fr
nl
Ford fiesta

Jonge talenten jagen op de titel

13:21 05-04-2022

Met de VRM Voorjaarsraces op CM.com Circuit Zandvoort wordt het vijfde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup in gang gezet. De opstapklasse voor jong talent heeft al heel wat beloftes voortgebracht en dat zal in 2022 niet anders zijn. Opnieuw laat het startveld een mooie mengeling zien van rookies en rijders met al wat meer ervaring. Eén ding is zeker, zowel in de Divisie 1 als 2 zal er na zeven intense raceweekenden een nieuwe kampioen worden gekroond aangezien Nikodem Wierzbicki een jaar overslaat en Laurens de Wit is overgestapt naar een hogere klasse. Nathan Vanspringel is er wel weer bij en dus kan deze jonge zuiderbuur zijn Belgische titel van 2021 wel een vervolg geven. Hoe dan ook zal het weer een mooie Nederland – België worden.

Loek Hartog, Daan Pijl, Colin Caresani, Rik Koen en Nikodem Wierzbicki, het zijn slechts een paar van de jonge talentvolle rijders die hun eerste stappen op de autosportladder hebben gezet in de Ford Fiesta Sprint Cup om daarna door te stromen naar hogere categorieën. Als de voortekenen niet bedriegen, gaat de vijfde editie van de Ford Fiesta Sprint Cup weer nieuwe namen aan dit al imposante lijstje toevoegen.

Zes jonge debutanten in Divisie 1
In de Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar maar liefst zes jonge debutanten. Drie daarvan zijn afkomstig uit de Nederlandse kartsport waarmee opnieuw het bewijs is geleverd dat de Ford Fiesta Sprint Cup dé springplank is voor jonge karters die de overstap willen maken naar de autosport. Bas Koeten Racing heeft er daarbij met Sen Roodenburg en Senna van Soelen twee binnen de gelederen.

De 17-jarige Roodenburg uit Krommenie zit al vanaf zijn zesde op de kart en wil zo snel mogelijk de aansluiting zien te vinden bij de toppers in de Fiesta Sprint Cup.

Van Soelen kan terugkijken op al vele successen in de kartsport en deze 16-jarige zoon van voormalig Supercar Challenge-coureur Pieter van Soelen heeft zijn doelen hoog gesteld, namelijk de titel. Van Soelen combineert zijn activiteiten in de Fiesta Cup met nog een jaar op hoog niveau in de karting.

Nog net iets jonger is Bart Ploeg. Deze eveneens vanuit de karting gepromoveerde debutant is net 16 jaar oud geworden, heeft al de nodige kartsuccessen op zijn naam staan en zal in de Fiesta Cup uitkomen voor Johan Kraan Motorsport. In navolging van het succes van Nikodem Wierzbicki in 2021, hebben twee jonge Poolse coureurs gekozen voor de Nederlandse Ford Fiesta Sprint Cup. Bij het (Poolse) ALU-MET Motorsport debuteert Filip Zagórski, een jonge rijder die in eigen land al de nodige ervaring opdeed in de befaamde Kia Picanto Cup.

Uit dezelfde cup komt de pas 16-jarige Alan Czyż. Aan ervaring bij deze rijder, die uitkomt voor Nowicki Auto Serwis, geen gebrek want met tien jaar karting (inclusief een titel), een kampioenschap in de Picanto Cup en overwinningen in de rallycross, heeft deze Poolse tiener er al heel wat wedstrijdkilometers opzitten.

Met de Fin Veeti Rajala heeft de Ford Fiesta Sprint Cup er weer een nieuwe nationaliteit bij. Rajala komt uit voor EJ Automotive, is met zijn 15 jaar nog zeer jong en net als de meeste andere debutanten afkomstig uit de karting. De Fin heeft echter ook al wat meters gemaakt in een Formule 4 en, zoals het een echte Fin betaamd, op de rallypaden.

De Divisie 1 telt twee rijders die aan hun tweede seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup beginnen en daarmee ook meteen tot de titelfavorieten mogen worden gerekend. Gianni van de Craats (Bas Koeten Racing) stond vorig seizoen al diverse keren op het podium en eindigde achter Wierzbicki op plek twee in het kampioenschap. De 16-jarige inwoner van het Gelderse Harskamp heeft weer wat wijze racelessen gevolgd van Jaap van Lagen en neemt met niets minder genoegen dan de titel.

Ook Esmee Kosterman begint aan haar tweede seizoen in de Fiesta Cup en komt dit jaar uit voor MV Motorsport van Maikel Verkade. De 16-jarige rijdster uit Cothen kende in haar debuutseizoen een paar keer flinke pech, maar stond ook diverse keren op het podium en sloot het jaar uiteindelijk af met plek drie in de titelstrijd van de Divisie I.

Regerend kampioen in de Divisie 1, Nikodem Wierzbicki, is er zoals gezegd niet bij. De jonge Pool probeert wel bij een aantal wedstrijden aanwezig te zijn om landgenoten te ondersteunen. Zijn Fiesta is verkocht en zal later dit jaar met een andere rijder uit de Picanto Cup op Nederlandse dan wel Belgische bodem terugkeren. Zelf hoopt Wierzbicki in 2023 in een ander V-Max klasse zijn rentree te maken.

Iets meer ervaring in Divisie 2

De Divisie 2 voor rijders van 25 jaar en ouder kan nog wel wat aanwas gebruiken. Meervoudig kampioen Laurens de Wit is gepromoveerd naar de Supercar Challenge. Zijn plaats bij Technova College Racing/Bas Koeten Racing is overgenomen door Stefan Barewijk, die aan zijn tweede seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup begint. Barewijk was in zijn debuutseizoen al een regelmatige podiumganger en eindigde op plek vier in het kampioenschap. Zijn grootste concurrent wordt Aleksander Olejniczak (ALU-MET Motorsport), de Pool die vorig jaar al opzien baarde met zijn snelheid en uiteindelijk achter De Wit de tweede plaats in het kampioenschap van de Divisie 2 voor zich opeiste.

Sterk Belgisch veld
De Belgische delegatie binnen de Ford Fiesta Sprint Cup herbergt niet alleen veel ervaring, maar ook een aantal bewezen snelle rijders. Voor de algemene overwinningen ligt er voor de Nederlandse rijders een flinke uitdaging. Maar gelukkig ook bij onze zuiderburen enkele jonge debutanten.

Nathan Vanspringel eiste vorig jaar de Belgische titel voor zich op en was met een derde plaats achter De Wit en Wierzbicki de hoogstgeplaatste Belgische deelnemer in het Dutch Belgian Super Star klassement. De 19-jarige Vanspringel gaat op voor titelprolongatie en heeft binnen Vanspringel Motorsport opnieuw gezelschap van zijn broer Geoffrey Vanspringel. Ford Peerlings heeft met Tomas De Backer en Philippe Huart ook een heel snel duo in huis. De Backer was vorig jaar zelfs een paar keer alle Nederlanders te snel af en gaat dit jaar zeker voor de titel. Opnieuw van de partij is ook Wim Coekelbergs.

Nieuwe namen in het Belgische kamp zijn Benjamin Abeloos en Giovanni Van Lil. Daarbij met worden aangetekend dat de 27-jarige Van Lil niet helemaal nieuw is. De voor Garage Fayaerts uitkomende Belg reed in 2019 al in de Fiesta Sprint Cup, stond de afgelopen twee jaar aan de zijlijn, maar maakt nu dus zijn rentree. Abeloos is wel een echte rookie.

De voor Ford AB Automotive uitkomende Abeloos maakte vorig jaar tijdens de vrije trainingen van het Supercar Madness-weekend op Circuit Zolder voor het eerst kennis met de Fiesta en neemt nu dus een heel seizoen voor zijn rekening.

De Ford Fiesta Sprint Cup telt dit jaar zeven ronden van elk twee races en doet in 2022 twee keer Circuit Zandvoort, TT Circuit Assen en Spa-Francorchamps aan, en reist één keer af naar Circuit Zolder.

Tijdens de VRM Voorjaarsraces op Circuit Zandvoort begint de Ford Fiesta Sprint Cup op zaterdagochtend 9 april met twee vrije trainingen van elk 30 minuten, aan het eind van de middag gevolgd door een 20 minuten durende kwalificatie. Op zondag 10 april opent de Ford Fiesta Sprint Cup om 9:00 uur het programma met race één, om 14:15 uur gevolgd door de tweede wedstrijd.

Alle races van de Ford Fiesta Sprint Cup worden uitgezonden door RTL7 in een nieuw wekelijks TV programma Autosport NL.