Race 2

Tomas De Backer scoort op TT Circuit Assen de 1-1

12:34 13-08-2023

Waar Alan Czyz in de eerste race tijdens Jack’s Racing Day de overwinning opeiste was het in de tweede race zijn concurrent Tomas De Backer die zijn gram haalde. De Garage Feyaerts-coureur stond de hele race onder zware druk van de Poolse #46 Fiesta, maar bezweek daaronder niet. Hij passeerde de finish als winnaar en zette daarmee de score op TT Circuit Assen qua zeges op 1-1. Esmee Kosterman deed haar sponsor Broekhuis een groot plezier met een keurige derde podiumplaats.

Voor volgepakte tribunes begint de Ford Fiesta Sprint Cup aan de tweede race van Jack’s Racing Day. Tomas De Backer mag vanaf de beste startpositie beginnen en weet zijn grote rivaal voor de titel Alan Czyz naast zich op de eerste startrij.

Czyz is bij de start een fractie beter weg, maar kan niet naast De Backer komen en gaat dus als tweede de Haarbocht in. De eerste ronde verloopt zonder problemen. Het leidende duo heeft een klein gaatje naar nummer drie Calvin de Groot. Ellis Spieza is voorbij gegaan aan Esmee Kosterman en ligt nu vierde. Debutant Jenson de Leeuw is Marcel Schoonhoven gepasseerd en ligt achtste.

De Groot weet het gaatje naar het strijdende duo voor hem in de tweede ronde te dichten en zo ontstaat een groep van vier Fiesta’s. Spiezia valt in de derde ronde plotseling terug naar de achterhoede en een ontketende Kosterman neemt in haar blauw witte Fiesta zijn positie achteraan het treintje van vier over.

De Amerikaan met Fiesta nummer 111 komt de volgende ronde de pits in en zal deze race helaas geen rol van betekenis gaan spelen.

De verschillen vooraan blijven klein. Czyz blijft scherp en De Backer weet dat elk klein foutje cruciaal kan zijn. In de vierde ronde nemen De Backer en Czyz dan toch wat afstand nadat Kosterman De Groot is gepasseerd.

De jongedame rijdt anderhalve seconde achter Czyz, maar heeft de snelheid er goed in en houdtt het leidende duo nog steeds in het vizier.

In de vijfde ronde komt Marcel Schoonhoven in Ruskenhoek zonder iemand te raken naast de baan en gaat door het gras hard de bandenstapel in. De safetycar brengt het veld weer samen, zodat de Fiesta #4 en Schoonhoven zelf veilig kunnen worden gesteld. De wedstrijdleiding besluit de wedstrijd stil te leggen om de ongelukkige rijder uit de flink beschadigde auto te helpen en alle auto’s worden op één lijn achter de safetycar opgesteld op de startgrid.

Nadat de Fiesta van Schoonhoven is weggehaald en de bandenstapel is gerepareerd beginnen de coureurs achter de safetycar aan een opwarmronde om weer temperatuur in de banden te krijgen en nog enkele minuten te gaan racen.

De Backer gaat al in de Geert Timmerbocht op het gas en Czyz moet wat meters toegeven. Kosterman op haar beurt moet de twee raceleiders laten gaan en concentreert zich op het gevecht met de achter haar aandringende De Groot. Johan Land daarachter laat meteen een flink gat vallen naar De Groot.

De laatste ronde zet Czyz alles op alles om De Backer van de zege af te houden. Hij weet even zijn Fiesta naast die van De Backer te positioneren en dwingt daarmee zijn concurrent even buiten de baan. Die geeft echter geen krimp en stuurt de auto zonder vaart te verminderen weer de baan op. Gelukkig voor De Backer is er voldoende ruimte om de leidende positie weer in te nemen.

Ook de laatste meters houdt De Backer stand en zo eindigt Jack’s Racing Day 2023 met een zege voor zowel De Backer als Czyz en blijft de titelstrijd onverminderd spannend.

De volgende races van de Ford Fiesta Sprint Cup zijn tijdens de Trophy of the Dunes op Circuit Zandvoort in het weekend van 16 tot en met 17 september.

Uitgebreide videoverslagen van alle races in de Ford Fiesta Sprint Cup worden door RTL7 uitgezonden in het TV-programma Autosport NL en zijn vervolgens terug te kijken op www.fordfiestacup.nl.