Kwalificatie

Alan Czyz verrassende polesitter tijdens Jack’s Racing Day

12:45 06-08-2022

De 16-jarige Poolse coureur Alan Czyz heeft in de kwalificatie tijdens Jack’s Racing Day zijn stijgende lijn van dit seizoen goed doorgezet. Hij reed in zijn derde ronde de snelste tijd en niemand wist hem te verbeteren. Tomas de Backer reed de tweede en Senna van Soelen de derde tijd. Door de omgekeerde startvolgorde van de top vijf start Sen Roodenburg de eerste race vanaf poleposition, de tweede race is de beste startpositie dus voor Alan Czyz.

De Ford Fiesta Sprint Cup heeft tijdens Jack’s Racing Day een bijzondere deelnemer. Daan Pijl, Ford Fiesta junior en Dutch Belgian Superstar kampioen in 2019, is dit weekend gastrijder. Inmiddels is Pijl op vele vlakken actief in andere raceklassen, waaronder ook de BMW M2 CS Racing Cup Benelux, en hij zal ongetwijfeld voor de poleposition in de kwalificatie en de winst in de twee races willen gaan. Kunnen de jonkies die nu de scepter zwaaien in de Ford Fiesta Sprint Cup voldoende tegenstand bieden aan de getalenteerde voormalig junior-kampioen?

Filip Zagórski maakt direct na aanvang van de kwalificatie zijn drive through, de straf die hij kreeg omdat hij tijdens de vrije training te vaak de track limits overschreden heeft. Ook nu worden de track limits door diverse rijders niet gerespecteerd en zij raken hun rondetijd dan onherroepelijk kwijt.

Alan Czyz opent de dans met een snelle ronde van 2.02.238, bijna een halve seconde sneller dan Tomas de Backer. Veeti Rajala heeft gelukkig geen nadelen ondervonden van zijn ongeluk op Spa-Francorchamps, hij rijdt in de beginfase de derde tijd. 

Daan Pijl, rijdend met zijn favoriete startnummer zeven, weet in zijn eerste vier ronden nog geen scherpe tijd neer te zetten, hij staat negende op ruim twee seconden achter Czyz.

Er ontstaat een full course yellow wanneer Tom Vanderheyden de banden in de Geert Timmerbocht hard raakt. De banden vliegen de baan op en blijven gevaarlijk liggen. Een kleine twee minuten later wordt de groene vlag weer gezwaaid en kunnen de coureurs opnieuw op jacht om zichzelf te verbeteren. Vanderheyden komt met schade de pits in, waar blijkt dat hij ook te vaak de track limits heeft overschreden. Hij kwalificeert zich uiteindelijk als vijftiende.

Senna van Soelen wijst in zijn achtste ronde Rajala een positie terug, hij neemt nu de derde plek over van de Finse rijder. Tomas de Backer doet verwoede pogingen om Czyz van de troon te stoten, maar het lukt hem niet. Hij zal dus de tweede race vanaf de tweede startpositie mogen beginnen.

Stefan Barewijk en Tom Feyaerts hebben tijdens de full course yellow te hard gereden. De straf daarvoor is het afnemen van de snelste rondetijd. Voor Feyaerts is dat geen probleem, want hij is sowieso de laatste in de kwalificatie. Barewijk reed de vijfde tijd en hem doet deze straf dus wel pijn, want met zijn op één na beste rondetijd wordt hij als achtste geklasseerd.

Senna van Soelen wordt derde, Rajala vierde en de vijfde positie is nu voor Philippe Huart. Daan Pijl moet genoegen nemen met de zesde tijd. 

Sen Roodenburg wordt zevende en daarmee heeft hij de poleposition voor de eerste race op zaterdagmiddag om 15.57 uur.