Race 1

Overtuigende zege voor Alan Czyz in eerste race

18:57 12-08-2023

De omgekeerde startgrid van de top tien weerhield de twee titelkandidaten Alan Czyz en Tomas De Backer er niet van om in de eerste Ford Fiesta Sprint Cup race van Jack’s Racing Day opnieuw de tweede hoogste treden op het podium voor zich op te eisen. Deze race bleek Czyz de sterkste, hij passeerde de finish ruim 18 seconden voor zijn grote rivaal.

Met Marnix de Wit op pole en debutant Jenson de Leeuw op de eerste startrij was de spanning bij beide jonge rijders hoog gespannen. Dat bleek na de start ook bij het ingaan van de eerste Haarbocht, want De Wit en de vanaf de vierde positie gestarte Björn Dietrich raken elkaar en spinnen beide. Ook Calvin de Groot wordt geraakt, waardoor zijn stuurbekrachtiging defect raakt en hij wat schade aan het koetswerk voor oploopt. De Groot kan enigszins gehavend wel verder.

Jenson de Leeuw heeft de leiding overgenomen en houdt nog stand, maar moet het hoofd buigen voor de snel oprukkende Alan Czyz. Na de eerste ronde komt de vanaf de negende plek gestarte Pool als leider door.

De leeuw blijft wel tweede, voor Johan Land op de derde en Tomas de Backer inmiddels vanaf de tiende plek begonnen als vierde.

De Leeuw vecht voor wat hij waard is. Na de tweede ronde is hij nog steeds tweede, maar De Backer is Land voorbij en zit de 17-jarige debutant nu op zijn bumper.

Dat blijkt even later letterlijk het geval, want na kleine touche op de achterbumper van De Leeuw valt De Backer terug naar de vijfde positie achter Esmee Kosterman. Er ontstaat een mooi gevecht tussen Land en De Leeuw voor de tweede plek.

In ronde 3 passeert Land de jonge De Leeuw. De Backer heeft en beetje schade aan zijn voorzijde, maar heeft toch de snelheid hervonden en gaat Kosterman voorbij. Vervolgens opent hij opnieuw de jacht op De Leeuw. Czyz profiteert van de strijd achter zich, hij heeft al een voorsprong opgebouwd van bijna tien seconden op Land.

In ronde 4 verschalkt De Backer dan toch De leeuw. Calvin de Groot op de zesde positie heeft een beschadiging linksvoor, maar houdt zijn positie vast en komt zelfs wat dichter naar Kosterman toe.

De Backer weet ook langs Land te komen en rijdt nu dus tweede, maar vreest dat het gat naar zijn rivaal in de tijd die rest niet meer in te halen is. Tenminste niet zonder dat er iets ingrijpends gebeurt.

Czyz loopt nog steeds weg van zijn achtervolgers, inmiddels al 12.5 sec, maar krijgt een waarschuwingsvlag voor het driemaal overschrijden van de track limits. De raceleider moet dus netter gaan rijden om een straf te voorkomen.

Kosterman weet in ronde 6 De leeuw te passeren. De debutant kan haar tempo niet volgen en verliest de aansluiting met haar. Bovendien komt het gevaar nu van achter, want hij ziet De Groot elke ronde groter in zijn spiegels. Het groepje De Backer, Land en Kosterman blijft wel redelijk in elkaars buurt.

Achter De Groot is er een flink gat naar Marcel Schoonhoven. Marnix de Wit is na het incident in de eerste ronde inmiddels alweer opgeklommen naar de achtste plek, twee seconden achter Schoonhoven. De Leeuw geeft in het gevecht met De Groot opnieuw flink partij, maar moet in ronde 9 toch toegeven.

De Backer krijgt een waarschuwing voor de tik op de achterbumper van De Leeuw in de beginfase, maar dus geen straf omdat hij zichzelf het meest gedupeerd heeft met zijn actie.

Czyz consolideert op kop zijn voorsprong op De Backer. Hij rijdt nu ongeveer dezelfde rondetijden als zijn titelconcurrent en houdt zijn voorsprong zo op ongeveer 16 seconden. Land heeft zijn voorganger moeten loslaten en heeft nu een achterstand van drie seconden op De Backer en een voorsprong van een kleine drie op Kosterman.

Zo wint Czyz met een grote voorsprong van uiteindelijk toch nog 18.264 sec op De Backer. Johan Land wordt derde en Esmee Kosterman vierde. Jenson de Leeuw bekroont zijn sterke eerste autorace ooit met een knappe zesde plek.

Na afloop van de race krijgt Czyz vijf seconden straf omdat hij enkele auto’s heeft ingehaald na het, terecht, ontwijken van Dietrich en De Wit die voor hem dwarsgingen in de eerste bocht. Het wijzigt echter vanwege zijn grote voorsprong niets aan de uitslag. Bovendien reed hij de snelste ronde en dat levert hem een extra punt op.

In de tweede race morgen zal De Backer erop gebrand zijn om vanaf poleposition de race te winnen, om zo zijn achterstand in het klassement te verkleinen en zo mogelijk zelfs de leiding te pakken.