Ford fiesta

Laat Assen de kansen nog keren?

10:17 24-10-2022

Sen Roodenburg gaat als leider in de Divisie 1 naar de laatste ronde van de Ford Fiesta Sprint Cup op TT Circuit Assen. Stefan Barewijk is de favoriet om de titel in de Divisie 2 te pakken, terwijl Tomas De Backer de ranglijst van het Dutch Belgian Super Star klassement aanvoert. Maar als één ding dit jaar duidelijk is geworden, dan is het wel dat in de Ford Fiesta Sprint Cup niets zeker is. Eén misstap of domme pech kan de titelkansen doen keren. Supercar Madness kan zomaar Fiesta Madness worden waarbij in de laatste meters van het jaar de beslissingen vallen.

Traditiegetrouw wordt de laatste ronde van de V-Max Racing Management kampioenschappen uitgevochten op TT Circuit Assen. De Supercar Madness Finaleraces vormen de zevende ronde van de Ford Fiesta Sprint Cup waarbij ook nu weer om iedere meter zal worden gestreden.

Sen Roodenburg is de trotse lijstaanvoerder in de Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar. Maar zoals gezegd, niets is zeker in de Ford Fiesta Sprint Cup en daarvan kan de 18-jarige Bas Koeten Racing-piloot meepraten. Bij de vorige ronde op Spa-Francorchamps werd Roodenburg in de eerste race hard geraakt door een crashende auto uit een andere klasse. De titelfavoriet scoorde met een derde plaats algemeen in race twee weer de nodige punten, maar zag toch een flinke hap uit zijn zo comfortabel lijkende voorsprong genomen worden.

De als tweede geklasseerde Alan Czyz liep met een eerste en tweede plaats in de Divisie 1 zeven punten in op de leider. De 16-jarige Pool, uitkomende voor het eigen familieteam Nowicki Auto Serwis, verkleinde daarmee de achterstand tot twaalf punten en zal er alles aan doen om Roodenburg in de eerste race op zaterdag al stof tot nadenken te geven. Czyz bewaart overigens gemengde gevoelens aan Assen. Bij de in augustus verreden Jack’s Racing Day won de Pool de eerste wedstrijd, maar zette in race twee Assen met een geplofte motor letterlijk in vuur en vlam.

De derde plaats in het tussenklassement wordt ingenomen door Senna van Soelen. Als iemand weet dat niets zeker is, dan is het deze 17-jarige Bas Koeten Racing-teamgenoot van Roodenburg wel. Van Soelen leek enige tijd de favoriet om de titel te pakken, toen pech toesloeg. De rookie kwam met onder andere een zege bij de vorige ronde op Spa-Francorchamps sterk terug, maar zijn achterstand op Roodenburg bedraagt 26 punten. Kansloos is Van Soelen niet, maar hij heeft het zeker niet in eigen hand.

Op de vierde plaats in de Divisie 1 en 16 punten achter Van Soelen vinden we Gianni van de Craats, de winnaar van de eerste twee races. De 17-jarige Bas Koeten Racing-piloot zal er veel aan gelegen zijn om zijn seizoen net zo af te sluiten als het begon, op de hoogste trede van het podium.

De tweedejaars Fiesta-rijder zal ook goed moeten scoren, want op slechts elf punten achterstand staat Esmee Kosterman. Deze 17-jarige snelle dame die uitkomt voor MV Motorsport beleefde een absoluut topweekend in Zandvoort en pakte ook in Spa weer de nodige punten. Assen was haar tot nu toe nog niet zo gunstig gezind, maar ook hier kunnen de kansen keren.

Op plek zes en slechts twee punten achter Kosterman staat Veeti Rajala. De 15-jarige Fin die uitkomt voor EJ Automotive by Raceland 29 heeft dit seizoen zijn snelheid meer dan eens bewezen, maar scoorde mede door pech te wisselvallig om een hoofdrol te kunnen spelen in de titelstrijd. Rajala zal echter met het nodige vertrouwen richting Assen reizen want in augustus pakte de Fin er een derde en eerste plaats in de Divisie 1.

Vertrouwen zal er ook zijn bij Filip Zagórski. De Pool van ALU-MET Motorsport scoorde recent op Spa-Francorchamps met een derde plaats in de Divisie 1 zijn eerste podium en zal dus op zoek zijn naar in ieder geval een herhaling. Het veld in de Divisie 1 wordt gecompleteerd door Benjamin Sylvestersson (EJ Automotive by Raceland 29), de 15-jarige Fin die tijdens de Trophy of the Dunes zijn debuut maakte in de Ford Fiesta Sprint Cup, maar de ontmoeting op Spa-Francorchamps aan zich voorbij moest laten gaan.

In de Divisie 2 voor rijders van 25 jaar en ouder is het met een duel tussen Stefan Barewijk en Aleksander Olejniczak weliswaar overzichtelijk, maar ook nog niet beslist. Barewijk voert de ranglijst aan waarbij de rijder van Technova College Racing een voorsprong heeft van 15 punten op de Pool. Olejniczak wist met twee overwinningen op Spa zijn achterstand met vijf punten terug te brengen. De tweede wedstrijd tijdens Jack’s Racing Day, waarin de rijder van ALU-MET Motorsport niet aan de start kon verschijnen, kostte Olejniczak in ieder geval 17 punten, net het aantal dat hij nu tekort kan komen. Hetzelfde kan Barewijk natuurlijk ook overkomen en dan zijn de rollen in de laatste race opeens weer omgedraaid. In hoeverre Tomasz Magdziarz zich nog in deze strijd gaat mengen is niet duidelijk. De Pool maakte tijdens de Trophy of the Dunes zijn debuut in de Fiesta’s en meldde toen dat hij er wellicht in Assen ook weer bij zou zijn. Vooralsnog ontbreekt zijn naam op de inschrijflijst.

De Belgische titelstrijd is inmiddels wel beslist. Tomas De Backer heeft hier een voorsprong van maar liefst 56 punten op zijn Ford Peerlings-teamgenoot Philippe Huart. Op plek drie staat Geoffrey Vanspringel, maar na zijn vervelende crash tijdens de laatste wedstrijd op Spa-Francorchamps ontbreekt de rijder van Vanspringel Motorsport vooralsnog op de inschrijflijst. De vierde en vijfde plaats worden ingenomen door de 16-jarige Amerikaan Ellis Spiezia (NitroRacing) en Tom Feyaerts (Garage Feyaerts). Tom Vanderheyden debuteerde tijdens Jack’s Racing Day in de Ford Fiesta Sprint Cup en verraste in Spa door in de eerste wedstrijd van het weekend met een tweede plaats algemeen zijn eerste zege in het Belgisch kampioenschap binnen te slepen. Last but not least is daar Kobe Pauwels, die alleen maar niet hoger in het klassement staat omdat de jonge Belg dit jaar prioriteit gaf aan zijn activiteiten in de rallycross. Samen met Vanderheyden brengt Pauwels het aantal inschrijvingen van Ford Peerlings op maar liefst vier.

Een titel die nog zeker niet beslist is, is die van de Dutch Belgian Super Star, het gezamenlijke klassement van de Nederlandse en Belgische rijders. Door de pech van Roodenburg in Spa en het goede scoren van De Backer bouwde de Belg zijn voorsprong uit van een schamele één naar 13 punten. Het is echter een te overbruggen achterstand en een ontketende Roodenburg is tot veel in staat. Of de Super Star-kroon naar België of Nederland gaat zou dus wel eens op de laatste meters beslist kunnen worden. Op plek drie en 13 punten achter Roodenburg staat Czyz, terwijl Van Soelen op vier weer negen punten moet toegeven op de snelle Pool.

Op TT Circuit Assen begint de Ford Fiesta Sprint Cup het raceweekend op vrijdag 28 oktober om 17:25 uur met een 30 minuten durende vrije training. Het programma wordt op zaterdag 29 oktober om 10:25 uur voortgezet met een tweede 30 minuten durende vrije training. Om 14:00 uur neemt de spanning verder toe als de 20 minuten durende kwalificatie wordt verreden, om 17:15 gevolgd door de eerste 30 minuten durende race van het weekend. De laatste Ford Fiesta Sprint Cup wedstrijd van het seizoen staat gepland voor zondag 30 oktober om 11:05 uur. Als deze 30 minuten durende wedstrijd wordt afgevlagd, zijn alle beslissingen gevallen en de kampioenen van 2022 bekend.

Uitgebreide videoverslagen van alle races worden door RTL7 uitgezonden in het nieuwe TV-programma Autosport NL.