Ford fiesta

Een nieuw duel in Spa tussen Calvin de Groot en Tomas De Backer? Of…

09:49 30-05-2024

Na een lange rustpauze verschijnt de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux opnieuw in de startblokken en wordt met de traditionele Spa Euro Race dit aankomende weekend het seizoen weer hervat op Francorchamps, wat bekend staat als het mooiste circuit te wereld. Eén punt scheidt Calvin de Groot in de tussenstand van zijn achtervolger Tomas De Backer en dat zegt alles over de zoveelste tweestrijd Nederland-België. De tweevoudige Fiesta-kampioen De Backer won op Zandvoort de eerste wedstrijd en de Nederlandse Oeste Racing-rijder domineerde daarop de tweede krachtmeeting.

“Na de tegenslag in de tweede race, waar ik met moeite nog een vijfde plaats behaalde, ben ik vastbesloten om in Spa op passende wijze revanche te nemen,” stelt Tomas De Backer. “Dat wil zeggen, twee keer voor winst gaan en om zondagavond met een ruime voorsprong in de puntenstand de Ardennen te verlaten. Op basis van mijn eerdere optredens in Spa weet ik dat ik op dit snelle circuit altijd goed presteer en het afstelwerk dat wij tijdens een lange sessie recentelijk deden bevestigt eens te meer dat goede gevoel. Bovendien verwachten we voor het komende weekend regen en dat geeft mij nog meer vertrouwen, want op een natte baan voel ik mij als een vis in het water".

"Uiteraard besef ik dat Calvin de Groot een geduchte tegenstander blijft en hetzelfde kunnen we zeggen van Jenson de Leeuw, die achter in zijn MV Motorsport Fiesta aantoont dat hij aan een stuur kan draaien.

En indien Tristan Földesi gaat meedoen, is hij zeker een kandidaat om het mij moeilijk te maken. In de bewuste tweede race kregen we alvast het bewijs dat in de racerij de prijzen pas aan de eindstreep worden uitgereikt en Nicolas Bever en Mathias Ronzani daardoor voor de verrassing kon zorgen!”

De pech in deze tweede race van De Backer en ook die van revelatie Tristan Földesi hielp inderdaad mee om Nicolas Bever en Mathias Ronzani op het erepodium plaats te laten nemen naast Oeste Racing-collega Calvin de Groot. In de Junior-puntenstand deed Ronzani goede zaken, want de rijder van de #113 Oeste Racing is daar tweede, voor Martin Scarnière (#2 TDB Land Racing) en Sonny Gevaert (#43 Oeste Racing). In de algemene tussenstand moet Ronzani met één punt verschil de derde plaats afstaan aan Nicolas Bever maar is hij wel de leider in de Gold Cup, voor debutant Peter Wuyts. Met maar liefst vijf auto’s onder de vlag van Garage Vermeire scoren de Ford-mannen uit Knesselare sterk in de Ford Dealer Team Cup en gaan in de punten FordStore Feyaerts vooraf.

Op vrijdag 31 mei is er een zestig minuten durende “collectieve test” voor alle VRM-series en pas op zaterdag 1 juni  gaan de Fiesta’s om 09:00 uur de baan op voor hun eerste échte vrije training, gevolgd door een tweede vrije training rond 12:20 uur, met op het einde van de dag de kwalificaties over twintig minuten. Geheel volgens de nieuwe regels is er geen omgedraaide startgrid voor de eerste wedstrijd meer. De eerste wedstrijd start op zondag 2 juni om 09:45 uur, met vop poleposition de rijder die de snelste was in de kwalificatie . Hetzelfde geldt voor de tweede race met een start om 15:35 uur, met daarin vooraan de rijder die in de kwalificaties de tweede snelste rondetijd liet afklokken en de verdere volgorde op de startopstelling wordt ook voor alle andere rijders bepaald door hun tweede snelste ronde. Zoals dat altijd het geval is op Spa deelt de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux met de BetCity Mazda MX5-Cup, waarbij de races gescheiden plaatsvinden.

Benelux Ford Fiesta Sprint Cup 2024:
Overall:
1. Calvin de Groot 33; 2. Tomas De Backer 32; 3. Nicolas Bever 27; 4. Mathias Ronzani 26; 5. Martin Scarnière 21; 6. Sonny Gevaert, Tristan Földesi 18; 8. Jenson de Leeuw, Peter Wuyts 17; 10. Lukas Stiefelhagen 8

Junior: 1. Calvin de Groot 36; 2. Mathias Ronzani 30; 3. Martin Scarnière 25; 4. Sonny Gevaert 24; 5. Jenson de Leeuw 20; 6. Tristian Földesi 19; 7. Lukas Stiefelhagen

Gold Cup: 1. Nicolas Bever 44; 2. Peter Wuyts 34

Ford Dealer Team Cup: 1. Garage Vermeire (#143) 35; 2. FordStore Feyaerts (#97) 33; 3. Garage Vermeire (#3), Garage Vermeire (#113) 28; 5. FordStore Feyaerts (#73), Garage Vermeire (#43) 20; 7. Garage Vermeire (#77) 17