Ford fiesta

Wie pakt de eerste winst in de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux

16:32 12-04-2023

Met de Voorjaarsraces op CM.com Circuit Zandvoort brandt het nieuwe seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup weer los. Het is alweer de zesde editie van deze opstapklasse voor jong talent. Toch beleeft Zandvoort een belangrijke primeur. Weliswaar streden de Nederlandse en Belgische deelnemers al in één veld en om een Dutch Belgian Super Star titel, maar daarnaast hadden beide landen een hoog aangeschreven eigen nationaal kampioenschap. In 2023 dus niet meer en wordt er gestreden om één Ford Fiesta Sprint Cup Benelux. Wie pakt de primeur van de eerste Benelux-winst?

Het samenvoegen van wat eigenlijk op de baan al gebeurde, samen strijden om de algemene winst, wordt dus ook in de uitslagen, podiumbezetting en puntentelling doorgevoerd. Ook bij de junioren is er geen splitsing meer tussen de diverse nationaliteiten. Naast de strijd om het Benelux-kampioenschap is er enkel nog een Junior Cup voor de rijders van 15 tot en met 24 jaar en een Gold Cup voor rijders van 30 jaar en ouder. Door het vervallen van de nationale titels wordt er ook in de startopstelling geen onderscheid meer gemaakt. Zo wordt de startopstelling voor race twee bepaald door de volledige uitslag van de kwalificatie. In de startopstelling voor race één wordt de top tien uit de kwalificatie omgedraaid, de zogenaamde reversed grid. Spectaculaire inhaalraces zijn daarmee gegarandeerd.

Opstapklasse
Als opstapklasse voor jong talent heeft de Ford Fiesta Sprint Cup in de eerste vijf jaar al heel wat snelle rijders voortgebracht. Loek Hartog, Daan Pijl en Colin Caresani zijn slechts een paar van de namen die inmiddels hun sporen in de internationale racerij hebben verdiend. Van de lichting uit 2022 hebben ook alweer de nodige rijders de weg omhoog op de autosportladder gevonden. Divisie 1 kampioen Sen Roodenburg, en de nummers drie en vier van vorig jaar, Senna van Soelen en Gianni van de Craats, zijn overgestapt naar de BMW M2 CS Racing Cup Benelux. Wie mogen we dan in 2023 tot de favorieten rekenen en wie zijn er nieuw?

Een Belg en een Pool
Favoriet voor de eerste Benelux-titel is natuurlijk Tomas De Backer, die vorig jaar niet alleen het Belgisch kampioenschap won, maar ook de Dutch Belgian Super Star titel voor zich opeiste. De Belg is echter overgestapt naar een ander team, Garage Feyaerts, en het is dus even afwachten of de nieuwe combinatie meteen voor de winst kan gaan. Een andere grote kanshebber is de jonge Pool Alan Czyz. De opnieuw voor zijn eigen familieteam Nowicki Auto Serwis uitkomende Czyz werd vorig seizoen diverse keren geplaagd door pech, maar eindigde desondanks in zijn debuutseizoen op een uitstekende tweede plaats in de Divisie 1 van het Nederlands kampioenschap.

Esmee Kosterman mag ondanks haar jeugdige leeftijd, maar mede op basis van haar inmiddels in de Cup opgedane ervaring, tot de kanshebbers worden gerekend. De naar het kampioenen team van Bas Koeten Racing overgestapte snelle dame kan zichzelf op zondag een mooi verjaardagscadeau geven door bijvoorbeeld naar de winst te rijden.

MV Motorsport van Maikel Verkade brengt bij de Voorjaarsraces Marnix de Wit aan de start. De Wit reed in de afgelopen twee jaar slechts incidenteel een race in de Ford Fiesta Sprint Cup, maar toonde daarbij wel steeds zijn snelheid.

Een echte debutant is de 19-jarige Calvin de Groot, die vorig jaar december bij een KNAF-circuitdag kennismaakte met de Ford Fiesta. De inwoner van Hoorn heeft al ervaring opgedaan in de karts en in de C1 Cup. De Groot komt uit voor het nieuw gevormde Belgische Oeste Racing van Jo Lambrecht. Het tweetal kent elkaar vanuit de karting en de C1 Cup en zet dus nu de stap richting de Ford Fiesta Sprint Cup.

Na vorig jaar met de Amerikaan Ellis Spiezia al een debutant in de Cup te hebben binnen gebracht, doet Nitro Racing van Bart Loenders dat dit seizoen weer. En opnieuw is het een andere nationaliteit, namelijk Björn Dietrich, een 34-jarige Duitser die al de nodige ervaring opdeed in nationale Duitse cups.

Stefan Barewijk pakte vorig seizoen de titel in de Divisie 2 en wil dit jaar voor het algemene podium gaan. De 36-jarige inwoner van Vlijmen werkt opnieuw samen met Technova College/Bas Koeten Racing, maar verschijnt wel in een nieuwe kleurstelling van onder andere MAX’S Mobility aan de start. Een andere rijder met ervaring die op de inschrijflijsten staat is Johan Land, die een van zijn eigen EJ Automotive by Raceland 29 Fiesta’s aan de start brengt.

Het Belgische Ford Peerlings zet twee auto’s in. De een is voor Philippe Huart, de rijder waarmee De Backer het al regelmatig aan de stok had, snel is maar ook nog wel eens naast de baan wil eindigen. Tom Vanderheyden bemant de tweede auto van het Belgische team.

Programma
Tijdens de Voorjaarsraces op Circuit Zandvoort begint de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux op zaterdagochtend 15 april met twee vrije trainingen van elk 30 minuten, aan het eind van de middag gevolgd door een 30 minuten durende kwalificatie. Op zondag 16 april opent de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux om 9:00 uur het programma met race één, om 14:30 uur gevolgd door de tweede wedstrijd.

Gratis tickets
De KNAF biedt in samenwerking met V-Max Racing Management haar licentiehouders de mogelijkheid om gratis met twee personen de Voorjaarsraces op Circuit Zandvoort bij te wonen. De actie geldt voor alle licentiehouders van de KNAF, zowel rijders als officials. Op vertoon van de persoonlijke licentie worden twee kaarten verstrekt. Deze kaarten zijn zowel geldig voor de tribune als de paddock. Parkeren is voor eigen rekening.

KNAF-licentiehouders moeten zich vooraf aanmelden via events@supercarchallenge.nl. De kaarten kunnen vervolgens worden afgehaald aan de poort van CM.com Circuit Zandvoort of in het net naast de hoofdingang van het circuit gelegen welkomstcenter op vertoon van de KNAF-licentie.

Op TV
Verslagen van alle races worden uitgezonden door RTL7 in het TV programma Autosport NL.