Voorbeschouwing

Junioren maken de dienst uit

16:40 02-08-2022

De vierde ronde van de Ford Fiesta Sprint Cup staat dit seizoen op het programma van Jack's Racing Day op TT Circuit Assen. Het jaarlijks terugkerende evenement met veel publiek op de Drentse omloop heeft een lange historie. De naam is inmiddels een paar keer veranderd, maar een overvol programma met een combinatie van auto- motor- en kartraces staat al jaren garant voor spanning en sensatie. En dat zal dit seizoen ook in de Ford Fiesta Sprint Cup met titelstrijd in elke divisie niet anders zijn.

Waar Laurens de Wit alle vorige seizoenen de scepter zwaaide in de Ford Fiesta Sprint Cup is de strijd nu volledig open. En de waarde als opstapklasse vanuit de karting naar de autosport bewijst zich, want twee jonge debutanten gaan gebroederlijk aan de leiding van het klassement van de rijders tot 24 jaar.

Senna van Soelen opende het seizoen op Circuit Zandvoort met een tweede en een derde plaats. Zijn vervolg op Circuit Zolder met twee zeges maakte hem tot de te kloppen man. Ook op Spa-Francorchamps leek de 16-jarige Van Soelen met de poleposition zijn goede reeks voort te zetten. Maar nadat hij buiten zijn schuld betrokken raakte bij een incident zat er in de eerste race niet meer in dan een vijftiende positie. In de tweede race werd hij tweede, maar de verloren punten van de eerste race zorgden ervoor dat hij bijgehaald kon worden. 

Dat lukte namelijk Sen Roodenburg, die zijn stijgende lijn van de eerste twee races op Spa voortzette met een dubbelzege. De 18-jarige Bas Koeten team-genoot van Van Soelen begon het seizoen voorzichtig net buiten het podium, behaalde op Zolder met een derde positie zijn eerste podium en dat gaf hem voldoende vertrouwen om op Spa in beide races als eerste te finishen. Roodenburg en Van Soelen leiden het klassement nu met beide 93 punten.

De derde positie is voor de Pool Alan Czyz, die op TT Circuit Assen een gat van 10 punten moet zien te dichten. Dat de rijder van het familieteam Nowicki Auto Serwis daartoe in staat is liet hij in de eerdere races al zien met een poleposition op Spa en vier podiumplaatsen uit zes races.

Gianni van de Craats is aan zijn tweede seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup bezig en opende op Zandvoort sterk met een dubbelzege. De 16-jarige coureur kende op Zolder echter wat pech en raakte daardoor wat achterop in de titelstrijd. Op Spa leek hij zich in de eerste race met een tweede plaats te herstellen, maar in de tweede race was het podium buiten bereik. Met twaalf punten achterstand op de twee klassementsleiders is echter alles nog mogelijk.

Goed nieuws is dat de jonge Fin Veeti Rajala er op Assen weer bij is. Na zijn onfortuinlijke crash in de eerste race op Spa-Francorchamps bleek de schade gelukkig voornamelijk materieel. 

In de divisie 2, voor rijders boven 25 jaar, gaat de titelstrijd tussen Aleksander Olejniczak en Stefan Barewijk. De Poolse coureur heeft met 118 punten een marge van zeven punten op de Nederlander. Die voorsprong dankt Olejniczak aan het feit dat hij vier zeges scoorde en Barewijk de andere twee. De verschillen zijn echter klein genoeg om op Assen de spanning verder op te voeren.

Een soortgelijke strijd is gaande in de Ford Fiesta Sprint Cup België. Tomas De Backer won vier van de zes races en Philipe Huart de twee andere. De marge van De Backer is met 108 tegen 95 punten wel wat groter, maar de strijd is allerminst gestreden.

Op de derde positie staat Geoffrey Vanspringel. Met 71 punten heeft hij echter een flink gat te dichten naar de nummers 1 en 2.

Tijdens Jack’s Racing Day  staan er op vrijdag 5 augustus om 9:48 en 12:45 uur eerst twee 40 minuten durende vrije trainingen gepland. Op zaterdag is de 20 minuten durende kwalificatie om 10.44 uur en de eerste race van 30 minuten volgt ’s middags om 15.52 uur. Op zondag start de tweede race van de Ford Fiesta Sprint Cup om 10.59 uur.

Uitgebreide videoverslagen van alle races in de Ford Fiesta Sprint Cup worden door RTL7 uitgezonden in het TV-programma Autosport NL.