fr
nl
Ford fiesta

Tomas De Backer wint openingsrace op glad Zandvoort

11:20 10-04-2022

Tomas De Backer heeft op een door de regen en kou glad CM.com Circuit Zandvoort de eerste wedstrijd van de Ford Fiesta Sprint Cup op zijn naam geschreven. De vanaf een tiende startplaats vertrokken Belg troefde daarmee het Nederlandse tweetal Gianni van de Craats en Senna van Soelen af, die op plek twee en drie het podium completeerden. De uitstekend debuterende Van Soelen leidde geruime tijd maar moest uiteindelijk de meer ervaren De Backer en Van de Craats voor laten gaan.

De Ford Fiesta Sprint Cup mag op zondagochtend om 9.00 uur het programma van de VRM Voorjaarsraces op CM.com Circuit Zandvoort openen. De startopstelling voor de eerste Ford Fiesta Sprint Cup-wedstrijd van het weekend wordt reglementair altijd bepaald door de omgekeerde top vijf uit de kwalificatie per land.

Daarmee op poleposition debutant Sen Roodenburg, met daarnaast Geoffrey Vanspringel. Daarachter in de Belgische rij Giovanni van Lil, Philippe Huart, Nathan Vanspringel en Tomas De Backer. In de ‘Nederlandse rij’ achter Roodenbrug, Esmee Kosterman, Veeti Rajala, Senna van Soelen en de snelste man uit de kwalificatie, Gianni van de Craats. Bart Ploeg, Stefan Barewijk, Filip Zagórski, Benjamin Abeloos en de pechvogels uit de vrije training Aleksander Olejniczak en Alan Cryz maken het veld compleet.

De baan is nog vochtig van een eerder op de ochtend gevallen bui als de rijders van de Ford Fiesta Sprint Cup op pad worden gestuurd voor hun (gezien de lage temperaturen) twee opwarmronden. Daarbij ontbreekt Huart die blijkbaar de voorstart gemist heeft en achteraan het veld zal moeten aansluiten.

De eerste rijen zijn goed weg, waarbij vooral Van Soelen vanaf plek zeven een uitstekende start lijkt te hebben en plaatsen goedmaakt. Hoe goed blijkt bij de eerste doorkomst want Van Soelen leidt zelfs, voor Kosterman, Roodenburg, De Backer, Van Lil, Van de Craats, een teruggevallen Geoffrey Vanspringel, Ploeg, Rajala, Olejniczak, Nathan Vanspringel, Czyz, Barewijk, Zagórsky, Abeloos en Huart. Daarmee blijkt meteen dat de volgorde op de vochtige baan ten opzichte van de startopstelling flink is opgeschud.

Van Soelen heeft het tempo snel gevonden, terwijl De Backer zijn reputatie waarmaakt en al vlot Kosterman van plek twee verdringt. Van de Craats heeft wat meer moeite om naar voren te komen want de snelste man uit de kwalificatie ligt na twee ronden op plek zes, maar weet een ronde later alweer door te stoten naar plek vijf.

In ronde vier heeft Kosterman een foutje gemaakt want de MV Motorsport-rijdster heeft twee plekken verloren. Daarmee Van Soelen op kop, inmiddels op nog maar één seconde gevolgd door De Backer en Van de Craats. Daarachter Van Lil, Kosterman, Roodenburg, Rajala en Ploeg.

Bij de vijfde doorkomst is De Backer aangesloten bij Van Soelen en opent de aanval op de leider. In ronde zeven is het dan ook gebeurd en neemt de meer ervaren Belg de leiding over. Opvallend is het feit dat Nathan Vanspringel niet naar voren weet te komen want de Belgisch kampioen valt alleen maar verder terug in het veld.

Halverwege de race lijken de posities zich te stabiliseren. De Backer leidt, met op iets meer dan een seconde Van Soelen en daarachter op iets meer dan drie seconden Van de Craats.

Het leidende drietal wordt op ruime afstand gevolgd door Van Lil, een zich goed handhavende Kosterman en Roodenburg, Rajala, Ploeg en van de laatste rij snel opgerukte Olejniczak.

Van de Craats wisselt snelste ronden af met wat mindere tijden waardoor de nummer drie het gat naar Van Soelen nog altijd niet zodanig kan verkleinen dat hij de debutant kan gaan bedreigen. Ook kop kan De Backer zich geen foutje veroorloven want de Belg leidt nog altijd met niet meer dan één seconde voorsprong.

Met nog vijf minuten te gaan begint Van de Craats dan toch aan te dringen bij Van Soelen die inmiddels een gaatje van 1,5 seconden naar De Backer moet toestaan. Op vier lijkt Van Lil redelijk zeker terwijl Kosterman serieus bedreigd blijft worden door Roodenburg.

Dan gaat het opeens snel. Met nog een ronde te gaan neemt Van de Craats de tweede positie van Van Soelen over. Het gat naar De Backer is echter door de inhaalactie opgelopen naar meer dan vier seconden. Achter Van Lil laten Kosterman en Roodenburg elkaar niet los. In de slotronde weten Olejniczak en Geoffrey Vanspringel debutant Ploeg nog te verschalken.

Daarmee gaat de winst naar De Backer, voor Van de Craats en Van Soelen. Daarachter Van Lil, een sterk rijdende Kosterman, een goed debuterende Roodenburg, Rajala, Olejniczak, Geoffrey Vanspringel, Ploeg, Czyz, Nathan Vanspringel, Barewijk, Zagórski, Abeloos en Huart.

Het podium voor de Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar is daarmee: Van de Craats, Van Soelen, Kosterman, terwijl het podium van Divisie 2 voor rijders van 25 jaar en ouder wordt gevuld door Olejniczak en Barewijk. Het Belgische podium wordt bezet door De Backer, Van Lil en Geoffrey Vanspringel.