Ford fiesta

Ford Fiesta Sprint Cup vervolgt de strijd met de Spa Euro Races

12:51 12-07-2022

Voor de derde ontmoeting van het seizoen blijft de Ford Fiesta Sprint Cup in België. Na de openingsronde op Zandvoort, was Circuit Zolder gastheer van ronde nummer twee. In het weekend van 16 en 17 juli staat met de Spa Euro Race op Spa-Francorchamps het derde circuit en de tweede opeenvolgende ronde in België op het programma. Kunnen onze zuiderburen net als in Zolder profiteren van het thuisvoordeel, of slaan rijders als rookie Senna van Soelen en de pechvogel van Zolder, Gianni van de Craats, hard terug op misschien wel het meest uitdagende circuit van Europa?

Wedstrijden op Spa-Francorchamps zijn en blijven onvoorspelbaar. Is het niet de baan met zijn vele iconische en supersnelle bochtencombinaties zelf, dan zijn het wel de weersomstandigheden die voor een verrassend raceverloop kunnen zorgen. Met een perfect genomen Eau Rouge/Raidillon kunnen op het daaropvolgende Kemmel Straight vanuit de slipstream mooie inhaalpogingen worden ondernomen. Voor de meeste rijders van de Ford Fiesta Sprint Cup is de Spa Euro Race de eerste kennismaking met het fors verbouwde Ardennen-circuit.

Na de fraaie opening van het seizoen tijdens de VRM Voorjaarraces op CM.com Circuit Zandvoort, leverde de Ford Fiesta Sprint Cup op Circuit Zolder een tweetal enerverende races af, met veel strijd, verrassingen en een uitkomst die soms pas in de laatste ronde duidelijk werd. Met een nagenoeg identiek deelnemersveld belooft Spa-Francorchamps dus ook weer veel goeds.

In Zolder werd de eerste wedstrijd gewonnen door Philippe Huart (Ford Peerlings). De grote pechvogel van Zandvoort profiteerde van de technische problemen bij zijn snelle teamgenoot Tomas De Backer, die vervolgens wel weer de tweede wedstrijd op Circuit Zolder op zijn naam schreef. Huart werd daarin derde.

In beide races ging de tweede plaats naar de dit jaar sterk debuterende Senna van Soelen. De pas 16-jarige rookie begon op Zandvoort al met een derde plaats en mengde zich ook in Zolder in de strijd om de overall zeges. Met zijn tweede plaatsen achter de Belgen was Van Soelen de winnaar in de Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar.

Door zijn fraaie scores is de Bas Koeten Racing-rijder niet alleen de aanvoerder van de Divisie 1, maar leidt hij zelfs het Dutch Belgian Super Star klassement, waar De Backer de tweede positie inneemt.

Het podium in eerste race op Zolder werd gecompleteerd door Kobe Pauwels. Dat deze pas 17-jarige Belg snel zou kunnen zijn, werd wel verwacht, maar dat het (ook al) voor Ford Peerlings uitkomende multitalent bij zijn debuut in de Ford Fiesta Sprint Cup in de kwalificatie meteen de poleposition voor zich zou opeisen, kwam toch wel een beetje als een verrassing. Inmiddels heeft de jonge Belg er ook alweer een ronde voor het World Rallycross Championship opzitten en hij zou op Spa-Francorchamps zomaar weer eens van zich kunnen doen spreken.

Iemand die uit is op revanche is Gianni van de Craats. Na zijn algemene zege in Zandvoort en zelfs twee overwinningen in de Divisie 1, kende de 16-jarige Bas Koeten Racing-piloot in Zolder een absoluut rampweekend. Na een crash in de vrije training volgde een uitvalbeurt in race één, die er ook nog eens voor zorgde dat hij in race twee niet eens van start kon gaan.

Van de Craats zag daarmee zijn leidende positie in het tussenklassement van de Divisie 1 worden omgezet in plek drie. De tweede plaats wordt daarin ingenomen door de net zo jonge Fin Veeti Rajala (EJ Automotive), die met een tweede en derde plaats in de Divisie 1 in Zolder meer dan uitstekend scoorde. Een overwinning in deze divisie of een algemeen podium is eigenlijk nog het enige dat voor Rajala ontbreekt. Spa is wellicht een mooi moment.

Op plek vier in de Divisie 1 staat alweer zo’n jong talent, alleen dit keer uit Polen. De 16-jarige Alan Czyz, die uitkomt voor het familieteam Nowicki Auto Serwis, kende de nodige pech maar scoorde in zowel Zandvoort als Zolder na fraaie inhaalraces twee keer een tweede plaats.

Met evenveel punten als Czyz bezet de volgende tiener, de 17-jarige Sen Roodenburg, de vijfde plaats in de tussenstand van de Divisie 1. De Bas Koeten Racing-rijder scoorde in Zolder zijn eerste podium in de Divisie 1 en is in Spa op zoek naar meer.

Op plek zes volgt Esmee Kosterman. De 17-jarige rijdster van MV Motorsport eindigde in Zandvoort op een keurige vijfde plaats algemeen en mocht daarmee richting het Divisie 1-podium. In Zolder had Kosterman het lastiger, maar ze zal in Spa weer richting de top drie willen klimmen. De Divisie 1 wordt gecompleteerd door een andere jonge Pool, Filip Zagórski (ALU-MET Motorsport), die na een moeilijk weekend op Zandvoort, in Zolder liet zien al flinke stappen te hebben gemaakt.

Het tussenklassement van de Divisie 2 voor rijders van 25 jaar en ouder wordt aangevoerd door de andere rijder van ALU-MET Motorsport, Aleksander Olejniczak. De Pool eindigde in Zolder beide keren op de hoogste trede van het Divisie 2-podium en streed met een vijfde respectievelijk vierde plaats zelfs mee om het algemene podium. Stefan Barewijk (Technova College Racing/Bas Koeten Racing) bezet met één overwinning (Zandvoort) en drie tweede plaatsen de tweede positie in het tussenklassement. Kristoff Cox, uitkomend voor Jurgen Evers, stapte pas in Zolder in en is daarmee automatisch de nummer drie.

In ‘het klassement der Belgen’ wordt de tweede positie tussen De Backer en Huart ingenomen door Giovanni van Lil. Het algemene podium haalde de voor Garage Feyaerts uitkomende Belg nog net niet, maar met een tweede en derde plaats stond Van Lil al wel twee keer op het Belgische podium. Geoffrey Vanspringel was in Zolder een van de grote pechvogels en is in Spa zeker uit op revanche. De rijder van Vanspringel Motorsport scoorde in Zandvoort met twee derde plaatsen voldoende punten om in het Belgische klassement toch de vierde positie in te nemen.

Belgische rijders die nog niet het podium haalden, maar daar in Spa-Francorchamps zeker aanspraak op willen gaan maken, zijn Benjamin Abeloos (Ford AB Automotive), Tom Feyaerts (Garage Feyaerts) en Wim Coekelbergs (Azerti). Hopelijk zien we in Spa het eerste optreden van Ellis Spiezia. De 16-jarige Amerikaan, die een auto bestuurt van Bart Loenders, zou in Zolder zijn debuut maken, maar moest door een blessure op het laatste moment verstek laten gaan. De naam van Spiezia, die veel kartervaring meebrengt en al meedeed aan de Amerikaanse F4 Winter Series, staat wel op de voorlopige deelnemerslijst, maar of hij ook daadwerkelijk van start kan gaan, is niet zeker.

Op Spa-Francorchamps staan er op zaterdag 16 juli om 9:40 en 13:45 uur eerst twee 30 minuten durende vrije trainingen gepland, om 17:20 uur gevolgd door de 20 minuten durende kwalificatie. Op zondag opent de Ford Fiesta Sprint Cup om 9:15 uur het raceprogramma van de Spa Euro Race met een eerste wedstrijd over 35 minuten, om 15:45 uur gevolgd door de eveneens 35 minuten durende tweede wedstrijd van het weekend.

Uitgebreide videoverslagen van alle races worden door RTL7 uitgezonden in het nieuwe TV-programma Autosport NL.