fr
nl
Voorbeschouwing

Zolder Superprix brengt nieuwe Nederland – België

11:49 08-06-2022

De rijders van de Ford Fiesta Sprint Cup hebben er even op moeten wachten, maar twee maanden na de VRM Voorjaarsraces op CM.com Circuit Zandvoort staat komend weekend ronde twee van hun titelstrijd op het programma. Strijdtoneel is nu Circuit Zolder waar tijdens de Zolder Superprix de racefans hun hart weer kunnen ophalen. Op Zandvoort werden de prijzen eerlijk verdeeld met een overwinningen voor de Belg Tomas de Backer en de Nederlander Gianni van de Craats. Gaan onze zuiderburen op de Omloop van Terlaemen hun thuisvoordeel uitbuiten?

De openingsronde van de Ford Fiesta Sprint Cup verreden tijdens de VRM Voorjaarsraces op CM.com Circuit Zandvoort maakte de hooggespannen verwachtingen meteen meer dan waar. Een mooie strijd tussen de Nederlandse en Belgische deelnemers, talenten die zich vorig jaar al aandienden maar nu definitief lijken door te breken en rookies die zich meteen met de podiumposities bemoeien.

De eerste wedstrijd op Zandvoort werd een prooi van Tomas de Backer, de snelle Belg die vorig jaar ook al van zich deed spreken. Na een fraaie inhaalrace legde Gianni van de Craats beslag op de tweede plaats en pakte daarmee de winst in de Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar. Het algemene podium werd gecompleteerd door de in de Fiesta Cup debuterende Senna van Soelen.

De pas 16-jarige rookie reed zelfs enige tijd aan de leiding maar moest uiteindelijk op de door regen verraderlijk gladde baan zijn meerdere erkennen in de meer ervaren De Backer (Ford Peerlings) en Bas Koeten Racing-teamgenoot Van de Craats. Een tweede plek in de Divisie 1 was echter een terechte beloning voor Van Soelen. 

Giovanni van Lil (Garage Feyaerts) bekroonde een goede race met een vierde plaats en was daarmee de tweede rijder in het klassement der Belgen.

Esmee Kosterman (MV Motorsport) liet vorig jaar al diverse keren zien uiterst snel te kunnen zijn, maar werd ook vaak geplaagd door pech. Op het listige Zandvoort toonde de 17-jarige rijdster waar ze toe in staat is, pakte een vijfde plaats algemeen en mocht daarmee plaatsnemen op de derde trede van het Divisie 1-podium.  

Het podium van de Divisie 2 voor rijders van 25 jaar en ouder werd bezet door Aleksander Olejniczak (ALU-MET Motorsport) en Stefan Barewijk (Technova College Racing/Bas Koeten Racing), maar met een achtste respectievelijk dertiende plaats algemeen moest dit tweetal de jeugd toch echt voor zich dulden.

De tweede race op Zandvoort leverde een eclatante zege op voor Van de Craats. Ondanks dat Van de Craats aan zijn tweede seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup bezig is, is de in het Gelderse Harskamp woonachtige rijder nog maar 16 jaar. Van de Craats toonde aan de afgelopen winter grote stappen te hebben gemaakt en pakte op overtuigende wijze de winst door De Backer op achterstand te zetten. De derde plaats op het algemene podium werd ingenomen door Nathan Vanspringel (Vanspringel Motorsport), de regerend Belgisch kampioen die daarmee revanche nam voor zijn magere twaalfde plaats in race één. 

Misschien wel de meeste indruk maakte echter de pas 16-jarige Alan Czyż. Dit Poolse talent dat uitkomt voor Nowicki Auto Serwis moest na pech in de kwalificatie vanaf de laatste startplaats vertrekken, maar vocht zich op fraaie wijze naar voren om uiteindelijk als vierde algemeen de finish te passeren, goed voor een tweede plaats in de Divisie 1. Met een derde plaats in deze divisie mocht Van Soelen voor de tweede keer richting het podium.

In de Divisie 2 waren de rollen dit keer omgedraaid, met Barewijk op één en Olejniczak op twee. Achter De Backer en Nathan Vanspringel maakte Geoffrey Vanspringel het Belgische podium compleet.

Maar naast de coureurs die in Zandvoort in de top vijf eindigden, zijn er nog meer rijders die richting het podium kunnen en willen en op Zolder de daad bij het woord zullen proberen te voegen.

In de Divisie 1 beleefde de toen nog 17-jarige Sen Roodenburg met een zesde plaats algemeen in race één een keurig debuut. De Bas Koeten Racing-rijder zal in België maar wat graag naast zijn teamgenoten op het podium willen plaatsnemen.

De pas 15-jarige Fin Veeti Rajala (EJ Automotive) debuteerde met een zevende en achtste plaats en liet zien zich snel in de lage landen thuis te voelen. Bart Ploeg (Ploeg Racing/Johan Kraan Motorsport) is ook zo’n jong talent dat zich in zijn eerste weekend goed liet zien en met zijn net 16 jaar door hard te werken naar voren wil knokken.

Last but not least is daar de andere jonge Pool, Filip Zagórski (ALU-MET Motorsport) die in Zandvoort door pech met een achterstand aan zijn tweede race moest beginnen.

Ook bij de Belgen zijn er rijders die uit zijn op revanche. In de tweede Fiesta van Ford Peerlings was de gewoonlijk zo snelle Philippe Huart erg ongelukkig bij het openingsweekend, terwijl rookie Benjamin Abeloos (Ford AB Automotive) na zijn eerste kennismaking met meer vertrouwen in eigen huis aan de slag zal gaan.

Het veld van de Ford Fiesta Sprint Cup telt in Zolder, ten opzichte van Zandvoort, ook enkele nieuwe namen. In de Divisie 2 krijgen Barewijk en Olejniczak in Zolder gezelschap van Kristoff Cox, uitkomend voor Jurgen Evers. Maar vooral het Belgische veld breidt in Zolder uit. Tom Feyaerts (Garage Feyaerts) en Wim Coekelbergs (Azerti) zijn terug van weggeweest, terwijl met Ellis Spiezia en Kobe Pauwels twee echte rookies hun intrede doen. Spiezia is een 16-jarige Amerikaan die een auto bestuurt van Bart Loenders en niet alleen veel kartervaring meebrengt, maar ook al meedeed aan de Amerikaanse F4 Winter Series. Pauwels (Ford Peerlings) behoeft zeker in België geen verdere introductie want het pas 17-jarige talent heeft al vele meters gemaakt op de kart, in de autocross en rallycross. 

Met twintig auto’s aan de start wordt het ongetwijfeld ook op het Circuit Zolder weer een fraaie strijd. Zondagavond zullen we weten of de stand tussen Nederland – België nog altijd gelijk is. Vier tegen één, zoals afgelopen week bij het voetbal, kan het in ieder geval niet worden. 

Op Circuit Zolder staat er op zaterdag 11 juni  eerst om 9:40 uur een 30 minuten durende vrije training gepland, om 11:30 uur gevolgd door een 25 minuten durende tweede vrije training. De 30 minuten durende kwalificatie wordt op zaterdag om 16:35 uur afgewerkt. Op zondag opent de Ford Fiesta Sprint Cup om 10:05 uur het overvolle raceprogramma met een eerste wedstrijd over dertig minuten, om 14:40 uur gevolgd door de tweede, eveneens dertig minuten durende tweede wedstrijd van het weekend.

Uitgebreide videoverslagen van alle races worden door RTL7 uitgezonden in het nieuwe TV-programma Autosport NL.