fr
nl
Ford Fiesta Sprint Cup 2023

Het zesde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup komt eraan!

15:25 21-11-2022

Zoals eerder werd aangekondigd door V-Max Racing Management zullen we in 2023 het zesde seizoen aftrappen van de Belgisch-Nederlandse Ford Fiesta Sprint Cup! Dat zesde jaar zal tijdens het weekend van 14,15 en 16 april worden verreden tijdens de traditionele Voorjaarsraces op het Grand Prix circuit van Zandvoort!Na vijf jaar Ford Fiesta Sprint Cup maken ze er bij V-Max Racing Management geen geheim van dat de Ford Fiesta Sprint Cup stilaan toe is aan herbronning. In afwachting van iets nieuws, een alternatief voor de klassieke verbrandingsmotor, leek het wenselijk om 2023 te zien als een overgangsperiode. Daarom komt er in 2023 een zesde seizoen Ford Fiësta Sprint Cup met de Fiesta ST auto.“En wij sluiten niet uit dat er zelfs een zevende editie komt,” stelt Dick van Elk van V-Max Racing Management. “We beseffen dat elektrisch racen niet zo eenvoudig is. Het blijft bijvoorbeeld een open vraag of we zullen kunnen beschikken over voldoende technische middelen om te mogen spreken van een redelijk aantrekkelijk startveld. Dus, ja, indien nodig gaan we in 2024 verder met de Fiesta Cup! Het zou alvast potentiële teams en rijders helpen om hierin te blijven investeren. Er verschenen afgelopen seizoen af en toe minder auto’s aan de start en dat had vaak veel te maken met rijders die parallel nog deelnamen aan andere kampioenschappen, waarvan de kalenders overlapten met die van de Fiesta Cup. Dat toont dat jongens die bij ons vooraan meedraaien zich in de kijker rijden en worden opgepikt door andere promotoren en aldus elders aan de slag gaan. De Ford Fiesta Sprint Cup bewijst hiermee eens te meer dat het een ideale kweekvijver is en blijft. Dat sterkt ons in onze overtuiging dat we in 2023 opnieuw nieuwe namen zullen zien opduiken, die het opnemen tegen gevestigde waarden.”De 150 pk sterkte Ford Fiësta ST in combinatie met 2 sprintraces van 30 minuten is een succesvol gebleken formule te zijn!  Voor jonge coureurs zonder veel ervaring, die onder andere uit te karting komen, is dit de ideale leerschool voor het circuit racen.

Denk hierbij aan Loek Hartog, Colin Caresani, Daan Pijl, Rik Koen, Dante Rappange, Laurens de Wit, Kenny Herremans of Nathan Vanspringel die hier de basis leerden en zich mochten opmaken voor een overstap naar hogere, snellere en zelfs internationale raceklassen en een mooie carrière in het verschiet hebben.

Ook van ver over de grenzen van de Benelux hebben ondertussen jonge rijders hun zinnen gezet op de Ford-merkencup en dan citeren we in één adem Pool Alan Czyz, Amerikaan Ellis Spiezia of Fin Veeti Rajala! Het was overigens deze 16-jarige Czyz die in de allerlaatste race van het jaar de race overall won! Als kampioenschap worden nu beide kampioenschappen (Nederland en België) apart gezien, maar in 2023 zal er een overall kampioenschap de maatstaf worden. Hierdoor krijg je een groter gevecht om de uiteindelijke overall winnaar van de cup!“Door voortaan punten toe te kennen aan een algemeen klassement België-Nederland gaan we de onderlinge strijd tussen alle deelnemers behoorlijk aanscherpen,” vervolgt Dick van Elk. “Op de piste telt voortaan elke plaats en gaat elke rijder iedereen beschouwen als een échte rivaal en zich niet zomaar gewonnen geven, want dat staat voor elke Belgische én Nederlandse rijder gelijk aan winst of verlies van kostbare punten.”Net zoals afgelopen jaar zijn er in de Ford Fiesta Sprint Cup zeven meetings voorzien, met telkens twee races van dertig minuten. Vier keer in Nederland en drie keer in België, waarvan één keer op Circuit Zolder. Enkel voor de twee ontmoetingen op Spa-Francorchamps delen de Fiesta’s gedurende het volledige weekend de track time met de Mazda MX5 Cup, zij het met een aparte start – dertig seconden verschil – en volledig gescheiden klassementen. Traditioneel valt het doek over de Ford Fiesta Sprint Cup in het kader van de Supercar Madness Finale Races op TT Circuit Assen, beter bekend als The Cathedral of Speed!


 

Kalender Ford Fiesta Sprint Cup 2023

14-15-16 april : Voorjaarsraces – Circuit Zandvoort

2-3-4 juni: Spa Euro Races – Circuit Spa-Francorchamps

7-8-9 juli : Zolder Superprix – Circuit Zolder

11-12-13 augustus : Jack’s Racing Day – TT Circuit Assen

14-15-16-17 september : Trophy of the Dunes – Circuit Zandvoort

13-14-15 oktober : Racing Festival – Circuit Spa-Francorchamps

27-28-29 oktober : Supercar Madness Finale Races– TT Circuit Assen
 

Persmededeling – Zonder reglementaire waarde – enkel voor gebruik door de media Foto’s rechtenvrij – Johan Vis –  Rob Blank – Edwin Nieuwenhuis