Ford fiesta

Behoudt Laurens de Wit zijn ongeslagen status?

12:00 03-08-2021

Voetbal is een eenvoudig spelletje van 11 tegen 11 en op het einde winnen de Duitsers. De Ford Fiesta Sprint Cup mag dan geen eenvoudig spelletje zijn, maar aan het eind van de race is het dit jaar wel steeds Laurens de Wit die er met de winst vandoor gaat. Na twee overwinningen op Zandvoort, leek de kampioen van 2018 op Circuit Zolder in de eerste race door twee Belgische rijders geklopt te gaan worden. De nummers één en twee vielen echter stil waardoor De Wit ook in België de volle winst greep. Gaat het de concurrentie in ronde drie op TT Circuit Assen wel lukken om de rijder van Bas Koeten Racing te vloeren?

Na de V-Max Openingsraces op CM.com Circuit Zandvoort en Supercar Madness op Circuit Zolder wordt de derde ronde van de Ford Fiesta Sprint Cup verreden tijdens Jack’s Racing Day op TT Circuit Assen. Een omloop met weer een totaal ander karakter en dus kunnen er nieuwe podiumkandidaten opduiken. Jack’s Racing Day heeft een lange historie waarbij de naam weliswaar een paar keer is veranderd, maar de inhoud van het overvolle programma met een combinatie van auto- motor- en kartraces al jaren garant staat voor spanning en spektakel. En dat zal dit jaar zeker in de Ford Fiesta Sprint Cup niet anders zijn.

De grote vraag is natuurlijk wie de hegemonie van Laurens de Wit gaat doorbreken. De rijder van Bas Koeten Racing won alle vier de dit jaar verreden races en is dus ook de trotse aanvoerder van het tussenklassement in de Divisie 2 voor rijders van 25 jaar en ouder. De kans is het grootst dat een van de Belgische deelnemers deze eer te beurt gaat vallen. In de algemene rangschikking zaten Nathan Vanspringel, Kenny Herremans en Philippe Huart de Nederlander al een paar keer dicht op de hielen.

In de eerste race op Circuit Zolder bezetten Huart en Herremans lange tijd de eerste twee posities. Beide Belgen kregen echter met problemen te kampen waardoor de winst toch weer naar De Wit ging.

Polle Geusens maakte in Zolder zijn debuut en sloot de eerste race als tweede af, dus wie weet kan deze Belg het De Wit ook lastig gaan maken in Assen.

In de Divisie 2 eiste Aleksander Olejniczak tot nu toe al drie keer de tweede plaats achter De Wit voor zich op. De Pool stond nog niet op het overal-podium, maar daar zou in Assen wel eens verandering in kunnen komen.

Achter Olejniczak bezet Stefan Barewijk in het kampioenschap de derde plaats nadat de voor NXT Racing uitkomende Nederlander met een tweede en derde plaats al twee keer op het Divisie 2-podium mocht plaatsnemen. Johan Land scoorde in Zandvoort twee derde plaatsen en is daarmee, weliswaar op respectabele afstand van de leider, op plek vier terug te vinden. De uit de Oekraïne afkomstige Ievgen Rakhmailov zou in Zolder al zijn debuut maken, maar moest verstek laten gaan en zal nu in Assen voor het eerst aan de start staan.

In de Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar worden de nieuwe talenten geboren. Van de lichting-2021 zijn het vooral Nikodem Wierzbicki en Jacco van de Wal die eruit springen. Van der Wal stond in Zolder met een derde plaats zelfs voor het eerst op het overal-podium en pakte tot nu toe al twee overwinningen en een tweede plaats in de Divisie 1. Diezelfde score is er voor Wierzbicki, maar omdat de Pool in de andere race iets hoger eindigde, moet de NXT Racing-rijder Wierzbicki in de stand van het kampioenschap met een minimaal verschil voor zich dulden.

De pas 15-jarige Gianni van de Craats stond met twee tweede en een derde plaats ook al drie keer op het podium en de rijder die uitkomt voor NXT Racing zal er veel aan gelegen zijn om in Assen voor het eerst de hoogste trede te mogen beklimmen. Snelste van de drie dames is tot nu toe Danielle Geel. Na drie derde plaatsen op het Divisie 1-podium staat Geel op slechts een paar punten van Van de Craats op een vierde plaats in de tussenstand. Met dit viertal hebben we meteen de vier rijders gehad die tot nu toe alle podiumposities onderling verdeelden.

Daar zullen Esmee Kosterman en Lisette Grinwis in Assen verandering in willen brengen. Het jeugdige tweetal dat net als Geel behoort tot de KNAF Academy Women in Motorsport-selectie kende tot nu toe weinig geluk. Hoe toepasselijk zou het zijn als het muntje op Jack’s Racing Day wel hun kant op valt.

Met elf deelnemers is in het 22 auto’s tellende veld in Assen België weer goed vertegenwoordigd. Een aantal snelle mannen is al de revue gepasseerd, maar er zijn er meer die voor de algemene winst kunnen meestrijden. Tomas de Backer reed in de kwalificatie op Circuit Zolder zelfs de snelste tijd, maar zag zijn weekend voortijdig eindigen door een crash in race één. Milan de Laet en de in Zolder debuterende Alexander Borgmans stonden ook al een keer op het podium voor het Belgisch kampioenschap. Andere zuiderburen die in Zolder hun debuut maakten en in Assen op zoek gaan naar meer zijn Geoffrey Vanspringel, de oudere broer van Nathan, Wim Coekelbergs en Maxim de Witte, terwijl de lijst wordt gecompleteerd door Tom Feyaerts, die er ook in Zandvoort al bij was, maar nog geen podium wist te scoren.

Op TT Circuit Assen rijdt de Ford Fiesta Sprint Cup op vrijdag 6 augustus een tweetal dertig minuten durende vrije trainingen (9:38 en 12:47 uur). Op zaterdag 7 augustus staat om 10:46 uur de twintig minuten durende kwalificatie gepland, om 16:25 uur gevolgd door de eerste, dertig minuten durende race. De Ford Fiesta Sprint Cup rijdt vervolgens op zondag om 11.56 uur de 35 minuten durende tweede wedstrijd van het weekend.