Race 1

Alan Czyz wint openingsrace op nat en glad Zandvoort

10:34 16-04-2023

Alan Czyz heeft de primeur om de eerste wedstrijd van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux op zijn naam te hebben geschreven. Op CM.com Circuit Zandvoort was de 17-jarige Pool een klasse apart. Czyz startte door de reversed grid vanaf de negende positie, maar had op de natte en gladde baan binnen drie ronden de leiding te pakken om vervolgens van de concurrentie weg te rijden. Op iets meer dan zeven seconden legde de in de klasse debuterende Calvin de Groot beslag op een keurige tweede positie. De strijd om plek drie wist Tomas De Backer nipt ten koste van Johan Land in zijn voordeel te beslissen. Land pakte daarmee wel de winst in de Gold Cup, terwijl Czyz naast zijn algemene overwinning ook de zege greep in de Junior Cup.

De Ford Fiesta Sprint Cup Benelux mag op zondagochtend om 9.00 uur het programma van de Voorjaarsraces op CM.com Circuit Zandvoort openen. Na vijf seizoenen met een apart Nederlands en Belgisch kampioenschap door het leven te zijn gegaan, is het de eerste keer dat er gestreden gaat worden om een Benelux-titel. Een primeur derhalve en naar wie zal die gaan? De startopstelling voor de eerste Ford Fiesta Sprint Cup Benelux-wedstrijd van het weekend wordt reglementair altijd bepaald door de omgekeerde top tien uit de kwalificatie. Daarmee op poleposition debutant Björn Dietrich, die ongetwijfeld de nodige zenuwen zal voelen. Naast de Duitser de ervaren, maar in de kwalificatie tegenvallende, Philippe Huart. Op rij twee Tom Vanderheyden en Johan Land en op rij drie Stefan Barewijk en de in de kwalificatie goed presterende debutant Calvin de Groot. Daarachter de jarige Esmee Kosterman, die zichzelf natuurlijk een wel heel erg mooi verjaardagcadeau kan geven, Tomas De Backer en de snelste rijder uit de kwalificatie, de Poolse tiener Alan Czyz. Kan de top drie uit de kwalificatie, die toch wel enige afstand had weten te nemen van de rest van het veld, zich snel naar voren rijden en wie durft daarbij, met in de middag ook nog een wedstrijd op het programma, de nodige risico’s te nemen?

Daarbij komt opeens een onzekere factor. Op zondagochtend motregent het en is de baan nat, een situatie die zich in de vrije trainingen en kwalificatie nog niet heeft voorgedaan. Niet alleen ervaring, maar ook de bandenkeuze wordt opeens extra belangrijk. Worden het regenbanden, regenbanden alleen voor of achter of toch rondom slicks? Gezien de lage temperaturen en luchtvochtigheid is een droge lijn niet direct te verwachten. Een snelle rondgang door de pits leert dan ook dat iedereen op het eerste gezicht voor regenbanden heeft gekozen.

Na twee opwarmronden om de banden toch nog een beetje op temperatuur te krijgen, stellen de Fiesta’s zich op voor de start. Ondanks hier en daar wat doorspinnende banden komt iedereen goed weg, waarbij Vanderheyden van de top drie de beste start lijkt te hebben. Vanuit de achterhoede maken De Backer en Czyz meteen veel plaatsen goed, terwijl Kosterman een mindere start lijkt te hebben.

Bij de eerste doorkomst heeft de als achtste gestarte De Backer zelfs de leiding, voor Vanderheyden en Czyz. Kosterman komt als zevende door. Barewijk is teruggevallen naar plek negen. Zoals verwacht neemt Czyz al snel de tweede positie over en ligt bij de tweede doorkomst op 0,1 seconde van de leidende De Backer. Achter de op een derde plaats rijdende Vanderheyden volgen Huart, Land, De Groot, Kosterman, Barewijk en Dietrich (die er in de Tarzanbocht even af is geweest).

In de derde ronde heeft De Backer op het gladde asfalt een fout gemaakt, want opeens leidt Czyz met een voorsprong van 3,5 seconden op de snelle Belg. De Groot doet het ook uitstekend want de debutant komt als derde door, terwijl ook Land Vanderheyden is gepasseerd. De Groot gaat uitstekend en neemt in ronde vier zelfs de tweede positie over van De Backer, waarbij Kosterman ook aan een opmars is begonnen en op plek vijf is aangeland. Opvallend zijn de kleine onderlinge verschillen. Alleen Czyz is met een voorsprong van ruim zes seconden een klasse apart.

In de vijfde ronde raken Kosterman en Vanderheyden elkaar waarbij de Nederlandse terugvalt naar plek zeven en de Belg zelfs even de pits moet opzoeken. Er lijken problemen te zijn bij De Backer want de doorgaans zo snelle Belg wordt ook gepasseerd door Land die daarmee op plek drie komt te liggen.

Halverwege de race leidt Czyz met een voorsprong van 6,5 seconden op De Groot, die op zijn beurt een marge van drie seconden heeft op Land. Daarachter op twee seconden De Backer. Op vijf Huart die op korte afstand gevolgd wordt door Barewijk en Kosterman. Dietrich is na zijn uitstapje ver teruggevallen, terwijl Vanderheyden definitief de pits opzoekt.

In de negende ronde maakt Barewijk op het verraderlijk gladde asfalt een foutje en spint, waardoor Kosterman doorschuift naar plek zes om even later ook Huart te grazen te nemen en op te klimmen naar plek vijf.

Met nog een kleine acht minuten te gaan leidt Czyz met een voorsprong van 6,8 seconden op De Groot. De op een derde plaats liggende Land spint in de twaalfde ronde en valt terug tot achter De Backer en heeft opeens Kosterman op minder dan zes seconden achter zich. Daarachter Huart, Barewijk en Dietrich.

De laatste ronde gaat in met Czyz aan kop. De 17-jarige Pool ligt een kleine acht seconden voor op De Groot. Op plek drie wordt De Backer toch weer bijgehaald door Land, die ruim drie seconden per ronde sneller is. Achteraf blijkt de Belg met technische problemen te kampen te hebben.

Zo wint Czyz, met de debuterende De Groot op een uitstekende tweede plaats. De Backer weet zijn derde positie nog net te behouden en houdt Land op 0,6 seconden achter zich. Achter Land legt Kosterman beslag op plek vijf, met Huart op zes en Barewijk op zeven. Dietrich sluit zijn debuut in de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux af op plek acht.

Czyz pakt met zijn algemene overwinning ook de winst in de Junior Cup voor rijders tot en met 24 jaar, voor De Groot en Kosterman. In de Gold Cup (30 jaar en ouder) gaat de winst naar Land, voor Huart en Barewijk.