Ford fiesta

Zijn de Belgen in Zolder Laurens de Wit wel de baas?

10:44 13-07-2021

Na zijn dubbele winst bij de V-Max Openingsraces op CM.com Circuit Zandvoort viel de eerste poging van de Belgen om Laurens de Wit van de troon te stoten op Spa-Francorchamps letterlijk in het water. Komend weekend volgt poging nummer twee als de Ford Fiesta Sprint Cup opnieuw afreist richting onze zuiderburen voor Supercar Madness op Circuit Zolder.

De openingsronde van de Ford Fiesta Sprint Cup, de V-Max Openingsraces op CM.com Circuit Zandvoort, leverde twee fraaie races op waarin Laurens de Wit weliswaar de winst greep, maar zich met Nathan Vanspringel, Kenny Herremans en Philippe Huart een treintje snelle en ervaren Belgische rijders van het lijf moest zien te houden. Op hun thuiscircuit Spa-Francorchamps zouden onze zuiderburen de Ford Fiesta Sprint Cup-kampioen van 2018 voor het eerst dit jaar van de hoogste trede van het podium stoten. Zouden, want zover kwam het niet. Niet omdat De Wit weer met de eer ging strijken, maar omdat na overvloedige regenval op vrijdag het volledige Spa Euro Race-evenement moest worden afgeblazen.

Komend weekend volgt dan wel de tweede ronde van de Ford Fiesta Sprint Cup en met Circuit Zolder is opnieuw een Belgische omloop het strijdtoneel. Lukt het de Belgen om op hun tweede thuiscircuit De Wit van de overall winst af te houden? Achter De Wit werd tijdens de eerste race op Zandvoort het podium gecompleteerd door Vanspringel en Huart, terwijl in race twee Herremans de tweede plaats innam met dit keer Vanspringel op drie. In de (Nederlandse) Divisie 2 voor rijders van 25 jaar en ouder legden Aleksander Olejniczak en Stefan Barewijk ieder één keer beslag op de tweede plaats, terwijl Johan Land twee keer als derde de streep passeerde. Naast deze inmiddels bekende namen mag de Divisie 2 met Kristoff Cox en de uit de Oekraïne afkomstige Ievgen Rakhmailov weer twee nieuwe rijders verwelkomen.

De Ford Fiesta Sprint Cup heeft als opstapklasse al heel wat jong talent voortgebracht en zien doorstromen naar hogere categorieën. Loek Hartog, Daan Pijl en Colin Caresani zijn slechts enkele voorbeelden hiervan. Ook dit jaar is er weer een nieuwe lichting waarbij de hoogste trede van het Divisie 1-podium (rijders tot en met 24 jaar) in Zandvoort mocht worden beklommen door Jacco van de Wal en Nikodem Wierzbicki. Van de Wal eindigde in race twee op de tweede positie terwijl rookie Gianni van de Craats een tweede en derde plaats voor zich opeiste. Danielle Geel mocht in race één het podium completeren. De dames zijn met de uit de karts overgestapte Esmee Kosterman en Lisette Grinwis dit seizoen hoe dan ook sterk vertegenwoordigd in de Ford Fiesta Sprint Cup. Het algemene podium was voor de Divisie 1-rijders in Zandvoort nog iets te hoog gegrepen, maar we weten dat er de afgelopen weken door de nieuwelingen gretig gebruik is gemaakt van de testmogelijkheden op Circuit Zolder om onder begeleiding van ervaren leermeesters kilometers te maken. 

Net als bij de Nederlandse deelnemers ook van Belgische zijde diverse nieuwe namen in het veld waarvan een aantal hun debuut na het afgelasten van de Spa Euro Race zagen uitgesteld tot komend weekend. Zo is daar de uit de rallysport afkomstige Polle Geusens, Geoffrey Vanspringel, de oudere broer van Nathan, en Wim Coekelbergs, die voor het laatst 12 jaar geleden uitkwam in de Mégane Trophy Eurocup en het Belgian GT Championship om daarna een succesvolle teambaas te worden van zijn Azerti-team, waarbij successen werden behaald in de Superleague Formula en Formule Acceleration. Nieuw op de inschrijflijst van dit jaar zijn Alexander Borgmans en Maxim de Witte. Dit alles brengt het totaal aantal inschrijvingen op 22!

Op Circuit Zolder staat er op vrijdag 16 juli eerst om 16:20 uur een 45 minuten durende vrije training gepland. De zaterdag begint voor de Ford Fiesta Sprint Cup om 9:05 uur met een dertig minuten durende tweede vrije training, om 13:25 uur gevolgd door een kwalificatie van twintig minuten en als slotstuk om 16:40 uur de eerste race over dertig minuten. Op zondag staat dan om 13:25 uur de tweede dertig minuten durende wedstrijd op het overvolle raceprogramma van Supercar Madness. Bij een race evenement met zo’n naam kan het haast niet anders of spanning en spektakel zijn verzekerd.