Ford fiesta

Esmee Kosterman wil bekers en trofeeën

14:13 20-04-2023

Als het aan Esmee ligt, moet in huize Kosterman dit jaar een extra prijzenkast worden geplaatst. Op de vraag wat haar doelstelling voor dit jaar is, volgt namelijk het antwoord: “zoveel mogelijk bekers en trofeeën verzamelen”. Als dat lukt, komt ook de ultieme droom van de in het weekend van de Voorjaarsraces 18 jaar geworden inwoonster van Cothen een stuk dichterbij; als eerste vrouw de titel winnen in de Ford Fiesta Sprint Cup.

Tijdens de Voorjaarsraces op CM.com Circuit Zandvoort maakte Esmee Kosterman in ieder geval een voortvarend begin met het realiseren van haar doelstelling. In de twee races van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux mocht de snelle dame drie keer richting het podium om daar evenzovele fraaie trofeeën in ontvangst te nemen. In de eerste race passeerde de rijdster van Bas Koeten Racing als vijfde algemeen de finish en pakte daarmee de derde plaats in het klassement van de Junior Cup. In race twee kwam Kosterman, na in de kwalificatie al een mooie derde tijd te hebben geklokt, als derde aan de meet, goed voor een trofee voor de derde plaats algemeen en zelfs een tweede plaats in de Junior Cup. “In de eerste race moest ik door de reversed grid vanaf plek zeven beginnen. Op de gladde baan werd ik in de zijkant geraakt door Tom Vanderheyden. Het gat naar de rijders voor werd daardoor te groot. Hoewel ik er nog wel een paar kon inhalen en ben blijven pushen om bij Johan Land te komen, lukte dat niet meer. In de tweede race reed ik een beetje in niemandsland”, blikt Kosterman op de eerste racedag van het seizoen 2023 terug.

Hoewel Kosterman zichzelf daarmee een mooi cadeau voor haar 18de verjaardag gaf, was er geen uitbundige vreugde. “Ik ben op zich wel tevreden, maar het gat naar de nummers één en twee was te groot. Dat is iets waar we nu aan gaan werken. Eenmaal op gang, rijd ik dezelfde rondetijden als de leiders, dat bleek ook wel in de kwalificatie en de vrije training waar ik zelfs op plek één stond. Ik verlies echter in de eerste twee ronden teveel terrein. Dan is het gat gemaakt en kun je ook niet meer profiteren van de slipstream. Het heeft wellicht iets te maken met het nog niet volledig vertrouwen hebben in de grip van de banden. Voortaan moet ik er vanaf de start meteen vol voor durven gaan”, klinkt het beslist uit de mond van de doorzetter uit Cothen. “Als doelstelling voor dit seizoen heb ik het verzamelen van zoveel mogelijk bekers, maar mijn ultieme doel en droom is om als eerste vrouw de titel in de Fiesta Cup te winnen.”

Kosterman komt in haar derde jaar in de Ford Fiesta Sprint Cup uit voor Bas Koeten Racing en dat voelt als een warm bad. “Ik voel me er erg thuis. Het hele team is ontzettend gedreven en gaat ook volledig voor de winst. Daarnaast is de begeleiding super. Als het even tegenzit, gaan ze even met je apart zitten en praten je moed in. Ik heb in het eerste weekend al veel geleerd. Daarbij voelt de auto ook goed aan en doet wat je wilt.”

Kosterman verschijnt dit jaar op de baan in de kleuren van Broekhuis, een bedrijf met circa 65 vestigingen in Midden-, Oost- en Noord-Nederland en dat alles te bieden heeft op het gebied van mobiliteit. Zo vertegenwoordigt Broekhuis onder andere achttien automerken, zes bedrijfswagenmerken, een motormerk, levert nieuwe en gebruikte auto’s en heeft ook nog eigen schadeherstelbedrijven en fietsenspeciaalzaken. De bedrijfsslogan ‘Broekhuis beweegt mensen’ is op de raceoverall van Kosterman zelfs gepersonaliseerd in ‘Broekhuis beweegt Esmee’.

“Ik ben er ontzettend trots op dat ik zo’n mooi en groot bedrijf mag vertegenwoordigen. Samen met mijn ouders hebben we jaren hard gewerkt om een hoofdsponsor te vinden en die inspanningen zijn nu beloond. Halverwege vorig seizoen hebben we al een gesprek gehad, maar om gedurende een seizoen in te stappen is niet handig. Eind vorig jaar namen ze weer contact op en is het rondgekomen. Er zit ook een duidelijk doel en een heldere filosofie achter. Broekhuis is gezien de groei en het aantal vestigingen op zoek naar personeel. Men wil met name het aandeel vrouwen binnen het bedrijf uitbreiden. Op de achterkant van mijn Fiesta staat dan ook ‘Werkenbijbroekhuis.nu’. We gaan ook nog samen filmpjes opnemen en er komt een demoversie van mijn auto die meegaat naar diverse evenementen waar Broekhuis aanwezig zal zijn. Daarnaast zullen zowel relaties als personeel van Broekhuis de wedstrijden van de Fiesta Cup bijwonen. Een ontzettend leuke samenwerking gaat het worden”, aldus een blije Kosterman, die op haar verjaardag nog verrast werd door een andere, persoonlijke sponsor. “Op de auto was nog een plekje vrijgehouden en ik wist niet waarom. Toen bleek dus dat mijn oom met zijn bedrijf Kosterman Hoveniers daar zijn naam wilde hebben, een ontzettend leuk verjaardagscadeau.”

Kosterman maakt als lid van de KNAF Talent Junior Academy-selectie ook dit jaar weer deel uit van het KNAF Academy-programma, het opleidingsprogramma van de KNAF. Naast diverse workshops maken ook fysieke trainingen onderdeel uit van dit programma. Kosterman maakte in 2018 voor het eerst kennis met de KNAF toen ze door de overkoepelende autosportfederatie werd uitgenodigd om ons land te vertegenwoordigen in de FIA Karting Academy Trophy, een kartcompetitie voor talenten van 12 tot en met 14 jaar. In 2020 volgde haar selectie voor het FIA Women in Motorsport – Girls on Track - Rising Stars programma. Uit de vele tientallen kandidaten van over de hele wereld wist Kosterman tot de beste acht door te dringen. Daar maakte ze ook kennis met het rijden in een Formule 4-auto en was direct verkocht. “Toen ik dat gedaan had wist ik meteen dat ik direct de overstap naar de auto’s wilde maken.” In 2021 debuteerde Kosterman in de Ford Fiesta Sprint Cup en scoorde in de afgelopen twee jaar diverse podiumklasseringen. Als het aan haar ligt, volgt dan dit jaar de bekroning op al die jaren hard werken.

“Naast mijn ouders en Broekhuis, wil ik mijn sponsors van de afgelopen jaren die mij ook nu weer zijn blijven steunen, bedanken. Ik ben ontzettend blij met hun niet aflatende hulp. Naast Broekhuis betreft dit Covebo Uitzendgroep, Dimass Group B.V., Optimerce B.V., B.O.S. Nederland, PB Cleaning, Lease Result B.V., Letselschadebureau Kloppenburg, Schinkel Financieel Advies, Rookmeldershop.nl, Veronica Verkeersschool Utrecht, The Black Wolf, Kosterman Hoveniers, Volt4U Zonnepanelen, Kaashuis Dorestad, De Leeuw & Partners, Jacomij Metalen & Jacomij Electronics Recycling, Cafe Pub de MalleMolen en Van Uem Autoschade.