Ford fiesta

Jenson de Leeuw heeft zijn zinnen gezet op de Ford Fiesta Sprint Cup

12:13 17-08-2023

Zijn voornaam heeft hij te danken aan de F1-wereldkampioen Jenson Button, maar niet omdat zijn ouders raceliefhebbers zijn. “In onze familie volgden we de Formule 1 niet echt, maar toen we de naam Jenson hoorden vonden we dat direct een mooie naam en daarom hebben we onze zoon zo genoemd,” legt vader Stephan de Leeuw uit.

Plopsaland
Toen Jenson vijf werd kreeg hij te horen naar wie hij vernoemd was en dat maakte hem nieuwsgierig. Bij hem was de interesse in autosport er wel direct. Toen Jenson met zijn ouders naar Plopsaland ging en daar karts zag greep hij zijn kans. Hij stapte in een kart, bracht de hele dag achter het stuur door en het zaadje van het beruchte autosportvirus was geplant.

Kartschool
Toen Jenson acht werd was het tijd voor een eerste echte stap. Hij woont in Zeewolde en ging naar de kartschool in Lelystad, was zeer leergierig en wist meteen dat dit was wat hij wilde. In de jaren die volgden deed hij mee aan diverse Nederlandse kartkampioenschappen en hij bleek  talentvol, want hij werd driemaal Nederlands kampioen in diverse klassen.

Gianni
Jenson kwam in contact met de autosport via zijn vriend Gianni van de Craats. Die was eerder actief in de Ford Fiesta Sprint Cup en Jenson ging af en toe mee naar de verschillende circuits. Opnieuw zag hij een wereld waar hij graag deel van wilde uitmaken, maar die nog ver weg leek.

Ginetta
Een belangrijk moment kwam in 2021 toen hij de kans kreeg mee te doen aan het Ginetta Junior Scholarship in Engeland. Hierbij haalde de ambitieuze coureur de finale en dat bevestigde zijn gevoel dat hij klaar was voor de volgende stap in zijn racecarrière.

Mooie deal
Tijdens de Zolder Supercar Madness op Circuit Zolder in juni dit jaar was Jenson weer aanwezig en samen met Gianni kwam hij in gesprek met Dick van Elk. “We hebben een mooie deal gemaakt en zo kon ik tijdens Jack’s Racing Day op TT Circuit Assen bij MV Motrosport mijn debuut maken in de autosport,” zegt de 17-jarige coureur met glinsterende ogen.

Mogelijk vervolg
In principe is de deelname van Jenson in de Ford Fiesta Sprint Cup eenmalig. Maar de jonge rijder weet 100% zeker dat dit is wat hij wil en gaat alles op alles zetten om meer sponsors te vinden om de rest van het seizoen mee te racen.

Trotse vader
“Ik ben heel trots dat Jenson alles helemaal zelf doet. Ik steun hem natuurlijk en vind het inmiddels ook erg leuk op het circuit, maar het is helemaal zijn eigen verdienste dat hij hier staat,” vertelt vader Stephan.

Trouwe sponsors
“Ik heb een aantal sponsors die mij ook in karting steunden en die helpen mij nu ook. Daar ben ik heel blij mee en een aantal daarvan is ook bij Jack’s Racing Day te gast bij ons. Ik hoop dat zij net zo enthousiast zijn als ik. In de race op zaterdag heb ik al kunnen laten zien dat ik in deze klasse echt op mijn plaats ben en kan meestrijden. En ook de tweede race voor 90.000 toeschouwers ging prima.”

Studie
De liefde voor auto’s staat ook in het dagelijks leven van Jenson centraal, want hij volgt de studie International Motorsport in Zwolle. “Met deze studie leer ik alles over autotechniek en dat gaat mij zeker ook helpen als coureur. Nu kan ik ook al redelijk goed aanvoelen hoe de auto afgesteld moet worden, maar wanneer je de techniek echt beheerst wordt dat natuurlijk nog veel beter. Ik heb ontzettend veel zin om zowel in mijn studie als op het circuit te laten zien wat ik kan,” besluit een zeer gedreven Jenson de Leeuw het gesprek.