Ford fiesta

Bart Ploeg, geen gedoe, gewoon werken en presteren

13:32 03-06-2022

Geen poeha of belangrijk doenerij, maar gewoon hard werken, toewijding en gedrevenheid, dat zijn de ingrediënten die Bart Ploeg zover hebben gebracht en nog verder moeten brengen. De net 16 jaar geworden inwoner van het Brabantse Heijningen bewandelde de traditionele weg van de karting om tijdens de VRM Voorjaarsraces op CM.com Circuit Zandvoort zijn autorensportdebuut te maken in de Ford Fiesta Sprint Cup.

De Ford Fiesta Sprint Cup kent dit jaar weer diverse jonge nieuwkomers. Bart Ploeg is met zijn net 16 jaar een van de jongste rijders van de nieuwe lichting. Ploeg stamt niet zoals zoveel andere beginnende coureurs uit een echte racefamilie, maar kwam toch al op jonge leeftijd met snelheid in aanraking. “Mijn oom werkte op een indoorkartbaan en bij een familie-uitje zat ik op mijn 7de voor het eerst op een kart. Ik vond het meteen ontzettend leuk en daarbij ging het ook nog eens heel goed. Ik heb vervolgens een jaar of twee indoor gekart en ben daarna overgestapt naar outdoor wedstrijden”, blikt Ploeg terug. Het talent van de jonge karter blijkt al snel want in de jaren die volgen verzamelt hij vele bekers en titels. Nederlands kampioen in zowel 2019 als 2020 in de IAME X30 Junior klasse is slechts het topje van de ijsberg aan mooie resultaten, waarbij het jonge karttalent ook internationaal flink aan de weg timmert. Vorig jaar stapte Ploeg over naar de IAME X30 Senior, de kartklasse die hij dit seizoen combineert met zijn debuut in de Ford Fiesta Sprint Cup.

“Ik wilde van het begin af aan al door richting de auto’s. Vorig jaar was ik op uitnodiging van Johan Kraan bij een testdag en dat was leuk en ging eigenlijk ook meteen al best goed. Vervolgens zijn we ons gaan oriënteren wat de beste instapklasse zou zijn. Toen kwamen we toch uit bij de Fiesta’s, ook al omdat je van daaruit binnen hetzelfde programma kunt doorgroeien naar hogere klassen. We zijn met Johan om tafel gaan zitten en het is rondgekomen. Ik heb daarna bij Johan de racecursus gedaan er mijn licentie gehaald”, blikt Ploeg op zijn eerste meters in een auto terug.

De zeer toegankelijke Bart Ploeg praat regelmatig over ‘we’, want de tiener wordt in al zijn raceactiviteiten begeleid door zijn vader. Die treedt in zowel de karting als bij de Fiesta op als zijn monteur, waarbij Bart, die een opleiding voor de metaalsector volgt, ook voortdurend zijn handen uit de mouwen steekt. Johan Kraan, bij wie de auto van Ploeg op het circuit te vinden is, is dan ook lovend over de ijver van het jonge talent. “Op de testdag ben ik met ze in contact gekomen. Bart is heel gedreven en goed met zijn sport bezig.

Samen met zijn vader doen ze alles zelf en eigenlijk geef ik ze op het circuit alleen maar onderdak en help wat met de afstelling. Het is een goed stel”, aldus Kraan, terwijl vader en zoon met de maagdelijk witte Fiesta bezig zijn. “Door alle drukte hebben we nog niet de stickers kunnen plakken. Daarnaast hopen we nog wel wat sponsors te kunnen interesseren”, weet Bart tussen de bedrijven door te melden. 

Waar andere debutanten er voor aanvang van de VRM Voorjaarsraces al heel wat testkilometers met de Ford Fiesta op hebben zitten, is voor Ploeg nog heel veel nieuw. “Ik heb de racecursus met de Fiesta gedaan en onlangs op Zandvoort een dag getest. Ik heb voor het eerste weekend dan ook geen verwachtingen of doelen, gewoon mijn best doen en meters maken om ervaring op te doen”, aldus een verrassend kalme debutant. “Ik heb al zoveel kartwedstrijden gedaan, dat ik niet zo snel meer last heb van zenuwen”, klinkt het uit de mond van de nuchtere Brabander.

Na een natte en een droge vrije training, verbeterde Ploeg in de kwalificatie zijn rondetijd met meer dan een seconde en zette met 2.03.451 de elfde tijd algemeen en de zesde tijd in de Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar op de klokken. De eerste wedstrijd werd vervolgens op een koude, vochtige en daarmee uiterst verraderlijke baan verreden. Niet bepaald de meest ideale omstandigheden voor je eerste wedstrijd. De debutant hield zich keurig staande en passeerde als tiende de finish, goed voor plek zes in de Divisie 1. “Het kon beter. De bandenspanning stond niet helemaal goed en ik heb zelf ook wat foutjes gemaakt”, klonk het na afloop kritisch uit de mond van Bart, waaraan zijn vader met een brede grijns onmiddellijk toevoegde: “Ik ben gezien de omstandigheden al blij dat de auto nog heel is.”

De tweede race leverde met een elfde plaats algemeen opnieuw een zesde positie in de Divisie 1 op. “Ik lag op een mooie plek, maar maakte ook wat foutjes, wat op zich ook wel weer logisch is. Ook aan de afstelling is nog wel wat te verbeteren. Maar het was alles bij elkaar een geslaagd weekend en over het geheel genomen ben ik tevreden. Het was de eerste keer dat ik op slicks kon rijden en ook de eerste keer met allemaal gelijkwaardige auto’s om me heen op de baan. Het komt allemaal wel goed”, aldus een ook na afloop volledig relaxt klinkende Bart Ploeg.