fr
nl
Ford fiesta

Gianni van de Craats bekroont snelheid met winst

16:02 10-04-2022

Gianni van de Craats heeft op overtuigende wijze de tweede wedstrijd van de Ford Fiesta Sprint Cup op zijn naam geschreven. De 16-jarige rijder van Bas Koeten Racing startte van poleposition maar kwam slecht weg en viel daardoor terug naar plek drie. Met snelle rondetijden wist Van de Craats het gat naar de top twee vlot kleiner te maken om vervolgens de leiding over te nemen en onbedreigd naar de overwinning te rijden. Voor Van de Craats, bezig aan zijn tweede seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup, was het zijn eerste overal overwinning. De tweede plaats ging naar Tomas De Backer, de winnaar van race één, terwijl Nathan Vanspringel het podium completeerde. Een opmerkelijke wedstrijd reed de 16-jarige Pool Alan Czyz door vanaf de 16de plaats op te rukken naar plek vier.

 

Na een meer dan geslaagde openingsrace op de vroege zondagochtend van de VRM Voorjaarsraces, waarbij een aantal debutanten meteen van zich deed spreken, maar de winst uiteindelijk naar Tomas De Backer ging, is het op zondagmiddag tijd voor de tweede Ford Fiesta Sprint Cup wedstrijd van het weekend. Nu mag de snelste man uit de kwalificatie wel op poleposition plaatsnemen. Daarmee op plek één de 16-jarige Gianni van de Craats met naast zich De Backer. Daarachter in de ‘Nederlandse rij’ Senna van Soelen, Veeti Rajala, Esmee Kosterman en Sen Roodenburg. In de ‘Belgische rij’ achter De Backer, Nathan Vanspringel, Philippe Huart, Giovanni van Lil en Geoffrey Vanspringel. Bart Ploeg, Stefan Barewijk, Filip Zagórski, Benjamin Abeloos, Aleksander Olejniczak en Alan Cryz maken het veld compleet.

Van de Craats heeft een slechte start en moet niet alleen De Backer voor laten gaan, maar ziet ook Nathan Vanspringel passeren en ligt daarmee bij de Tarzanbocht al op plek drie. Problemen zijn er voor Zagórski die bij het terugkomen uit de opwarmronde zijn auto de pits instuurt.

De eerste doorkomst is daarmee De Backer, Nathan Vanspringel, Van de Craats, Van Soelen, Huart, Rajala, Van Lil, Barewijk, Geoffrey Vanspringel, Ploeg, Czyz, Olejniczak, een ver teruggevallen Kosterman, Roodenburg en Abeloos.

Van de Craats maakt zijn mindere start snel goed want bij de tweede doorkomst heeft de polesitter de tweede plaats achter De Backer al overgenomen van Nathan Vanspringel. Olejniczak heeft blijkbaar een foutje gemaakt want de Pool heeft de nodige plaatsen moeten inleveren en komt als 15de door.

Van de Craats is duidelijk de snelste rijder op de baan. De Bas Koeten Racing-piloot maakt in één ronde maar liefst 0,8 seconden goed en sluit aan op de bumper van De Backer. Van de Craats laat er geen gras over groeien en neemt niet alleen meteen de leiding over, maar loopt ook direct bijna een seconde weg van De Backer. Op drie, maar al op twee seconden, Nathan Vanspringel, gevolgd door Van Soelen, Huart, Van Lil, Rajala, Geoffrey Vanspringel, Czyz, Barewijk, Ploeg, Kosterman, Roodenburg, Abeloos en op ruime achterstand Olejniczak en Zagórski. Met name tussen de plekken vijf (Huart) en negen (Czyz) zijn de verschillen klein en ontstaat er een mooie groep.

Na zes ronden valt het doek voor Huart. De Belg is zonder raamnet vertrokken en moet zich dus in de pits melden. Ondertussen zijn Van de Craats en De Backer aan elkaar gewaagd. Met een onderling verschil van 1,2 seconden noteert het leidende tweetal exact dezelfde rondetijden. Nathan Vanspringel kan dit tempo niet bijhouden en ligt al op ruim vijf seconden. Daarachter in niemandsland Van Soelen, en daar weer achter Van Lil, Huart (die de waarschuwingsvlag nog steeds negeert), Czyz, Geoffrey Vanspringel en Rajala. Wat verder naar achteren hebben Roodenburg en Kosterman van positie gewisseld.

Met nog tien minuten op de klok begint Van de Craats stappen te nemen en vergroot het gat naar De Backer tot bijna twee seconden. Nathan Vanspringel lijkt onbedreigd op weg naar de derde podiumplek, met Van Soelen op vier. Het is ook het moment dat Huart eieren voor zijn geld kiest en om een zwarte vlag te voorkomen zijn auto richting de pits stuurt.

In de top vier zijn de verschillen gemaakt, maar daarachter wordt het steeds spannender. De na problemen in de training als 16de gestarte 16-jarige Pool Czyz zet zijn opmars voort, passeert Van Lil en rukt daarmee op naar plek vijf. Roodenburg wint ten koste van Ploeg een positie.

Czyz is echt ontketend want de jonge Pool rijdt met snelle rondetijden in no-time het gat naar Van Soelen dicht en lijkt op weg naar plek vier. In de voorlaatste ronde is daarmee de volgorde Van de Craats, op ruim drie seconden gevolgd door De Backer met daar weer 13 seconden achter Nathan Vanspringel. Van Soelen lijkt problemen te hebben want de debutant is niet alleen gepasseerd door Czyz, maar ook door Van Lil, en ligt nu op plek zes.

In de slotronde zijn er geen grote wijzigingen en daarmee pakt Van de Craats op overtuigende wijze zijn eerste algemene overwinning, met op twee De Backer en op drie Nathan Vanspringel. Een prachtige vierde plaats is er voor de als 16de gestarte Czyz. Omdat Van Lil wegens ‘rijgedrag’ twee plaatsen wordt teruggezet, op vijf Van Soelen. Daarachter Geoffrey Vanspringel, Van Lil, Rajala, Roodenburg die nog weer een plaatsje winst heeft geboekt, Barewijk, Ploeg, Kosterman. Abeloos, Olejniczak en Zagórsky.

Het podium voor de Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar is daarmee: Van de Craats, Czyz en Van Soelen, terwijl het podium van Divisie 2 voor rijders van 25 jaar en ouder wordt gevuld door Barewijk en Olejniczak. Het Belgische podium wordt bezet door De Backer, Nathan Vanspringel en Geoffrey Vanspringel.