fr
nl
Ford fiesta

Tomas De Backer verslaat Laurens de Wit

14:49 17-07-2021

Dutch Belgium Super Star koploper Laurens de Wit laat ook op Circuit Zolder zien dat er rekening met hem gehouden moet worden. De Technova College Racing coureur maakte indruk door in de twee vrije trainingen de snelste tijd neer te zetten. Tijdens de kwalificatie echter was het de Belg Tomas de Backer, die met een voorsprong van 0.119 seconde de poleposition voor de race van morgen verrassend naar zich toe wist te trekken. De derde tijd is voor Kenny Herremans, die op 0.362 seconde van zijn landgenoot bleef steken.

Vanaf het begin van de kwalificatie trekt de wedstrijdleiding de teugels hard aan. Geoffrey Vanspringel komt de pits uit en rijdt met twee wielen over de witte lijn. De rijder wordt gelijk bestraft met één plekje terug op de grid. Alexander Borgmans had tijdens de vrije training de technische vlag genegeerd en mag pas na drie minuten de kwalificatie aanvangen. Vanaf de beginfase knokken Laurens de Wit en Kenny Herremans om de snelste tijd.

De garage Feyaerts coureur komt op 0.306 seconde van De Wit. Een afstand die in de twee vrije trainingen groter was. Maar het is een andere zuiderbuur Tomas de Backer die Laurens de Wit verrast met een nog snellere tijd, al is dit maar met 0.048 seconde. Laurens de Wit laat dit echter niet op zich zitten en gaat met 0.055 seconde weer sneller.

Het is duidelijk dat deze drie rijders de toon gaan zetten in deze kwalificatie, al zijn Nathan Vanspringel en Nikodem Wierzbicki niet ver weg. Ook Ford Peerlings coureur Polle Geusens blijft net binnen een seconde op plaats zes.

Het blijft stuivertje wisselen om de snelste tijd. Weer is het Tomas De Backer die met 0.119 seconde De Wit naar de tweede positie duwt. Veel rijders proberen nog van alles. Nathan Vanspringel en Stefan Barewijk raken met vier wielen naast de baan en raken hun laatste rondetijd kwijt.

Het blijft zoals het was. Ondanks dat Laurens de Wit meestal toeslaat in de laatste ronde van de kwalificatie moet hij nu voor de eerste keer, mede ook door track limits, de snelste tijd overlaten aan Tomas De Backer, die in de tweede race op zondag vanaf de beste startplaats mag vertrekken.

Philippe Huart start vanmiddag de eerste race vanwege de omgekeerde grid vanaf poleposition, met naast de Belg de jongedame Esmee Kosterman, die in de kwalificatie als vijfde Nederlander eindigde en daarmee mag starten vanaf p2.