Kwalificatie

Senna van Soelen in laatste seconden naar pole op Spa

18:23 16-07-2022

In een uiterst spannende kwalificatie heeft Senna van Soelen op Spa-Francorchamps de poleposition voor zich opgeëist in de Ford Fiesta Sprint Cup. In zijn allerlaatste ronde wist de 16-jarige rijder van Bas Koeten Racing de net zo jonge Pool Alan Czyz met een minimaal verschil naar de tweede positie te duwen. De derde tijd ging naar het 17-jarige Belgische talent Kobe Pauwels. Daarmee één 17-jarige en twee 16-jarige rijders als top drie bij de Spa Euro Race. De vierde positie ging naar Tomas De Backer terwijl Veeti Rajala de top vijf completeerde. Op plek negen was Aleksander Olejniczak de snelste rijder in de Divisie 2 voor rijders van 25 jaar en ouder. 

Voor de derde ronde van het kampioenschap is de Ford Fiesta Sprint Cup te gast op het fraaie circuit van Spa-Francorchamps. Voor veel van de jonge rijders in de cup is het de eerste kennismaking met de uitdagende baan in de Ardennen. Voordat aan het eind van de zaterdagmiddag van de Spa Euro Race de kwalificatie op het programma staat, hebben de rijders van de Ford Fiesta Sprint Cup er een tweetal 30 minuten durende vrije trainingen opzitten. 

In de eerste vrije training was het Senna van Soelen die de snelste tijd op de klokken zette. Een fraaie prestatie van de 16-jarige debutant aangezien de Bas Koeten Racing-rijder voorafgaand aan het evenement nog geen meter op Spa-Francorchamps had afgelegd. Met een klein verschil reed Tomas De Backer naar de tweede plaats, gevolgd door Kobe Pauwels. Aleksander Olejniczak, Alan Czyz en Sen Roodenburg maakten de top zes compleet. Met vier tieners in de top zes werd eens te meer duidelijk dat de jonge rijders snelle leerlingen zijn. “Ik heb vooraf op de SIM getraind en dan ben je in rondje twee of drie toch al aardig op snelheid, ook al heb ik hier nog nooit gereden”, aldus Van Soelen.

Ook al deed het er natuurlijk nog niet echt toe, voor Pauwels had er nog wel iets meer ingezeten. “In mijn snelste ronde moest ik voor de laatste chicane inhouden omdat er drie auto’s langzaam reden”, aldus de jonge Belg, die slechts de ervaring van één natte Spa-Francorchamps trainingsdag meenam naar de Spa Euro Race. Helaas konden niet de volle dertig minuten worden benut aangezien met nog een kleine acht minuten te gaan Geoffrey Vanspringel zijn auto in het gras parkeerde en daarmee een code rood veroorzaakte.

De tweede vrije training kende slechts een korte full course yellow door een uitstapje van Veeti Rajala. Opnieuw was het Van Soelen met de snelste tijd, met Pauwels op twee en Czyz op drie, en dus een top drie van twee 16 en één 17-jarige. Op plek vier De Backer terwijl Roodenburg de top vijf completeerde.

Gianni van de Craats, die in de eerste vrije training was blijven steken op plek tien, moest zich nu tevreden stellen met plek zeven, en dus leek er nog werk aan de winkel voor de uitblinker van Zandvoort maar pechvogel van Zolder.

Omdat de kwalificatie slechts 20 minuten duurt en met rondetijden van drie minuten, gaan de meeste rijders direct de baan op. Stefan Barewijk en Pauwels zijn een paar van de rijders die nog even in de pits wachten. Daarbij zijn het diezelfde Pauwels en Wim Coekelbergs die nog meer tijd verliezen omdat ze ook nog een drive through moeten nemen vanwege het inhalen tijdens een full course yellow in de vrije training. 

Op een droog, zonnig en met 21 graden aangenaam Spa-Francorchamps is het eerst zaak om de banden op de juiste temperatuur te krijgen voordat er aangezet kan gaan worden tot het zetten van snelle tijden. Daarmee zijn er al bijna tien minuten verstreken als nota bene Pauwels met 3:01.108 als eerste een snelle tijd zet.

De rappe Belg wordt direct gevolgd door Czyz, De Backer en Van Soelen. Rajala is op plek vijf de eerste rijder met een tijd in de 3:02. In de volgende ronde is het Van Soelen die plek één overneemt met 3:01.05 en er zelfs nog een snelle ronde aan vast knoopt. Czyz is echter ook snel onderweg en noteert de snelste tijd in sector twee. De Pool weet zijn ronde goed te voltooien en springt naar plek één, met Van Soelen op twee en Pauwels op drie. 

Met nog twee minuten te gaan zijn er geen paarse en dus heel snelle sectoren meer te ontdekken op de schermen van de tijdwaarneming en lijkt de volgorde vast te staan. Daarmee lijkt Czyz zijn eerste poleposition te pakken. Lijkt, want dan is daar in de allerlaatste ronde Van Soelen die zijn tijd verbetert tot 3:00.881 en daarmee niet alleen als eerste en enige onder de 3:01 duikt, maar ook alsnog de poleposition voor de neus van de Pool wegkaapt. Op twee Czyz, terwijl Pauwels op drie blijft. Ook de vierde en vijfde posities van De Backer en Rajala komen niet meer in gevaar.

De top tien wordt gecompleteerd door Roodenburg, Van de Craats, die zich dus niet heeft kunnen verbeteren ten opzichte van de vrije training, Philippe Huart, Olejniczak en Filip Zagórski. Olejniczak is daarmee de snelste van de rijders in de Divisie 2 (25 jaar en ouder) met op twee Barewijk die als elfde de kwalificatie afsluit.