Race 2

Tomas De Backer pakt de dubbel

17:16 17-09-2023

Tomas De Backer heeft ook de tweede Ford Fiesta Sprint Cup Benelux wedstrijd van de BetCity Trophy of the Dunes op zijn naam geschreven. Op Circuit Zandvoort had de snelle Belg tegen alle verwachtingen in weinig te duchten van Alan Czyz, die een foutje maakte en daardoor Calvin de Groot zag passeren. Het lukte Czyz in het verdere verloop van de wedstrijd ook niet meer om De Groot te passeren en daarmee legde de eerstejaars Fiesta-rijder beslag op een keurige tweede plaats, met Czyz op drie. De Backer pakte met zijn tweede winst van de dag de dubbel en deed goede zaken voor het kampioenschap. Met zijn tweede plek ging de winst in de Junior Cup naar De Groot, met Czyz op twee en Esmee Kosterman op drie. In de Gold Cup ging de winst naar Johan Land..

Door wat vertraging in het programma is het inmiddels drie uur in de middag als de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux zich opstelt voor de tweede wedstrijd van de BetCity Trophy of the Dunes op CM.com Circuit Zandvoort. Dit keer is de startopstelling wel conform de uitslag van de kwalificatie en daarmee op poleposition Tomas De Backer, de winnaar van de wedstijd van vanmorgen, met naast zich zijn rivaal van dit seizoen, Alan Czyz. De jonge Pool was na afloop van de eerste wedstrijd aan zijn lichaamstaal te zien duidelijk niet blij met de manier waarop De Backer in race één zijn leidende positie had verdedigd. Het belooft daarmee straks weer de zoveelste uitvoering van een spannend deurkruk aan deurkruk gevecht te worden. Op rij twee Calvin de Groot en de verrassing uit de kwalificatie, de 15-jarige Maxim van den Doel. Daarachter Stefan Barewijk en Jenson de Leeuw en Johan Land en Esmee Kosterman.

Bij de start lijkt Czyz net iets eerder te reageren. De Backer gooit echter meteen het gat dicht en behoudt de leiding. Daarachter weet Barewijk Van den Doel te passeren en pakt Kosterman Land. De eerste doorkomst is daarmee De Backer, Czyz, De Groot, dan een flink gat naar Van den Doel, die toch weer terug is op vier, Kosterman die snel naar voren komt, een teruggevallen Barewijk, De Leeuw en Land.

De Backer lijkt wat afstand te nemen van Czyz, die dicht gevolgd wordt door De Groot. Kosterman nadert snel op Van den Doel en lijkt de vierde plaats over te gaan nemen. In de derde ronde gaat Czyz zelfs even buiten de baan en niet alleen kan De Backer daardoor verder afstand nemen, De Groot kan zelfs de tweede positie overnemen. Intussen weet Van den Doel nog altijd Kosterman achter zich te houden. 

De Backer neemt grote stappen en ligt in ronde vier al 2,3 seconden voor op De Groot, die Czyz op twee seconden heeft. Kosterman is dan toch Van den Doel voorbij en daarachter Barewijk, die op minder dan een seconde van Van den Doel rijdt. De Leeuw en Land vormen een mooi duo maar zitten al wel op bijna vier seconden.

Czyz zit nog niet op zijn gebruikelijke tempo want slechts heel langzaam komt de Pool dichterbij aan De Groot die nog altijd keurig op plek twee rondgaat. Kosterman neemt intussen afstand van Van den Doel, die op zijn beurt niets te duchten heeft van Barewijk, die blijkbaar ergens een foutje heeft gemaakt en opeens De Leeuw en Land weer op zijn achterbumper heeft.

De problemen bij Barewijk zijn groter dan gedacht want de Bas Koeten Racing-piloot draait de pits in. Aan kop is De Backer dit keer een klasse apart. Op inmiddels vier seconden achter de Belg ziet De Groot nu Czyz toch snel naderen. Het gat naar Kosterman is inmiddels opgelopen naar acht seconden en ook Van den Doel zit daar weer twee seconden achter. Achterin strijden De Leeuw en Land rustig verder om plek zes.

Met nog acht minuten te gaan is de positie van De Backer gezien zijn voorsprong op De Groot onaantastbaar. De Groot moet echter oppassen want Czyz volgt op minder dan een seconde. Op plek vier in niemandsland Kosterman en op vijf Van den Doel die zeker lijkt van zijn positie. De Leeuw weet intussen Land nog altijd achter zich te houden. Bij Barewijk schijnt het probleem de remmen te zijn en dus geeft hij definitief op.

De slotfase breekt aan en hoewel de winst van De Backer zeker lijkt, ontbrandt dan toch nog de strijd om plek twee. Czyz is namelijk aangesloten bij De Groot en zal hem kennende bij de eerste de beste gelegenheid proberen toe te slaan. 

Ook in de slotronde houdt De Groot stand en pakt zo plek twee, op een halve seconde gevolgd door een ongetwijfeld teleurgestelde Czyz. De overwinning gaat echter voor de tweede keer vandaag naar een dit keer oppermachtige De Backer. Op vier passeert Kosterman de finish terwijl Van den Doel beslag legt op plek vijf. Het lukt De Leeuw om Land achter zich te houden en daarmee wordt de rookie zesde.    

Met zijn tweede positie algemeen wint De Groot de Junior Cup voor rijders tot en met 24 jaar, met Czyz op twee en Kosterman op drie. In de Gold Cup (30 jaar en ouder) gaat de winst naar Land met Barewijk, die de finish niet haalde, op twee.