Drivers news

Stefan Barewijk voelt zich thuis in Assen

09:43 23-08-2021

De Ford Fiesta Sprint Cup telt ieder jaar weer meerdere nieuwkomers. Dit jaar is Stefan Barewijk daar een van. De Fiesta-debutant valt op basis van zijn 34 jaar in de Divisie 2 en moet het daardoor opnemen tegen ervaren rotten en een kampioen als Laurens de Wit. De voor NXT Racing uitkomende Barewijk wist zich echter zowel bij de V-Max Openingsraces op Zandvoort als Supercar Madness op Zolder op het podium te rijden. Met een vierde kwalificatiepositie algemeen en twee keer een tweede plaats in de Divisie 2 was Jack’s Racing Day voor Barewijk het voorlopige hoogtepunt van het seizoen. “Assen ligt me goed en ik vind het ook een leuke baan”, aldus de inwoner van Apeldoorn, die zich voor zijn eerste seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup een top drie klassering in de Divisie 2 als doel heeft gesteld.

“Ik had al wat recreatief gekart en was me aan het oriënteren om daar wat meer mee te doen, toen ik in contact kwam met Dillon Koster. Het eindigde ermee dat ik mijn racelicentie heb gehaald en vervolgens met een Swift op wat trackdays ben gaan rijden. Toen de DNRT de Peugeot 206GTi Cup introduceerde, leek me dat wel wat. Na eerst wat rondgekeken te hebben, ben ik mee gaan doen. Uiteindelijk heb ik drie jaar bij MF Racing gereden”, kijkt Stefan Barewijk terug op hoe het allemaal begon.

“Ik wilde echter meer en ben toen ook serieus op zoek gegaan naar sponsoring om dat mogelijk te maken. Ik kende Youri Verswijveren van NXT Racing uit de Peugeot Cup en heb vervolgens meegedaan aan een testdag met de Fiesta. Ik wist meteen dat dat het moest worden, dit was een serieuze racewagen. Door de inmiddels gevonden sponsors werd het ook financieel mogelijk”, aldus Barewijk, die werkzaam is als verkoopadviseur van recreatiewoningen bij Europarcs, een van de twee hoofdsponsors van zijn Fiesta-avontuur.

“Door de zakelijke samenwerking die ik had met Boso for life is dit bedrijf uit Sneek er als tweede hoofdsponsor bij betrokken geraakt en was het plaatje rond. Omdat we het ook wat sponsoring betreft serieus aanpakten, was de keuze voor racen bij V-Max niet alleen snel gemaakt, maar ook belangrijk. Ze rijden bij mooie evenementen met uitstraling en de publiciteit is goed verzorgd, dat is wat sponsors belangrijk vinden”, licht Barewijk zijn keuze voor de Ford Fiesta Sprint Cup bij V-Max Racing Management nader toe. “Daarnaast is de Fiesta Sprint Cup een leuke klasse met veel jonge rijders. Dat maakt het aan de andere kant soms ook wat lastig. Ze zien wat minder het gevaar waar ik dan toch in bepaalde situaties wat bedachtzamer en voorzichtiger ben.”

Door zijn leeftijd van 34 jaar kan Barewijk niet in de Divisie 1 meestrijden met de meeste andere rookies, maar moet hij het in Divisie 2 meteen opnemen tegen meer ervaren rijders. Toch ging dat de NXT Racing-piloot goed af. Bij zijn debuut in Zandvoort stond hij in race twee met een tweede plaats in de Divisie 2 meteen op het podium. Ook na de tweede race op Circuit Zolder mocht Barewijk met een derde plaats richting het podium. Voorlopig hoogtepunt was echter Jack’s Racing Day op TT Circuit Assen waar Barewijk in de kwalificatie verraste met een vierde plaats algemeen, om vervolgens in beide wedstrijden achter Laurens de Wit de tweede plaats in de Divisie 2 voor zich op te eisen. “Assen ligt me goed. Ik vind het een leuke baan en er is ruimte om een foutje te maken zonder dat het meteen tot schade leidt. Maar ook de voorbereiding was goed. Meteen na het afgelasten van de races op Spa-Francorchamps hebben we ingeschreven voor de ACNN-races hier op Assen. Daarmee had ik hier al aardig wat meters gemaakt en dat zag je terug in de snelheid tijdens de kwalificatie.”

Veel heeft Barewijk ook geleerd van Jaap van Lagen. “Ik ken Jaap al vrij lang en heb veel aan zijn tips. Ik heb hem zaterdag na de eerste race nog gebeld voor advies over een bepaald deel van de baan waar ik problemen mee had. Bij een actie om een plek te winnen verloor ik juist een positie”, aldus Barewijk, die zich voor dit seizoen ten doel heeft gesteld een top tien klassering algemeen en een top drie in de Divisie 2.

Ook de samenwerking met NXT Racing bevalt hem goed. “Het is een jong ambitieus team dat wil groeien. Daarbij is het leuk en gezellig, maar blijft men toch gefocust op resultaat.” Heeft hij ook al plannen voor de verdere toekomst? “Cupracen is het enige dat ik wil, strijden met gelijke auto’s waarbij ook het budget binnen de perken moet blijven. En wat nog veel belangrijker is, het moet ook te combineren zijn met mijn grootste hobby, mijn gezin”, besluit Barewijk, wijzend op zijn vriendin en dochter van zes, waarbij er binnenkort ook nog sprake is van gezinsuitbreiding, een jongen, die we wellicht in de toekomst ook op de baan gaan zien!

Barewijk wordt naast Europarcs en Boso als hoofdsponsors, tevens gesteund door onder andere ‘uw tweede huismakelaar’, ‘Bordbusters’, Weijers BTS Totaalbouw, The Gym, DIJ Dedicated Digital Development Teams en BAST.