de tweede wedstrijd van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux bepaald niet de gelukkigste. Eerst was het Jenson de Leeuw die op de derde positie liggend stilviel, terwijl even daarna Tomas de Backer vanaf plek twee richting de pits in moest met een lekke band. Als klap op de vuurpijl kreeg vervolgens ook nog de leidende Tristan Földesi met problemen te kampen. Door dit alles kreeg Calvin de Groot de winst in race twee in de schoot geworpen, met Nicolas Bever op twee en Mathias Ronzani op drie. Met zijn zege pakte De Groot ook de winst in de Junior Cup, terwijl de Gold Cup in handen viel van Bever.

Na de eerste race op zondagochtend is het rond de klok van 13.45 uur alweer tijd voor de tweede wedstrijd van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux. Dit keer is de startopstelling bepaald door de één-na-snelste ronde uit de kwalificatie. Opvallend genoeg heeft dit precies dezelfde volgorde opgeleverd als bij de startopstelling voor race één en daarmee mag Tristan Földesi opnieuw van poleposition vertrekken, met naast zich de winnaar van race één, Tomas De Backer. Op rij twee Lukas Stiefelhagen en Calvin de Groot. Daarachter Jenson de Leeuw, Mathias Ronzani, Sonny Gevaert, Martin Scanière, Nicolas Bever en Peter Wuyts.

Bij de start is De Backer opnieuw goed weg en zit al snel op gelijke hoogte met Földesi om even later ook de leiding te nemen. De Groot profiteert mee en neemt plek twee over van Földesi. Een klein stukje daarachter is De Leeuw Stiefelhagen voorbij gegaan.

Bij de tweede doorkomst is Földesi weer opgerukt naar plek twee en zit op de bumper van de leidende De Backer, terwijl De Groot ook nog eens De Leeuw langs heeft zien komen. Stiefelhagen is opnieuw een plekje kwijtgeraakt, dit keer aan Ronzani. Daarachter Scarniere, Bever, Wuyts en Gevaert.

Aan kop is het met De Backer, Földesi, De Leeuw en De Groot binnen één seconde spannend.

Dan is het echter De Leeuw die op het rechte stuk snelheid verliest en zelfs stilvalt. De auto van De Leeuw is op een gevaarlijke plek tot stilstand gekomen en dus is het tijd voor de safetycar om de baan in te komen.

De volgorde bij de neutralisatie is dan Földesi, die blijkbaar De Backer nog voor het inzetten van de safetycar is gepasseerd, met daarachter De Groot, Ronzani, Bever, Scarniere, Stiefelhagen, Wuyts en Gevaert.

Bij de herstart zijn er nog 16 minuten te gaan. Földesi is uitstekend weg en heeft meteen een paar meter richting De Backer en De Groot. De Backer gaat wijd en al snel blijkt de Belg te maken te hebben met een lekke band en draait dus de pits in. Daarmee heeft Földesi opeens een voorsprong van bijna drie seconden op De Groot, met Bever op drie. Een positie in de top drie is echter bepaald niet de gelukkigste in deze race want nog geen ronde later is het de leidende Földesi die stilvalt met een probleem.

Daarmee is opeens De Groot de leider, met Bever op twee en Ronzani op drie. Daarachter Scarniere, Stiefelhagen, Wuyts, Gevaert en De Backer.

Omdat de auto van Földesi op een vervelende plaats staat, komt opnieuw de safetycar voor het veld, wat een geluk is voor De Backer die daarmee wellicht weer kan aansluiten bij het veld. De safetycar-situatie is echter zodanig kort dat de Belg de achterkant van het veld niet haalt en ruim 15 seconden achterstand heeft als de Fiesta’s weer worden losgelaten. Inmiddels is Stiefelhagen voor een kort bezoek de pits in geweest.

Bij de tweede herstart staan er nog zes en een halve minuut op de klok. De Groot neemt meteen wat afstand van Bever en een goed volgende Ronzani, die de strijd om plek twee lijkt aan te kunnen gaan. Achter de top drie volgen Scarniere, Wuyts, Gevaert en De Backer, die verwoede pogingen doet om de achterhoede van het veld in te halen.

De Groot consolideert zijn eerste positie. Op 1,2 seconden volgt Bever met op zijn bumper Ronzani en een aansluitende Scarniere.

Omdat Stiefelhagen opnieuw richting de pits gaat, schuift De Backer op naar plek zeven. Er is nog een ronde te gaan als De Groot op de winst lijkt af te stevenen.

Bever is echter nog allerminst zeker want zowel Ronzani als Scarniere dringen aan.

Wuyts lijkt zeker van plek vijf, terwijl De Backer bijna Gevaert te pakken heeft.

Zo gaat de overwinning met ruim 1,5 seconden voorsprong naar De Groot, met Bever op twee en Ronzani en Scarniere op drie en vier. De Backer heeft met een snelle laatste ronde zowel Wuyts als Gevaert nog weten te verschalken en legt zo beslag op plek vijf.

Achter Wuyts en Gevaert wordt Stiefelhagen, hoewel nog altijd in de pits, als achtste in de uitslag opgenomen.

Met zijn eerste plaats algemeen pakt De Groot ook de winst in de Junior Cup voor rijders van 15 tot en met 24 jaar, met Ronzani op twee en Scarniere op drie. Bever mag op de hoogste trede van het Gold Cup podium (rijders ouder dan 35 jaar) plaatsnemen met Wuyts op twee.