Voorbeschouwing

Spannende titelstrijd gaat verder op TT Circuit Assen

15:23 07-08-2023

Net als voorgaande jaren staat de vierde ronde van de Ford Fiesta Sprint Cup dit seizoen op het programma van Jack's Racing Day op TT Circuit Assen. Het jaarlijks terugkerende evenement trekt altijd veel publiek naar de Drentse omloop en hoewel de naam inmiddels al een paar keer is veranderd, blijft het concept zeer succesvol. Een overvol programma met een combinatie van auto- motor- en kartraces is al jaren een garantie voor spanning en sensatie. Dat geldt zeker ook voor de titelstrijd in de Ford Fiesta Sprint Cup!

Titelstrijd
Met elk drie overwinningen is de titelstrijd tussen Tomas De Backer en Alan Czyz uitermate spannend. De Backer scoorde in de eerste zes races net iets minder dan de snelle Czyz. Waar de Poolse coureur van het familieteam Nowicki Auto Serwis op Circuit Zandvoort tweemaal de beste was verkleinde de Belg, die uitkomt voor Garage Feyaerts, het laatste evenement op Circuit Zolder met twee zeges zijn achterstand tot zeven punten. Beide rijders zullen elkaar ook op TT Circuit Assen geen duimbreed toegeven, dus het publiek zal tijdens Jack’s Racing Day ongetwijfeld twee spannende races gaan zien.

Junior Cup
Esmee Kosterman stond in vijf van de zes races van dit seizoen op het podium bij de junioren. De 18-jarige jongedame staat daarmee keurig tweede in het junior klassement achter Alan Czyz. In het overall klassement staat zij derde, al is dat wel op enige afstand van de twee koplopers Czyz en De Backer. Calvin de Groot is haar grootste bedreiging voor de tweede positie, maar met twee uitvalbeurten op Circuit Zolder is zijn achterstand op Kosterman opgelopen tot 28 punten.

Gold Cup
In de strijd van de Ford Fiesta-coureurs boven de 30 gaat Johan Land met 107 punten aan de leiding. Op Circuit Zolder deed Björn Dietrich de beste zaken. Met een tweede plaats in de eerste en de overwinning in de tweede race liep de Duitser acht punten in op Land en hij staat nu tweede met 96 punten. Stefan Barewijk leek dit seizoen na de eerste vier races met vier podiumplaatsen de te kloppen man, maar hij was er tijdens Zolder Supercar Madness niet bij en zag daardoor zijn leidende positie omgezet in de derde plek met 75 punten.Nieuw jong talent
De 17-jarige Jenson de Leeuw zal tijdens Jack's Racing Day op TT Circuit Assen zijn debuut gaan maken in de Ford Fiesta Sprint Cup. De Leeuw begon op 8-jarige leeftijd met karten en werd in 2020 voor het eerst Nederlands Kampioen karten in de ID Engines Junior. Vorig jaar werd hij kampioen in de ID Engines Shifter karts en nu is hij klaar voor zijn debuut in de autosport.

Terugkeer
Marnix de Wit debuteerde vorig jaar tijdens de Finaleraces op TT Circuit Assen in de Ford Fiesta Cup met twee podiumplaatsen. Dit seizoen reed de jongere broer van meervoudig Fiesta-kampioen Laurens de Wit nog niet eerder mee, maar tijdens Jack’s Racing Day zal er weer terdege rekening met hem moeten worden gehouden. Ellis Spiezia moest de races op Circuit Zolder vanwege andere verplichtingen overslaan, maar de jonge Amerikaan is er op TT Circuit Assen gelukkig weer bij.

Programma
Tijdens Jack's Racing Day staan er op vrijdag 11 augustus om 9:48 en 12:45 uur eerst twee 40 minuten durende vrije trainingen gepland. Op zaterdag is het een vroegertje voor de teams, want de 20 minuten durende kwalificatie start al om 8.00 uur. De eerste race van 30 minuten volgt 's middags om 16.05 uur. Op zondag start de tweede race van de Ford Fiesta Sprint Cup om 10.57 uur.

Op TV
Uitgebreide videoverslagen van alle races worden door RTL7 uitgezonden in het TV-programma Autosport NL.