fr
nl
Ford fiesta

Gianni van de Craats troeft Tomas De Backer af voor pole

18:18 09-04-2022

Gianni van de Craats heeft op overtuigende wijze de polepostion voor zich opgeëist in de Ford Fiesta Sprint Cup. De pas 16-jarige rijder van Bas Koeten Racing, bezig aan zijn tweede jaar in de Cup, bleef Tomas De Backer bijna 0,2 seconden voor, terwijl hij de nummer drie, Nathan Vanspringel, zelfs op 1,4 seconden achterstand zette. Met een mooie vierde plaats beleefde Senna van Soelen op CM.com Circuit Zandvoort een keurig debuut in de Ford Fiesta Sprint Cup.

De kwalificatie voor de op zondag te verrijden twee wedstrijden van de Ford Fiesta Sprint Cup sluit de zaterdag van de VRM Voorjaarsraces op CM.com Circuit Zandvoort af. In de vrije trainingen, die eerder op de dag werden verreden, had tweedejaars Fiesta-rijder Gianni van de Craats (16 jaar) beide keren de snelste tijd op de klokken gezet, met twee keer Tomas De Backer op twee en Nathan Vanspringel op drie.

In de eerste vrije training was de 16-jarige Senna van Soelen op plek vier de snelste rookie, op vijf gevolgd door Philippe Huart. In vrije training twee werd Van Soelen voorafgegaan door Giovanni van Lil.

Helaas ontbreekt in de kwalificatie de jonge Pool Alan Czyz na technische problemen in de vrije training. Het is nog even wachten op snelle tijden want al na één ronde is er een full course yellow omdat Aleksander Olejniczak olie op de baan heeft achtergelaten. Dit blijkt zelfs een zodanig lang spoor te zijn dat de FCY wordt omgezet in een code rood. Het is daarmee nog geen geluksdag voor de Poolse rijders in de cup.

Nadat de altijd ijverige marshalls hun werk hebben gedaan, kan de kwalificatie met nog 22 minuten op de klok dan echt ‘los gaan’. Opnieuw is het Van de Craats die meteen snel is, maar direct op plek één wordt afgelost door De Backer. Van de Craats verbetert zich echter ook meteen weer en pakt plek één terug, met De Backer op twee en debutant Van Soelen op drie. Daarachter Huart, Nathan Vanspringel, Van Lil en de jonge debutant Bart Ploeg.

Na een korte gele vlag in bocht 10 kunnen de rijders er weer voor gaan zitten om hun tijden te verbeteren. Met nog tien minuten is de volgorde: Van de Craats, op slechts 0,017 seconden gevolgd door De Backer en daarachter een zich verbeterende Nathan Vanspringel, Van Soelen, Huart en de jonge Fin Veeti Rajala, die zich nu ook voor het eerst in de voorste gelederen meldt. Daarachter een teruggeworpen Van Lil, Esmee Kosterman die haar tijd verbetert, Sen Roodenburg en Geoffrey Vanspringel.

Met nog vijf minuten te gaan verbetert Van Lil zijn tijd en springt naar plek zes, net voor Rajala. Van de Craats en De Backer lijken het juiste moment gekozen te hebben om een snelle tijd de rijden want op drie blijft Nathan Vanspringel nog altijd steken op een gat van maar liefst 1,2 seconden.

In de slotminuten zijn alleen bij Van Lil en Rajala groene sectoren te ontdekken, alle andere rijders lijken hun tijden niet meer te kunnen verbeteren. Toch is het in de laatste ronde Van de Craats die zijn tijd nog eens verbetert en het gat naar de nummer twee, De Backer vergroot naar 0,198 seconden. Op drie, maar al op 1,4 seconden van Van de Craats, Nathan Vanspringel.

Daarachter Van Soelen als snelste debutant, gevolgd door Huart, Van Lil, Rajala, Kosterman, Roodenburg en Geoffrey Vanspringel. Net buiten de top tien beëindigt Ploeg zijn eerste kwalificatie op plek elf, gevolgd door een tegenvallende Stefan Barewijk, terwijl Filip Zagórski en Bejamin Abeloos de rij sluiten.

Daarmee is de top drie in de Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar: Van de Craats, Van Soelen en Rajala. In de Divisie 2 voor rijders van 25 jaar en ouder pakt Barewijk de eerste positie met Olejniczak op twee.

In het Belgische klassement is de top drie na de kwalificatie: De Backer, Nathan Vanspringel en Huart.