Race 2

Sen Roodenburg pakt de Fiesta-dubbel op Spa

18:09 17-07-2022

In een, na de eerste race van de dag, opnieuw enerverende tweede wedstrijd van de Ford Fiesta Sprint Cup, heeft Sen Roodenburg op Spa-Francorchamps voor het eerst de overall zege voor zich opgeëist. Daarmee pakte de 18-jarige Bas Koeten Racing-piloot voor de tweede keer op één dag de winst in de Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar. Na vele positiewisselingen in de kopgroep ging de tweede plaats algemeen naar Senna van Soelen, terwijl Alan Czyz het podium completeerde. Daarmee was het podium van de Divisie 1 gelijk aan het algemene podium. Met een vijfde plaats algemeen ging de winst in de Divisie 2 naar Stefan Barewijk. Op plek vier algemeen was Tomas De Backer de winnaar bij de Belgen, met op twee Philippe Huart, die nota bene als leider de laatste ronde inging, maar daar als zesde algemeen weer uitkwam. Het Belgische podium werd gecompleteerd door Ellis Spiezia.

Na de hectische eerste race van de Ford Fiesta Sprint Cup op Spa-Francorchamps is het te hopen dat de tweede wedstrijd tijdens de Spa Euro Race wel zo spannend, maar met minder onderbrekingen verloopt.

Nu mag de snelste man uit de kwalificatie wel op poleposition plaatsnemen. Daarmee op plek één de 16-jarige Senna van Soelen, die geflankeerd wordt door de 17-jarige Kobe Pauwels. Op rij twee de 16-jarige Alan Czyz, die Tomas De Backer naast zich weet. Op rij drie had moeten staan Veeti Rajala, maar de jonge Fin is er na de crash in race één niet meer bij. De derde rij op de startopstelling is daarmee voor Philippe Huart. Op rij vier Sen Roodenburg en Geoffrey Vanspringel, die op hun beurt gevolgd worden door Gianni van de Craats, Ellis Spiezia, de uiteindelijke winnaar van race één Aleksander Olejniczak, Filip Zagorski, Stefan Barewijk, Esmee Kosterman, Giovanni van Lil, Wim Coeckelbergs, Benjamin Abeloos, Tom Feyaerts en Kristoff Cox.

Van Soelen was niet direct bij de crash in race één betrokken, maar werd door een op de baan terugkomende auto geraakt en was daarbij in de grindbak beland. In eerste instantie leek de schade mee te vallen, maar in de opwarmronde richting de tweede start bleek het opspattende grind toch vervolgschade te hebben veroorzaakt waarbij de motor oververhit was geraakt. De monteurs van Bas Koeten Racing hadden dan ook tussen de wedstrijden met een motorwissel het nodige werk. De vraag was of de nieuwe motor meteen het benodigde vermogen zou leveren waarmee Van Soelen zijn eerste plek zou kunnen verdedigen en of de auto toch nog niet ergens verborgen schade zou hebben die de wegligging zou beïnvloeden.

De auto van de eveneens bij de crash van Rajala betrokken Van Lil had zodanig veel schade opgelopen dat een snelle reparatie niet mogelijk bleek en de Belg moest dus afzien van race twee. Daarbij waren er gelukkig goede berichten over Rajala. De Fin moest na een bezoek aan het medisch centrum richting het ziekenhuis voor een volledige check. Op een foto lachte de jonge Fin alweer, al werd wel rekening gehouden met een lichte hersenschudding. 

Czyz ging in race twee voor de herkansing nadat hij kort voor het einde van race één met een derde plaats algemeen de winst in de Divisie 1 voor het grijpen leek te hebben, maar uiteindelijk als zevende de finish passeerde. “In het gevecht om plek twee zat ik net even op de verkeerde plek en verloor in de strijd snelheid en daarmee plaatsen. Heel jammer”, aldus de teleurgestelde 16-jarige Pool.

Om 15:50 uur is het dan zover en springen de lichten op groen voor de tweede 35 minuten durende race van het weekend. Ook Kosterman ontbreekt nadat de rijdster van MV Motorsport in de aanloopronde richting de grid stilviel op Raidillon.

Vanaf poleposition is Van Soelen goed weg, terwijl Pauwels en Czyz direct aansluiten. Vanuit La Source richting Raidillon passeert het tweetal Van Soelen, die echter even later terugslaat en achter Czyz, maar voor Pauwels weer invoegt. Even verderop gaat het dan toch fout en valt Pauwels op de schermen van de tijdwaarneming ver terug. De jonge Belg is inderdaad hard de bandenstapels ingegaan en meteen is het tijd voor een code rood. Omdat net als in race één de eerste ronde nog niet is voltooid, moet iedereen weer op de oorspronkelijke positie van de startopstelling plaatsnemen en beginnen we weer opnieuw, nu echter voor een race over 22 minuten en zonder Pauwels. Letterlijk geluk bij een ongeluk is het voor Kosterman, die nu toch weer aan race twee kan deelnemen, maar wel achteraan aansluit.

Bij de tweede start is Van Soelen opnieuw goed weg, terwijl De Backer meteen probeert om Czyz te verschalken. Bij het opgaan van Raidillon gaat het echter mis als Olejniczak de controle verliest en de bandenstapels in verdwijnt. Daarmee is er na een paar bochten dus alweer een full course yellow.

Bij de eerste doorkomst is de volgorde dan: De Backer, Czyz (die dus allebei Van Soelen hebben weten te passeren), Van Soelen, Roodenburg, Huart, Van de Craats, Vanspringel, Barewijk, Zagorski, Spiezia, Abeloos, Kosterman, Feyaerts en Cox.

Gelukkig kan het veld al snel weer worden vrijgegeven, waarbij De Backer terugvalt en Huart profiteert want de nummer vier ligt opeens op kop, gevolgd door Czyz, Van Soelen en dan pas De Backer. De Backer heeft duidelijk meer snelheid en passeert al vlug weer Van Soelen om zo de derde plaats over te nemen. 

Bij de derde doorkomst leidt Huart nog steeds, voor Czyz, De Backer en Roodenburg die Van Soelen is gepasseerd. Roodenburg lijkt ontketend want de Bas Koeten Racing-piloot passeert De Backer en schuift door naar plaats drie, achter de op elkaars bumper rijdende Huart en Czyz. Er ontstaat zo een kopgroep van vijf bestaande uit Huart, Roodenburg, De Backer, een gepasseerde Czyz en Van Soelen die een paar meter lijkt te moeten prijsgeven.

Als de laatste ronde ingaat leidt Huart, voor Roodenburg, De Backer, een terug knokkende  Van Soelen en Czyz. Het blijft echter stuivertje wisselen en afwachten hoe men de laatste bochten doorkomt. En niet voor het eerst dit seizoen is het Huart die ergens veel plaatsen heeft verloren want Roodenburg pakt de winst, met op 1,4 seconden Van Soelen en daar weer 0,4 seconden achter Czyz. Op vier De Backer, op vijf Barewijk die daarmee de Divisie 2 op zijn naam schrijft. Pas op zes passeert Huart de finish, gevolgd door Zagorski, Van de Craats, Spiezia, Vanspringel, Kosterman, Feyaerts, Abeloos en Cox.

Daarmee pakt Roodenburg niet alleen voor het eerst de algemene zege, maar daarnaast voor de tweede keer op één dag de winst in de Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar. Daarin is Van Soelen tweede en Czyz derde. Het podium van de Divisie 2 wordt ingenomen door Barewijk en Cox. Het Belgische podium wordt bezet door De Backer, Huart en Spiezia.