fr
nl
Ford fiesta

Gelukkige winst voor Laurens de Wit op Circuit Zolder

19:07 17-07-2021

De gehele race niet op kop en toch wint uiteindelijk Laurens de Wit de eerste race. De Vakgarage coureur stoomde vanaf de vijfde startrij naar voren, haalde een flink aantal rijders in om tenslotte achter koplopers Huart en even later Herremans te blijven hangen. In de ultieme slotfase moest eerst Huart en even later ook pechvogel Herremans zijn Ford Fiesta aan de kant zetten. Drie overwinningen uit drie wedstrijden. Wat een geluk voor de Nederlander, en zo zuur voor de Belgen. De Wit wint voor Polle Geusens en Aleksander Olejniczak, die optimaal profiteren van de twee plaatsen straf voor Nathan Vanspringel die wel als tweede wordt afgevlagd maar als vierde wordt geklasseerd.

Tomas De Backer troefde vanmiddag Laurens de Wit af voor de poleposition voor de tweede Ford Fiesta Sprint Race van morgen. De startopstelling voor de eerste wedstrijd van vanmiddag wordt bepaald door de omgekeerde grid van de eerste vijf deelnemers per land. Daardoor mag Philippe Huart aan de linker Belgische kant van de grid als voorste vertrekken. Naast onze zuiderbuur start Esmee Kosterman. De jongedame had zich als vijfde van de Nederlandse groep gekwalificeerd en mag na het omdraaien, deze race zelfs vanaf de voorste rij beginnen.

Phillipe Huart heeft de beste start, maar Esmee Kosterman komt al voor de Eerste Linker in de , verliest veel plaatsen en zakt terug naar een 14de positie. Polle Geusens neemt de tweede plaats over gevolgd door Jacco van der Wal. Tomas De Backer wil naar buiten sturen voor het ingaan van de Boutsen Chicane. Daar zit echter Geoffrey Vanspringel en De Backer tikt zichzelf om en gaat hart de vangrail in. De Backer moet opgeven, Vanspringel spint, maar kan wel door, al verliest hij wat plaatsen. Jacco van der Wal moet het onderspit delven tegen zijn ervaren achtervolgers Kenny Herremans en Laurens de Wit, die binnen een ronde ook Polle Geusens verschalken.

Het is de vraag hoe lang koploper Philippe Huart stand kan houden tegen deze twee snelle opponenten. Nathan Vanspringel blijft op de vijfde plaats een beetje in niemandsland rijden.

Ook achtervolger Aleksander Olejniczak kent weinig weerstand van achteraf. Daarachter is het best spannend. Een groep van vier rijders vecht een flink gevecht uit.

Plotseling gebeurt er een hoop tegelijk. Koploper Philippe Huart valt stil naast de baan met technische malheur. Ook Esmee Kosterman moet haar Fiesta parkeren na de Sacrementsheuvel. Stefan Barewijk komt de pits in en moet opgeven.

Kenny Herremans is na de uitval van Huart de nieuwe koploper en wordt op geringe afstand gevolgd door zijn rivaal Laurens de Wit. Polle Geusens houdt stand op een derde plaats, gevolgd door Nathan Vanspringel. Hij krijgt echter een straf van de wedstrijdleiding vanwege inhalen onder geel. Het kost de rijder na afloop van de wedstrijd twee plaatsen in de klassering. Lisette Grinwis moet ditzelfde lot ondergaan voor hetzelfde vergrijp. Laurens de Wit probeert nog van alles, raakt twee paaltjes en krijgt een waarschuwingsvlag voor zijn rijgedrag, maar nadert ondertussen wel Herremans in de slotfase. In de slotfase valt koploper Herremans stil na de Kanaalbocht. Wat een pech voor de Belg en wat een geluk voor Laurens de Wit, die dus ongeslagen blijft in deze cup.

De Wit wint voor Polle Geusens en Aleksander Olejniczak, die optimaal profiteren van de twee plaatsen straf voor Nathan Vanspringel die wel als tweede wordt afgevlagd maar als vierde wordt geklasseerd.

Jacco van der Wal eindigt als vijfde voor Nikodem Wierzbicki, Maxim de Witte en Alexander Borgmans. Daniëlle Geel en Tom Feyaerts maken de top tien vol.