Ford fiesta

Laurens de Wit domineert kwalificatie in Assen

13:02 07-08-2021

Laurens de Wit heeft op TT Circuit Assen in de kwalificatie op overtuigende wijze de snelste tijd voor zich opgeëist. De leider in de tussenstand van het kampioenschap nam halverwege de tijdtraining de eerste plaats over en stond deze positie ook niet meer af. Nathan Vanspringel legde beslag op de tweede positie, gevolgd door Tomas de Backer. Stefan Barewijk liet in de vrije training al zien zich uitstekend thuis te voelen op Assen en bevestigde dit door naar een keurige vierde tijd te rijden.

Om 10.45 uur is het op TT Circuit Assen tijd voor de Ford Fiesta Sprint Cup om aan de kwalificatie te beginnen voor ronde drie van het kampioenschap. In de twee op vrijdag verreden vrije trainingen was het opnieuw Laurens de Wit die de dienst uitmaakte met twee keer een snelste tijd. In vrije training één werd de winnaar van de eerste vier races van het seizoen gevolgd door Milan de Laet, terwijl in training twee polesitter van Zolder, Tomas de Backer de tweede plaats voor zich opeiste.

Laurens de Wit, Alexander Borgmans en Nikodem Wierzbicki moeten in de kwalificatie een keer een verplichte drive through doen omdat ze in de vrije trainingen iets te vaak of te ver de track limits hebben overschreden. Dit drietal zal daarmee kostbare tijd verliezen in de met twintig minuten toch al korte kwalificatie.

De eerste serieuze tijd komt op naam van Nathan Vanspringel, gevolgd door Milan de Laet en Tomas de Backer. Het drietal dat een verplichte drive through moet doen lost deze verplichting al snel in en kan dus nu ook op jacht naar een snelle tijd. Intussen raken ook de eerste rijders alweer rondetijden kwijt vanwege het overschrijden van track limits.

Na tien minuten is daar voor het eerst De Wit die zich op één meldt en daarmee Vanspringel, De Backer en De Laet een plaatsje laat opschuiven. Stefan Barewijk was in de vrije trainingen ook al snel en nadat hem eerst een keer een tijd is afgenomen meldt de NXT Racing-rijder zich op plek vier, voor De Laet en Polle Geussens. De snelle Kenny Herremans heeft het nog lastig want de Belg raakt een ronde kwijt en staat op een magere 15de plaats. Intussen verliezen de rijders kostbare tijd als er een pilon wordt geraakt en op de baan terechtkomt. Om de marshall deze veilig weer terug te kunnen laten zetten is er voor een paar minuten een full course yellow.

Bij de hervatting zijn er nog drie minuten te gaan. Zijn er nog rijders die hun positie kunnen verbeteren? Johan Land is de eerste want hij springt achter De Laet naar plek zes en verdringt Geussens naar zeven. Ook Aleksander Olejniczak weet er in de laatste ronde nog een snelle tijd uit te persen en neemt plek zes weer af van Land.

Daar blijft het dan bij in de kop van het veld waardoor de snelste tijd gaat naar De Wit, met 0,142 seconden voorsprong op Vanspringel. Op plek drie De Backer, gevolgd door Barewijk, De Laet, Olejniczak, Geussens en Land, terwijl Philippe Huart genoegen moet nemen met plek negen.

Gianni van de Craats maakt de top tien compleet, maar de jonge rijder moet zich wel nog even melden bij de wedstrijdleiding omdat hij tot twee keer toe een pilon heeft geraakt. Gevolg is dat hij van plaats moet wisselen met Esmee Kosterman. Een tegenvallende twaalfde plaats is er voor Nikodem Wierzbicki.

Daarmee is de top twee in Divisie 2: De Wit, Barewijk, terwijl de als tiende algemeen geklasseerde Kosterman de keurige nummer één is in Divisie 1.