Ford fiesta

Tomas de Backer onttroont Laurens de Wit

16:26 08-08-2021

Tomas de Backer heeft in de tweede Ford Fiesta Sprint Cup-wedstrijd van Jack’s Racing Day de overwinning voor zich opgeëist en is daarmee de eerste rijder die dit jaar Laurens de Wit weet te kloppen. Daarbij had de snelle Belg wel enige hulp van een pilon nodig. De Wit ging aan de leiding toen hij een door een andere rijder op de baan geworpen pilon raakte en terugviel naar plek vier. De leider in de tussenstand van het kampioenschap vocht zich terug naar plek twee, maar toen was De Backer al aan de horizon verdwenen. Kenny Herremans maakte het de top drie compleet maar werd na afloop bestraft waardoor de derde plaats toeviel aan Milan de Laet. De overwinning in Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar ging opnieuw naar Nikodem Wierzbicki, gevolgd door Danielle Geel en Esmee Kosterman. Achter De Wit gingen de overige podiumposities in Divisie 2 naar Stefan Barewijk en Aleksander Olejniczak.

 

De startopstelling voor de tweede Ford Fiesta Sprint Cup-wedstrijd op Jack’s Racing Day is de uitslag van de op zaterdagochtend verreden kwalificatie. Daarmee op poleposition de snelste man en tevens winnaar van race één, Laurens de Wit, die geflankeerd wordt door Nathan Vanspringel. Ook de startrijen daarachter worden mooi verdeeld tussen steeds een Nederlandse en een Belgische deelnemer. Op rij twee Tomas de Backer en Stefan Barewijk, op rij drie wordt Milan de Laet geflankeerd door Aleksander Olejniczak, daarachter Polle Geusens en Johan Land en op rij vijf Philippe Huart en Esmee Kosterman. Na zijn crash van zaterdag zal Olejniczak echter vanuit de pitstraat starten.

Kosterman die in race één van poleposition mocht vertrekken is er gelukkig na de toch best wel zware crash, waar ze zelf helemaal niets aan kon doen, weer gewoon bij. Niet alleen is de 16-jarige NXT Racing-rijdster zelf weer helemaal oké, ook de Fiesta is door het team weer in race-conditie gebracht.

Op de motorkap bedankt Kosterman dan ook monteurs Alex, Bastiaan, Jorn en Raymond die de nodige extra uren hebben moeten maken. “Ik heb goed geslapen en ga er weer vol tegenaan”, aldus de strijdvaardige Kosterman.

In race één lukte het De Wit vanaf plek negen om de winst te pakken. Nu mag de Bas Koeten Racing-rijder het vanaf plek één proberen en zou het dus makkelijker moeten zijn om de ongeslagen status te behouden. Voor Nikodem Wierzbicki is de situatie gelijk aan die van gisteren. In race één reed de leider in de Divisie 1 vanaf plek twaalf naar de winst in zijn divisie en dat kunstje zal hij in race twee vanaf diezelfde startplek moeten zien te herhalen.

Het veld staat opgesteld als er wat druppels vallen. De Wit is zoals verwacht uitstekend weg en neemt de leiding, voor Nathan Vanspringel. Dit snelle tweetal rijdt meteen een paar meter weg van Geusens, die met een goede start zowel De Backer als Barewijk heeft verrast. Kosterman lijkt zich aan haar woord te houden want de pechvogel van gisteren is bij de eerste doorkomst opgerukt naar plek zeven.

Aan kop lijkt De Wit niet te houden want de leider slaat een klein gaatje richting Vanspringel, terwijl een paar meter daar weer achter De Backer de aanval inzet op Geusens. Om plek vijf en zes hebben De Laet en Barewijk het met elkaar aan de stok terwijl op zeven Herremans komt opzetten. De Belg is samen met Wierzbicki Kosterman voorbij gestoken waardoor de snelle jongedame nu op plek negen is beland, net voor Huart en De Witte.

Weliswaar zet de regen niet echt door maar de baan lijkt gezien de dwarsgaande Fiesta’s wel steeds vochtiger te worden. De Wit laat zich met al zijn ervaring niet van de wijs brengen en leidt met 1,5 seconden voorsprong op De Backer, die Vanspringel is gepasseerd. Daarachter De Laet die Geusens achter zich heeft gelaten en Barewijk. Herremans heeft op plek zeven Wierzbicki op zijn bumper waarbij Kosterman heeft moeten lossen en door het wegvallen  van Huet nu De Witte achter zich weet.

De Backer voelt zich blijkbaar goed in de gladde omstandigheden want langzaam loopt de Belg in op de leidende De Wit. Op minder dan een seconde volgt Vanspringel terwijl achter deze nummer drie een gaatje van een paar seconden valt richting De Laet, een verder oprukkende Herremans, Barewijk, een teruggevallen Geusens, Wierzbicki, Kosterman, De Witte, Borgmans, Geoffry Vanspringel en de rest van het veld.

Alle verschillen worden echter tenietgedaan als de safetycar in de baan komt vanwege een op de baan geschoven pilon midden in de Haarbocht. Bij de herstart zijn er nog acht minuten en dertig seconden te gaan. De Wit heeft de pech dat hij een door iemand anders geraakte pilon onder zijn auto krijgt waardoor de voormalig leider terugzakt naar plek vier, achter de leidende De Backer, Vanspringel en De Laet. Op plek vijf Herremans, gevolgd door Wierzbicki, Barewijk, Geusens, een sterke oprukkende Geoffey Vanspringel, Borgmans, een teruggevallen Kosterman, Geel, Olejniczak en De Witte.

Aan kop rijdt De Backer zich een beetje los, terwijl De Wit bij het ingaan van bocht 1 De Laet verrast en achter Vanspringel opschuift naar plek drie. Door de aanvallen van De Wit op Vanspringel loopt De Backer verder weg. De Wit neemt een ronde later meteen ook plek twee over waarna zich direct achter zijn rug een felle strijd ontwikkeld tussen Herremans,  Vanspringel, De Laet en Wierzbicki.

Met zoveel inhaalacties en strijd is de wedstrijd over voordat je het weet en valt de vlag. Voor De Wit is er geen tijd meer om De Backer te achterhalen en dus gaat de overall winst naar de Belg die daarmee De Wit zijn eerste nederlaag van het seizoen toebrengt. Achter De Wit gaat plek drie naar Herremans, voor Vanspringel, Wierzbicki, die De Laet nog weet te passeren, Barewijk, Geusens, Geoffrey Vanspringel, Olejniczak, Borgmans, De Witte, Geel en Kosterman, die de top veertien compleet maakt.

Ruim na afloop en het uitgebreid bestuderen van alle track limits vinden er in de uitslag toch nog de nodige verschuivingen plaats. Herremans, Nathan Vanspringel en Kosterman krijgen 3 seconden bij hun tijd opgeteld, terwijl Coekelbergs zelfs 9 seconden straf krijgt. Nog slechter is het voor Wierzbicki en Borgmans die in de uitslag twee plaatsen worden teruggezet.

Daarmee wordt de uitslag: De Backer, De Wit, De Laet promoveert naar plek drie, Herremans, Wierzbicki, Vanspringel, Barewijk, Geusens, Geoffrey Vanspringel, Olejniczak, De Witte, Geel, Borgmans, Kosterman, Feyaerts, Coekelbergs, Grinwis, Van de Craats, Land en Huart.

In de Nederlandse top drie van de Divisie 1 en 2 verandert er door straffen niets. De winst in Divisie 2 is voor De Wit, voor Barewijk en Olejniczak. In de Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar gaat de winst opnieuw naar Wierzbicki, gevolgd door Geel en Kosterman.