Race 2

Tomas de Backer wint race twee in de pitstraat

12:46 07-08-2022

In de tweede race van de Ford Fiesta Sprint Cup tijdens Jack's Racing Day kregen de toeschouwers een race voorgeschoteld waarin alles dat autosport zo mooi maakt aanwezig was. Zenuwen en een valse start, spectaculaire inhaalacties, vlammen en een anders dan anders finish. Deze tweede race had het allemaal en het publiek smulde ervan.

Twee legen plekken op de startgrid. Alexander Olejniczak en Daan Pijl zijn er deze tweede race niet bij in verband met technische problemen aan de auto. 

Alan Czyz staat fier op poleposition, met naast hem op de Belgische startrij Tomas de Backer. Als het licht op groen gaat is het echter Philippe Huart die vanaf de vierde startpositie als een raket de leiding neemt. De reden is dat hij al ruim voor de lichten uitgingen vol op het gas ging staan en dat is uiteraard niet de bedoeling, een tijdstraf van vijf seconden na afloop van de race zal zijn deel worden.

Czyz wacht dat echter niet af, hij dicht het gat en pakt drie bochten later op Strubben de leiding weer over. De Backer zit kort achter zijn landgenoot, maar hij komt er niet zo snel langs.

Esmee Kosterman en Tom Feyaerts stonden bij de start niet op de juiste positie en dat zal hen drie seconden tijdstraf opleveren. Voor Kosterman is dat helaas niet aan de orde, want de jongedame komt na twee ronden de pits in met opnieuw technische problemen. Heel spijtig dat zij beide races niet kan laten zien wat zij in haar mars heeft.

Op kop loopt Czyz wat weg van zijn achtervolgers, De Backer weet eindelijk Huart voorbij te gaan en hij gaat op weg naar zijn Poolse voorganger. Het lijkt er op dat deze twee samen gaan uitmaken wie deze race gaat winnen, want achter het duo is een gaatje ontstaan naar Veeti Rajala en Senna van Soelen. Daarachter rijdt een mooi treintje dat samen in gevecht is.

Senna van Soelen raakt meerdere keren de pillon in de Geert Timmerbocht en krijgt daarvoor een waarschuwingsvlag van de wedstrijdleiding.

Geoffrey van Springel spint, staat even stil maar kan zijn weg vervolgen. Hij rijdt echter de pits in en zijn race is voorbij. Op kop ziet Czyz zijn voorsprong op zijn Belgische achtervolger verdampen. Kan De Backer de confrontatie om de leiding aangaan?

Achter de leiders heeft Huart moeite om zijn derde positie te verdedigen. Hij geraakt even naast de baan, komt terug en tikt daar Van Soelen even aan. Sen Roodenburg kan de opzij komende Van Soelen niet ontwijken en tikt hem om. Ook Barewijk wordt niet ontzien, maar hij kan wel verder. Na deze situatie valt Huart stil na de Geert Timmerbocht en hij wordt door de marshals snel achter de vangrail geduwd. 

De track limits worden weer door meerdere rijders genegeerd, De Backer en Van de Craats krijgen zelfs de waarschuwingsvlag maar worden nog niet bestraft.

Van Soelen is teruggevallen naar de zevende positie, maar geeft niet op en knokt zich weer naar voren. Dat lukt, hij weet het groepje achter de twee leiders weer te bereiken en kan dus nog strijden om de laatste podiumplek.

Wie de race gaat winnen is nog allerminst duidelijk. De Backer wurmt zijn Fiesta op het rechte eind naast Czyz is net iets eerder over start finish. Ze gaan naast elkaar de Haaerbocht in, maar Czyz geeft geen krimp en behoudt de leiding. De Backer loert op zijn kans en weet dat hij nog tijd genoeg heeft.

Van Soelen zet zijn opmars voort, ook Gianni van de Craats moet hem laten gaan en nu heeft de 15-jarige de vierde plek weer terug in handen.

In ronde 9 positioneert De Backer zich op het rechte eind aan de binnenzijde en nu weet hij Czyz aan de binnenzijde wel te passeren in de Haarbocht.

Tom Feyaerts staat vast in de grindbak voor de Geert Timmerbocht en daardoor moeten de Fiesta’s aansluiten achter de safetycar die in de baan is gekomen. Feyaerts wordt gelukkig erg snel weggesleept en de safetycar komt direct weer binnen.

De Backer gaat erg langzaam over de baan en gaat pas vlak voor de Geert Timmerbocht op het gas. Zijn tactiek slaagt, want Czyz moet een gaatje toestaan.

Veeti Rajala profiteert slim mee en neemt de tweede positie over van de Pools winnaar van race 1.

Dan slaat voor Czyz het noodlot toe. Zijn auto vertraagt en hij verliest enkele posities, maar als hij de Geert Timmerbocht instuurt zijn er grote vlammen te zien aan de onderzijde van de auto.

Czyz kan met moeite de auto op de baan houden. Aan het begin van het rechte eind zet hij de auto stil en komt snel uit de auto, die nog steeds in brand staat. De brandweer schiet direct te hulp en de safetycar komt de baan in.

Omdat het op het rechte eind niet veilig is vangt die in opdracht van de wedstrijdleiding het veld op voor de ingang pitstraat, want de auto’s moeten de laatste ronde door de pitstraat rijden. 

Zo wint Tomas de Backer deze race in de pitstraat achter de safetycar voor Veeti Rajala. Senna van Soelen weet toch nog naar het podium te rijden.