Race 1

Eerste slag op Zandvoort voor Tomas De Backer

11:47 17-09-2023

Tomas De Backer heeft de eerste Ford Fiesta Sprint Cup Benelux wedstrijd van de BetCity Trophy of the Dunes op zijn naam geschreven. Net zoals het hele seizoen al het geval was vocht de snelle Belg op Circuit Zandvoort de gehele race een fel duel uit met Alan Czyz. Het tweetal ging daarbij regelmatig naast elkaar over de baan, maar uiteindelijk wist De Backer de strijd in zijn voordeel te beslissen. Met een keurige derde plaats maakte Calvin de Groot het podium compleet. Met zijn tweede plek pakte Czyz wel de winst in de Junior Cup, met De Groot op twee en Kosterman op drie. In de Gold Cup ging de winst naar Johan Land, voor Stefan Barewijk.

Het is aan de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux om op zondagochtend even over de klok van 9.00 uur het programma van de BetCity Trophy of the Dunes op CM.com Circuit Zandvoort te openen. Nu echter niet zoals op zaterdag een zonovergoten circuit, maar bewolking waarbij het eerder op de ochtend zelfs even geregend heeft.

De startopstelling voor de eerste, 30 minuten durende, Ford Fiesta Sprint Cup Benelux-wedstrijd van het weekend wordt reglementair altijd bepaald door de omgekeerde top tien uit de kwalificatie. Daarmee op poleposition Johan Land met naast zich Jenson de Leeuw, de rijder die een paar weken geleden op Assen zijn debuut in de Cup beleefde. Daarachter op rij twee Stefan Barewijk en de verrassing van de kwalificatie, de 15-jarige en tijdens de Trophy debuterende Maxim van den Doel. Op rij drie Calvin de Groot, de tot nu toe beste nieuwkomer van het seizoen en Alan Czyz, terwijl de nummer één uit de kwalificatie, Tomas De Backer op plek zeven moet plaatsnemen. Tot slot op plek acht Esmee Kosterman. De ongelukkige rijdster van Bas Koeten Racing kon in de kwalificatie door technische problemen geen tijd op de klokken zetten en start, hoewel ze recht had op de poleposition in race één, op eigen verzoek, in beide wedstrijden achteraan. Czyz en De Backer zijn dit jaar toch wel een klasse apart in de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux en daarmee is het niet de vraag of, maar hoe snel ze zich aan de kop van het veld zullen melden. En wellicht kan Kosterman in het spoor van dit duo meeliften naar voren.

De staande start verloopt goed en in de eerste bochten zijn er meteen al diverse positiewisselingen waarbij Land en De Groot strijden om plek één en Czyz al op drie is aangeland. Bij de eerste doorkomst leidt De Groot, voor Czyz, De Backer, Land, De Leeuw, Barewijk, Kosterman en een weliswaar goed gestarte maar in ronde één teruggevallen Van den Doel.

Czyz laat er geen gras over groeien en heeft in ronde twee de leiding alweer te pakken, terwijl De Groot op de hielen wordt gezeten door De Backer die natuurlijk zo snel mogelijk de aansluiting wil vinden bij zijn grote rivaal in de strijd om de titel. Wat verder naar achteren is er contact tussen Barewijk en Kosterman.

Niet verrassend heeft De Backer ook al snel De Groot te pakken en sluit in ronde drie aan bij de leidende Czyz. De tweestrijd die het hele seizoen al bezig is, kan opnieuw ontbranden. In ronde vijf passeert De Backer de Pool en neemt meteen een halve seconde afstand, waarbij De Groot goed blijft volgen en ook Land de aansluiting houdt. Daarmee een mooie kopgroep van vier. Daarachter is een gaatje gevallen maar passeert Kosterman wel De Leeuw en rukt op naar plek vijf. Achter De Leeuw nog Barewijk en Van den Doel, die door het contact tussen Barewijk en Kosterman even wat meters is kwijtgeraakt, maar weer aansluit.

Czyz laat de bumper van De Backer niet los, valt ook aan en probeert de snelle Belg tot een foutje te verleiden. De Groot kan dit hoge tempo net niet volgen maar weet Land op iets meer dan een seconde te houden. Op vijf is Kosterman sneller dan Land. Ze zal echter eerst een gat van meer dan vijf seconden moeten overbruggen. Intussen passeert Barewijk De Leeuw, die meteen Van den Doel op zijn bumper krijgt.

Er zijn nog een kleine tien minuten te gaan als Czyz de snelste rondetijd noteert, op 0,3 seconden van De Backer zit maar toch niet meteen een aanval kan plaatsen. De Belg lijkt het gaatje net groot genoeg te kunnen houden om zo geen al te sterk verdedigende lijnen te hoeven gaan rijden. Daarachter heeft De Groot weliswaar moeten lossen, maar lijkt zeker van de derde plaats. Land rijdt op vier en ziet Kosterman snel groter worden in zijn spiegel. Op zes Barewijk terwijl Van den Doel de zevende plek overneemt van De Leeuw.

In ronde twaalf zet Czyz dan toch de aanval in en rijdt bochtenlang naast De Backer. Zoals al vaker dit jaar geeft de Belg geen krimp en behoudt de leiding. Intussen wisselen De Leeuw en Van den Doel weer van positie. 

De laatste ronde gaat in en De Backer heeft weer een gaatje van een halve seconde op Czyz. Kosterman is inmiddels Land tot op 0,2 seconden genaderd en lijkt plek vier over te gaan nemen. Zo gaat de winst naar De Backer met op 0,2 seconden Czyz. Op ruim vijf seconden maakt De Groot het podium compleet. In de slotronde is het Kosterman inderdaad gelukt om Land te passeren en legt zo beslag op plek vier.

Achter Land tot slot Barewijk, De Leeuw en Van den Doel. Kort na afloop worden er nog twee straffen wegens rijgedrag uitgedeeld. Kosterman wordt één positie teruggezet en valt daarmee achter Land terug naar plek vijf, terwijl De Leeuw hetzelfde lot beschoren is en daarmee achter Van den Doel genoegen moet nemen met plek acht.

Met zijn tweede positie algemeen wint Czyz de Junior Cup voor rijders tot en met 24 jaar, met De Groot op twee en Kosterman op drie. In de Gold Cup (30 jaar en ouder) gaat de winst naar de als vierde geklasseerde Land, voor Barewijk.