Kwalificatie

Thomas De Backer soeverein naar pole op droog Spa

18:43 01-06-2024

Tomas De Backer heeft op Spa-Francorchamps tijdens de kwalificatie voor de Spa Euro Race op overtuigende wijze de poleposition voor zich opgeëist voor de eerste race van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux. In de tegen eerdere verwachtingen in droge kwalificatie was de Belg 0,9 seconden sneller dan Jenson de Leeuw. Calvin de Groot klokte de derde tijd, met Nicolas Bever op vier en Mathias Ronzani op vijf.

Na de eerste ronde op Circuit Zandvoort is de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux voor ronde twee neergestreken in België voor het Spa Euro Race weekend op het wellicht meest uitdagende circuit op de kalender, Spa-Francorchamps. En alsof het circuit nog niet moeilijk genoeg is, krijgen de rijders ook nog eens de bekende listige Ardennen-condities voor de kiezen. Niets is te voorspellen en dus zeker het weer op Spa-Francorchamps niet. In de eerste vrije training, die op een drijfnatte baan werd verreden, benutte Tomas De Backer zijn ervaring en baankennis door de snelste tijd op de klokken te zetten, gevolgd door Jenson de Leeuw, Nicolas Bever, Mathias Ronzani en Calvin de Groot. In vrije training twee waren de omstandigheden al iets beter en klokte De Leeuw de snelste tijd, met De Groot op twee en De Backer op drie. Ronzani en Bever maakten de top vijf compleet. Daarbij dus dezelfde vijf rijders in de top vijf, alleen in een andere volgorde.

Het is inmiddels 17.20 uur als de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux met de kwalificatie de zaterdag van de Spa Euro Race afsluit. Er is één rijder die tijdens de kwalificatie de eerste meters van het weekend maakt. Stefan Barewijk is voor even terug in de Fiesta-cup, maar kon bij de vrije trainingen niet aanwezig zijn. Zijn TBD NiceRacing Fiesta werd in de tweede vrije training door teambaas Johan Land aan een laatste test onderworpen.

Niets verrassender dan het Spa-Francorchamps-weer, want het is inmiddels al geruime tijd droog en zelfs de baan is volledig opgedroogd. Omdat de kwalificatie slechts 20 minuten duurt en met rondetijden van drie minuten, gaan alle rijders direct de baan op om minimaal twee snelle ronden op de klokken te krijgen. De snelste ronde bepaalt immers de startopstelling voor race één en de één-na-snelste ronde die van race twee.

In de ronde om de banden op temperatuur te krijgen lijkt iedereen op elkaar te wachten. Iedere rijder wil in zijn eerste snelle ronde op Kemmel een sleepje hebben. De eerste snelle tijd komt op naam van De Leeuw, direct gevolgd door De Backer. De Groot is rustig begonnen want de Oeste Racing-rijder staat na negen minuten nog altijd op de laatste plaats. Lang duurt dit niet want in zijn eerste serieuze ronde springt De Groot meteen naar plek drie, achter De Leeuw, die zijn tijd verder heeft aangescherpt, en De Backer. Bever neemt plek vier in, voor Ronzani, Martin Scarnière, Peter Wuyts, Sonny Gevaert en Stefan Barewijk, die in zijn eerste rondjes van dit weekend op Spa geen risico neemt.

Nog maar zes minuten op de klok en dan is het toch De Backer die met 2:59.809 als eerste en enige onder de 3 minuten duikt en de eerste plaats overneemt van De Leeuw. De slotminuten van de kwalificatie naderen als er kort bij bocht acht een gele vlag is waardoor verbeteringen van tijden even moeilijk worden. Gelukkig is de vlag snel weer weg en kan er een laatste poging worden ondernomen om nog tot scherpere tijden te komen.

De tijd van De Backer is echter onaantastbaar en daarmee pakt de snelle Belg met 2:59.809 de poleposition voor race één, op 0,9 seconden gevolgd door De Leeuw en daar weer 0,6 seconden achter De Groot, die in de slotfase zijn tijd nog iets heeft aangescherpt. Op vier Bever en op vijf Ronzani. Daarachter Scarnière, Wuyts en Barewijk, die op het laatste moment Gevaert nog gepasseerd is.

De eerste wedstrijd van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux start zondag om 9:45 uur, gevolgd door race twee om 15:40 uur.