Kwalificatie

Tomas De Backer naar poleposition

18:44 16-09-2023

Zoals het hele seizoen al het geval was, ging de strijd om de snelste tijd in de kwalificatie van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux ook tijdens de BetCity Trophy of the Dunes weer tussen Tomas De Backer en Alan Czyz. In eerste instantie leek de snelle Pool de poleposition voor zich op te gaan eisen, maar uiteindelijk was het toch De Backer die er met de eerste plaats vandoor ging. Op geringe afstand legde Calvin de Groot beslag op de derde positie. De verrassing was echter de 15-jarige en dit weekend in de cup debuterende Maxim van den Doel, die zich op een keurige vierde plaats wist te kwalificeren.

De kwalificatie van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux sluit de eerste dag van de BetCity Trophy of the Dunes op CM.com Circuit Zandvoort af. Eerder op de dag zijn er al twee vrije trainingen afgewerkt en niet geheel verrassend waren het opnieuw Alan Czyz en Tomas De Backer die de kopposities bezetten. In de eerste vrije training zette De Backer de snelste tijd op de klokken, met Czyz op twee, terwijl in de tweede vrije training de rollen waren omgedraaid. Op plek drie beide keren de eerder dit jaar op Zandvoort ook al snelle eerstejaars Fiesta-rijder Calvin de Groot. Op vier en vijf Esmee Kosterman en Stefan Barewijk, waarbij in vrije training twee dit Bas Koeten Racing-duo van positie wisselde. Daarachter in beide sessies Johan Land, Jenson de Leeuw en de op Zandvoort in de klasse debuterende Maxim van den Doel.

Met twintig minuten op de klok gaan de rijders de baan op. Na de eerste rustige ronden gaat het tempo snel omhoog. Het is echter Land die even een bezoekje brengt aan de grindbak, terwijl Kosterman meteen weer de pits opzoekt. Intussen is het Czyz die de leiding neemt, gevolgd door De Backer en De Groot. Debutant Van den Doel verbetert zijn in de vrije training gereden tijd aanzienlijk en plaatst zich, al is het wellicht tijdelijk, op plek vier. Daarachter De Leeuw, Land, Barewijk en een nog altijd zonder tijd in de pits staande Kosterman.

Aan kop gaat zoals verwacht de strijd om plek één gewoon weer verder tussen Czyz en De Backer. In ronde vier is het de snelle Belg die Czyz op plek één aflost. Wat verder naar achteren passeert Barewijk eerst Land en De Leeuw om een ronde later ook over Van den Doel naar plek vier te springen.

Nog zes minuten en Kosterman staat nog altijd in de pits waar aan de auto gewerkt wordt. De Leeuw brengt een kort bezoek aan de pits, maar gaat direct weer verder. Aan kop lijkt het een gelopen race. De Backer leidt, met op slechts 0,199 seconden Czyz. De Groot weet op drie het verschil met 0,2 seconden opvallend klein te houden. Achter Barewijk bezet Van den Doel nog altijd een keurige vijfde positie, voor De Leeuw, Land en Kosterman, voor wie de tijd nu toch wel begint te dringen.

Het lijkt erop dat het beste er bij de banden vanaf is want zowel Czyz als De Groot, de nummers twee en drie, zoeken met nog drie minuten te gaan de pits op. Dat is echter niet het geval bij Van den Doel die zich verbetert en weer opschuift naar plek vier, op slechts 1,2 seconden van poleman De Backer. Kosterman komt nog wel de baan op, maar de tijd is te kort om nog een rondetijd te kunnen zetten.

Daarmee pakt De Backer de eerste positie, niet verrassend vervolgd door Czyz. Op drie De Groot en op vier de verrassing van de dag, debutant Van den Doel. Op vijf Barewijk en daarachter De Leeuw, Land en de zonder tijd gebleven Kosterman. Kosterman zal op eigen verzoek vanaf de laatste startplek beginnen..

De eerste wedstrijd van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux start zondag al om 9:05 uur, gevolgd door race twee om 14:10 uur.