Ford fiesta

Tweestrijd om Dutch Belgian Super Star-titel in Assen naar climax

13:58 26-10-2021

De ontknoping in het Dutch Belgian Super Star-klassement van de Ford Fiesta Sprint Cup wordt komend weekend op TT Circuit Assen een echte Nederland - België. Laurens de Wit gaat nog altijd aan de leiding, maar zijn voorsprong op Nathan Vanspringel bedraagt maar 23 punten. Deze snelle en constant scorende Belg wordt weer op de hielen gezeten door ‘rising star’ Nikodem Wierzbicki, die er maar wat graag een Nederlandse één-twee van wil maken. In de Divisie 1 heeft de Pool de titel al binnen en datzelfde kan gezegd worden van De Wit in de Divisie 2. In beide klassementen is in de strijd om de overige podiumposities nog van alles mogelijk.

Traditiegetrouw wordt de laatste ronde van de V-Max Racing Management kampioenschappen uitgevochten op TT Circuit Assen. In een overvol, drie dagen omvattend programma, moeten tijdens de Supercar Madness Finaleraces powered by Hankook de beslissingen in de Ford Fiesta Sprint Cup vallen.

Dutch Belgian Super Star
Na zijn dominante optreden in het eerste deel van het seizoen, waarbij  Laurens de Wit zelfs de eerste vijf races wist te winnen, heeft de rijder van Technova College Racing het de laatste wedstrijden een stuk moeilijker. Sterker nog, in de laatste drie ontmoetingen stond De Wit zelfs niet op het algemene podium!

Eerst was het Tomas De Backer die de Nederlander van zijn ongeslagen status wist te beroven, vervolgens zegevierde Nikodem Wierzbicki twee keer en onlangs op Spa-Francorchamps was het opnieuw De Backer die twee zeges voor zich opeiste. In het gezamenlijk klassement van de Nederlandse en Belgische deelnemers, de Dutch Belgian Super Star, gaat De Wit nog wel aan de leiding. Met een puntentotaal van 188 heeft de Nederlander nog altijd de beste papieren om de titel voor zich op te eisen.

Op plek twee volgt Nathan Vanspringel. De snelle Belg wist nog geen wedstrijd te winnen, maar scoorde wel zo constant dat zijn achterstand op De Wit niet meer dan 23 punten bedraagt. Met nog 40 punten te vergeven is er nog van alles mogelijk, zeker bij een onverhoopte uitvalbeurt van de lijstaanvoerder.

De derde plek in het Dutch Belgian Super Star-klassement wordt ingenomen door de revelatie van dit seizoen, Nikodem Wierzbicki. De snelle Pool, die uitkomt in het Nederlands kampioenschap, scoorde niet alleen podiumposities, maar wist op Circuit Zolder zelfs twee keer de algemene overwinning voor zich op te eisen. Wierzbicki (161 punten) heeft maar vier punten achterstand op Vanspringel en gezien zijn vorm van de laatste weken liggen er absoluut kansen om nog minimaal een plekje te winnen.

Achter Wierzbicki volgen maar liefst vier Belgische rijders, en hoewel hun achterstand op De Wit te groot is en zelfs een top drie klassering onwaarschijnlijk moet worden geacht, zal hun onderlinge strijd om de posities direct achter het podium ongemeen spannend zijn. Op plek vier, 31 punten achter Wierzbicki, staat de jonge Belg Milan de Laet, die bij het eerste bezoek van de Fiesta’s op Assen met een tweede en derde plaats meer dan uitstekend scoorde. Op slechts vier punten van De Laet volgt de onlangs op Spa-Francorchamps voor aanvang van race twee zo ongelukkig gecrashte Kenny Herremans. Pas op plek zes vinden we De Backer, die als enige Belg weliswaar wedstrijden wist te winnen, maar in het begin van het seizoen geplaagd werd door pech en daardoor veel punten misliep. Als De Backer net als in Spa opnieuw twee keer weet te winnen, dan kan hij nog flink wat punten aan zijn totaal van 118 toevoegen en een sprong maken in het klassement. Op plek zeven, vijf punten achter De Backer, staat Philippe Huart, die op zijn beurt op slechts zeven punten wordt gevolgd door pas de derde deelnemer uit het Nederlands kampioenschap, Aleksander Olejniczak.

Polle Geusens scoorde recent op Spa-Francorchamps uitstekend, maar de snelle Belg miste eerder dit seizoen drie races waardoor hij toch is blijven steken op plek negen. De top tien van de Dutch Belgian Super Star wordt gecompleteerd door de pas 16-jarige Nederlander Gianni van de Craats.

Strijd om plek 3 in Divisie 1
Zoals gezegd zit de spanning tijdens de Supercar Madness Finaleraces powered by Hankook vooral in de ontknoping in het Dutch Belgian Super Star-klassement. In de Divisie 1 en 2 van de Nederlandse titelstrijd zijn de kampioenen al bekend. Dat wil echter niet zeggen dat de strijd om de overige posities niet spannend en ongemeen fel zal zijn. In de Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar kan Wierzbicki de titel niet meer ontgaan. De snelle Pool is de laatste zeven races ongeslagen en schreef in totaal dit seizoen al acht van de tien races op zijn naam. De tweede plaats in de Divisie 1 wordt ingenomen door Van de Craats, de 16-jarige rijder die ook zeer regelmatig de weg naar het podium mocht bewandelen. De strijd om plek drie is nog volledig open.

Drie dames gaan daar waarschijnlijk tot in de laatste meters strijden om de laatste podiumplek. Esmee Kosterman is momenteel de nummer drie, op slechts één punt gevolgd door Lisette Grinwis en daar weer vijf punten achter Daniëlle Geel.

Laurens de Wit ongeslagen
In de Divisie 2 voor rijders van 25 jaar en ouder heeft De Wit zich al voortijdig verzekerd van de titel. De rijder van Technova College Racing stond in alle tot nu toe verreden races op de hoogste trede van het Divisie 2-podium en is niet meer te achterhalen. De tweede plaats is in handen van de constant scorende Olejniczak, die op zijn beurt een comfortabele voorsprong heeft op de als derde geklasseerde Johan Land.

Op slechts twee punten van Land volgt de bij zijn vorige bezoek aan TT Circuit Assen zo goed scorende Stefan Barewijk. De rijder van NXT Racing moest in Spa wegens recente gezinsuitbreiding verstek laten gaan, maar is er in Assen weer bij om zijn verloren gegane derde plek te heroveren.

De laatste ronde
De grote finale van de Ford Fiesta Sprint Cup trapt op vrijdag 29 oktober om 17:25 uur af met een eerste, dertig minuten durende vrije training. Op TT Circuit Assen gaat het programma voor de Ford Fiesta Sprint Cup op zaterdag 30 oktober om 10:35 uur verder met een tweede vrije training van dertig minuten, om 14:20 uur gevolgd door de twintig minuten durende kwalificatie. Op zondag 31 oktober verzorgt de Ford Fiesta Sprint Cup om 10:00 uur met de eerste, dertig minuten durende wedstrijd, de aftrap van de Supercar Madness Finaleraces. De laatste race van het seizoen, waarin de definitieve beslissingen zullen vallen, staat gepland voor zondagmiddag om 15:55 uur. Uiteraard gaat ook deze race over dertig minuten.